REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sugriežtinus reikalavimus Lietuvos ekologiniams ūkiams, nuo šiol iš chemikalus naudojusių žemdirbių bus atimami sertifikatai, o kartu – ir išmokos, keletą kartą didesnės nei gaunamos tradicinių ūkių. Iki šiol prasižengėliams tik buvo iki 20 proc. mažinama parama, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Mindaugas Maciulevičius, kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“, administruojančio ūkininkų turgelius, direktorius, neslepia, kad ir jų sistemoje yra buvę atvejų, kai žemdirbiai nesilaikė sąlygų ir prekiavo ne savo ūkiuose išaugintais vaisiais bei daržovėmis. Tokie partneriai į turgelius nebeįleidžiami.

REKLAMA

„Jei neužtenka švelnių sankcijų, reikia taikyti griežtas sąlygas. Ekologinis maistas – perspektyvi sritis ir Lietuva gali tapti žinoma ES kaip tokios produkcijos tiekėja, tačiau tam turime būti patikimi partneriai“, – sako M. Maciulevičius.

VšĮ „Ekoagros“ kokybės vadovas Tomas Demikis teigia,  kad pagunda naudoti chemikalus yra visos ES priežiūros tarnybų galvos skausmas. Žemdirbiai tam ryžtasi, nes ekologinės augalų apsaugos priemonės ne tokios veiksmingos kaip cheminės, o gaunama parama keletą kartų didesnė nei išmokos, skiriamos tradiciniams ūkiams.

Nors šiemet dar nebaigtas sertifikavimas, tačiau prognozuojama, kad šalyje bus apie 2,7 tūkst. ekologinių ūkių, jie valdo 130 tūkst. hektarų plotų. Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, už ekologinį ūkininkavimą pagal 2004–2006 m. programą gauta 500 mln. litų įvairių išmokų, rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų