REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sugadinta Rugsėjo 1-osios šventė. Tam pakako visuomeninio transporto kontrolierių, apdalijusių studentus ir moksleivius baudomis, uolumo. Zuikių gaudytojai baudė už nepratęstus pažymėjimus, nors to padaryti iki rugsėjo nė neįmanoma. Vaiko teisių gynėjams toks jaunų žmonių žalojimas – nė motais.

REKLAMA
REKLAMA

Laukia baudos

Rugsėjo pirmąją vienai Kauno moksleivei nepasisekė – ją, važiuojančią su lengvatiniu bilietėliu, pričiupo kontrolieriai. Mergaitė moksleivio bilieto dar nebuvo spėjusi pratęsti (jis galiojo tik iki rugpjūčio 31 dienos), todėl pakvipo nemenka bauda. Kontrolierių nesuminkštino net vaiko ašaros.

REKLAMA

Tos pačios problemos užgriuvo ir kai kurių aukštųjų mokyklų studentų pečius. Ne visiems pirmakursiams studento pažymėjimai buvo padaryti iki rugsėjo 1 dienos, vadinasi, kol juos gaus, už važiavimą miesto transportu privalės mokėti visą kainą.

„Paprašiau, kad išduotų pažymą, jog tikrai esu dieninio skyriaus studentė, – kalbėjo Kauno technologijos universiteto naujokė Lina. – Bet, sakė, nepadės, kontrolieriai vis tiek baus. O aš juk skaičiuoju kiekvieną centą...“

REKLAMA
REKLAMA

Transportininkai gal ir norėtų būti atlaidesni jaunimui, bet tai neva ne jų galioje.

„Dėl to kalti ne mes, o mokyklos, kurios neįstengė moksleiviams laiku pratęsti pažymėjimų ar padaryti naujų, – pareiškė Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras. – Ir patys moksleiviai ar studentai tuo galėjo iš anksto pasirūpinti.“

Jis užsiminė, kad su kontrolieriais kalbėta, prašyta tokius atvejus vertinti ne vien iš teisinės, bet ir iš žmogiškosios pusės. „Pažymėjimai turėtų galioti ne iki paskutinės vasaros dienos, o bent iki rugsėjo dešimtosios, – pridūrė jis. – Tą ne kartą švietimo skyriaus atstovams esame siūlę, bet situacija nesikeičia.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gynėjai vaikų negina

Apsaugoti moksleivius nuo daugelį metų nesibaigiančio reketo transporto priemonėse – per sunku ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai. Ką šiuo klausimu padarė kontrolierė Edita Žiobienė?

Per savo atstovę Olgą Malaškevičienę ji informavo žinanti šią problemą, nes dažnai tenka spręsti konfliktus tarp moksleivių ir transporto kontrolierių. Tačiau, užuot informavusi, kokių konkrečių priemonių ėmėsi, kad apgintų niekuo dėtus vaikus, kontrolierė tik pacitavo Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį, kuris tokiais atvejais numato baudą nuo 20 iki 40 litų.

REKLAMA

„Kontrolierės nuomone, moksleiviai privalo laikytis nustatytų taisyklių, todėl mokyklos, išduodamos moksleivio pažymėjimus, turėtų atsižvelgti, kad vaikai turėtų galiojantį dokumentą, įrodantį, kad jie – moksleiviai vasaros metu ir rugsėjo pirmąją, – E.Žiobienės žodžius perdavė jos atstovė. – Mūsų žiniomis, kai kurios mokyklos šią problemą sprendžia, išduodamos moksleivio pažymėjimus, galiojančius iki rugsėjo 15 dienos.“

Nepagrįstos baudos žaloja vaikų psichiką

Dalia Teišerskytė, Seimo Švietimo, kultūros ir mokslo komiteto narė:

Kaip galima bausti mokinuką, iš mokyklos namo grįžtantį su lengvatiniu bilietėliu, bet su nepratęstu moksleivio pažymėjimu? Ar skalpuoti studentą, kuris dėl sistemos gedimo dar negavo studento bilieto? Manau, didžiausias gedimas – ne sistemoje, o taip besielgiančių kontrolierių galvose. Kodėl jaunimas turėtų mokėti visą bilieto kainą vien dėl formalios priežasties – kad vėliau gaus pažymėjimus? Švietimo ir mokslo ministras turėtų įsikišti, savivaldybių vadovai. Juk tai jauno žmogaus psichikos žalojimas – gaudo kaip vagį, nusikaltėlį, nors jis visai nekaltas!

O dėl Vaiko teisių apsaugos kontrolierės abejingumo šiai problemai galiu pasakyti tik tiek: aš jau ne pirmą kartą ja nusivyliau. Ji privalo būti pagrindinė vaikų užtarėja, o svaičioja apie baudų dydžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų