REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministras siūlo nustatyti, kad kyšiu būtų laikoma ne tik materialinė nauda, bet ir nematerialus atlygis. Tai viena iš siūlomo viso komplekso priemonių, padėsiančių efektyviau kovoti su korupcija ir nusikalstamumu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas (BK) numato, kad kyšiu gali būti laikoma tik turtinė nauda, todėl visi kiti neteisėto nematerialinio atlygio būdai nėra laikomi kyšiu.  Pavyzdžiui, tokios kyšio formos kaip suteikiama protekcija, diplomai ar apdovanojimai, ar kiti nematerialūs dalykai, kurių vertės pinigais įvertinti praktiškai neįmanoma, yra palikti už įstatymo ribų.

REKLAMA

Teisingumo ministerijos parengtame BK pakeitimų projekte numatoma, kad bet kokios turtinės ar kitokios asmeninės naudos forma išreikštas neteisėtas atlygis turėtų būti vertinamas kaip kyšis, o už tokio pobūdžio nusikalstamas veikas numatyta atitinkama baudžiamoji atsakomybė.

Projekte siūloma nustatyti, kad korupcinius nusikaltimus padariusiems asmenims teismas skirtų realias bausmes – laisvės atėmimą, areštą ar baudas, o atleidimas iš pareigų būtų išbrauktas iš bausmių sąrašo. Pastarosios bausmės siūloma atsisakyti, nes tokius neteisėtus veiksmus atlikęs asmuo ir taip, vadovaujantis kitais įstatymais, iš karto netenka savo pareigų. Tokiu atveju teismui paskyrus bausmę, kuri asmeniui ir taip pagal kitus įstatymus neišvengiama, jis nepatiria realios baudžiamosios sankcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia šių pokyčių, siūloma griežtinti ir atsakomybę už piktnaudžiavimą tarnyba. Šiuo metu baudžiamoji atsakomybė už tokius neteisėtus veiksmus kyla, jei padaryta žala siekia 250 MGL. Siekiant sugriežtinti atsakomybę, siūloma nustatyti, kad už piktnaudžiavimą tarnyba baudžiamoji atsakomybė kiltų jau tuomet, kai žala viršija 50 MGL.

Greta visų šių pakeitimų taip pat numatoma ir gausybė kitų priemonių, padėsiančių efektyviau kovoti su nusikalstamumu bei korupcija: kompleksiškai tobulinamos baudžiamojo įstatymo nuostatos, numatančios baudžiamąją atsakomybę už prekybą įtaka bei papirkimą, numatoma iki šiol nebuvusi galimybė už korupcinius nusikaltimus skirti ir baudas ar areštą, griežtinama dalis bausmių ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kovojant su korupcija labai svarbu, kad korupcijos būdai būtų identifikuoti, o jiems užkardyti būtų numatytos efektyvios priemonės. Nepalikus landų neteisėtai veiklai ir numačius už jas proporcingas bausmes, bus galima pasiekti ženkliai geresnių kovos su korupcija rezultatų“, - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Šiame projekte numatomi pokyčiai papildo kitais projektais teiktų siūlymų kovoti su korupcija kompleksą. Neseniai Teisingumo ministerija pateikė ir BK pataisas, numatančias, kad iš nusikaltimus padariusių asmenų būtų galima konfiskuoti ne tik tiesiogiai nusikaltimo būdu įgytą turtą, bet ir bet kokio pavidalo turtą, tiesiogiai ar netiesiogiai gautą iš nusikalstamos veikos.

REKLAMA

Kartu pasiūlyta įtvirtinti išplėstinį turto konfiskavimą, pagal kurį teismas, priimdamas sprendimą dėl bausmės už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus paskyrimo, galėtų peržiūrėti ir visą kaltinamojo turimą turtą bei įvertinti, ar jis yra proporcingas jo pajamoms. Jei paaiškėtų, kad tokiam asmeniui priklausantis turtas taip pat buvo įgytas nusikalstamu būdu (nebūtinai iš tos pačios nusikalstamos veikos, už kurią yra teisiamas), jis taip pat galėtų būti konfiskuotas.

Minėti BK pakeitimo projektai šiuo metu yra pateikti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslinti po pastabų jie bus teikiami Vyriausybei svarstyti. Jei ši pritars, dėl pataisų turės apsispręsti Seimas. Išsamiau su projektais galima susipažinti internete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų