REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba vaikais: ir įsivaikinti, ir organams

Neseniai Bukovinos (Ukraina) teisėsaugininkai sulaikė 30 metų Moldovos pilietę, kuri Černovcų srityje ketino parduoti savo devynerių metų dukterį.

REKLAMA
REKLAMA

Byla dėl sienos perėjimo

Vienoje Novodneprovsko (Černovcų sritis) miesto gatvėje milicininkai pastebėjo varganai apsirengusią jauną moterį su vaiku. Paprašė parodyti dokumentus, tačiau moteris jų neturėjo. Ji pasisakė esanti Jekaterina iš Moldovos. Į klausimą, kaip ji perėjo sieną be dokumentų, atsakė: „O mes mišku ėjome. Niekas mūsų nepastebėjo."

REKLAMA

Pareigūnai moterį sulaikė ir iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto sienos perėjimo.

Pagailėję vaiko, kol įvyks teismas, abi apgyvendino Černovcų prieglaudoje.

Gailestingi pareigūnai dargi aprūpindavo Jekateriną ir jos dukrelę Ziną maisto produktais. O moldavei to tik ir tereikėjo: tuo naudodamasi, ji sugalvojo, kaip gauti naudos...

Šokiruojantis pasiūlymas

Prieglauda – ne kolonija: jos gyventojams galima laisvai vaikščioti. Jekaterina iš prieglaudos išeidavo anksti rytą, o grįždavo vėlai vakare. Paklausta, kur buvusi, ji šypsodamasi atsakydavo: „Vaikštinėjame su dukra. Jūsų miestas toks gražus...“ Tačiau moteris ne miesto įžymybėmis grožėjosi ar šiaip vaikštinėjo. Ji ieškojo pirkėjų... savo dukrai.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie tai, kad Moldovos pilietė bando parduoti savo vaiką, mums pranešė Černovcų gyventoja, – pasakoja Černovcų srities milicijos valdybos viršininkas Nikolajus Charabara. – Valentina Ivanovna paskambino mums ir papasakojo, jog centriniame miesto parke prie jos priėjo moteris su maža mergaite. Valentinai Ivanovnai pagailo skurdžiai aprengto, purvino vaiko, tad pavaišino saldainiais. Mergaitės motina pasiskundė, jog, girdi, Moldovoje labai blogai gyventi, darbo nėra, pinigų nėra – užtat atvažiavo į Ukrainą prašyti išmaldos. Suaukotų pinigų neva užtenka tik keliems mėnesiams, o po to vėl tenka grįžti „į darbą“ Ukrainoje. Moterys išsikalbėjo. Valentina pasiguodė, jog ištekėjusi seniai, bet, deja, neturinti vaikų. Jekaterina tuoj jai pasiūlė: „Tai pirk mano dukrą! Aš turiu daug vaikų, o tu – nei vieno!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apstulbusi Valentina nežinojo nė ką pasakyti, o Jekaterina toliau porino: „Klausyk, mane čia, Ukrainoje, nori nuteisti. Tačiau aš ne kvailė. Poryt važiuoju į Sokirianus ir pereisiu sieną. Turi dvi dienas, kad apsvarstytum mano pasiūlymą. Arba pirk mano mergaitę, arba parsivešiu ją į Moldovą ir parduosiu jos inkstą! Pirkėjas jau yra. Duoda 6500 dolerių. O jei sugalvosi pirkti mano dukrą, tai turėsi pakloti 7500 dolerių arba 60 000 grivinų.“

Jekaterina paliko Valentinai prieglaudos adresą ir nuėjo. Grįžusi į namus, Valentina viską papasakojo vyrui. Šis liepė skambinti į miliciją.

REKLAMA

Budėtojas, išklausęs šiurpią istoriją, pranešė savo viršininkams. Skubiai sušaukus pasitarimą, nutarta organizuoti specialią operaciją ir sulaikyti Jekateriną su įkalčiais. „Jei nesutrukdysime jos planams čia, Ukrainoje, tai grįžusi į Moldovą ji tikrai pavers savo dukrą invalide“, – užbaigė pasitarimą N. Charabara.

Raštelis pirkėjai

Černovcų milicininkai įkalbėjo Valentiną Ivanovną dalyvauti operacijoje. Tačiau iš pradžių jie norėjo patikrinti, ar motina nepersigalvojo ir vis dar pasiryžusi savo vaiką parduoti.

REKLAMA

Valentina susitiko su Jekaterina ir pranešė, jog pasitarė su vyru ir nori mergaitę pirkti. Pažadėjo rūpintis Zina, o ateityje, jei pavyks, ją ir įvaikinti. „O pinigų ar turite? – pertraukė motina. – Pinigus noriu gauti visus iš karto.“

„Mes paprašėme Valentiną Ivanovną dar kartą susitikti su Jekaterina, – papasakojo N. Charabara. – Mūsų tikslas buvo išgelbėti mergaitę. Visus reikiamus dokumentus, prokurorų bei teismo sankcijas gavome per dieną. Vieni darbuotojai ėmė sekti Jekateriną, kiti – rinkti duomenis apie šią moterį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Jekaterina ėmėsi atsargumo priemonių: ji liepė Valentinai, pasiėmus pinigus, atvažiuoti į Sokirianus, esančius šalia Moldovos sienos, o konkrečią susitikimo vietą, girdi, ji pasakysianti likus porai valandų iki susitikimo. Pardavusi vaiką ir gavusi pinigus, motina ketino tuoj pat sprukti į Moldovą.

„Tuo metu mes nustatėme Jekaterinos asmenybę, – tęsė pasakojimą N. Charabara. – Ši moteris nuolat prašinėjo išmaldos ne tik Sokirianuose, bet ir Novodneprovske. Buvo du kartus teista už vagystes Ukrainoje.“

Prieš sandėrį Valentina paprašė Jekaterinos, kad ši parašytų raštelį. Motina nė nevirptelėjusia ranka parašė: „Aš, Jekaterina P., parduodu savo dukterį Zinaidą už 60 000 grivinų.“ Pasitarusi su milicijos pareigūnais, Valentina kategoriškai atsisakė važiuoti į Sokirianus. Tuomet Jekaterina pateikė kitą sąlygą: dukrą į pinigus ji apkeis miesto pakraštyje. „Pirkėja“ sutiko.

REKLAMA

Rūpėjo tik pinigai

Apie 10 valandą vakaro į Černovcų miesto pakraštyje esančią degalinę įvažiavo taksi. Jame sėdėjo Valentina ir Jekaterina su dukra. Motina paėmė pinigus, o dukrai liepė eiti su teta. „Eik, vaikeli, nebijok, – pratarė Jekaterina. – Duos Dievas, gal dar pasimatysim...“

Kai taksi išvažiavo iš degalinės, įkandin pajudėjo 3 milicijos automobiliai be skiriamųjų ženklų. Sustabdę taksi, pareigūnai civiliniais drabužiais liepė vairuotojui išlipti – esą reikia pasikalbėti su keleive. Nei vairuotojas, nei Jekaterina iš pradžių nesuvokė, kas vyksta. Tik išlipusi iš automobilio ir apsidairiusi moteris pagaliau suprato, kad pakliuvo milicininkams į rankas.

REKLAMA

„Jekaterina stipriai spaudė prie krūtinės paketą su pinigais, – prisiminė vienas iš operacijos dalyvių, Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininko pavaduotojas Aleksandras Kučeinikas. – Ji tvirtino, jog pakete – jos asmeniniai daiktai ir pinigai. Ir vis klausė, ar jie bus grąžinti jai, kai „viskas pasibaigs“. Mes visi buvome pakraupę.“

Šiuo metu Jekaterina laukia teismo tardymo izoliatoriuje. Moteris kaltinama pagal du Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius: „Neteisėtas sienos perėjimas“ ir „Prekyba žmonėmis“. Pareigūnų turimais duomenimis, ji turėjo 3 vaikus: dvi dukras ir sūnų. Neseniai berniukas mirė. Įtariama, kad vaikas mirė po operacijos, kurios metu buvo pašalintas inkstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai tardytojas paklausė Jekaterinos, ar ji gailisi to, ką padarė, moteris patylėjusi atsakė: „Aš prasta motina... Gal kitoje šeimoje Zinai bus geriau... Bet pinigus jūs man grąžinsite, ar ne?“

Už įvykdytus nusikaltimus Jekaterinai gresia nelaisvė nuo 8 iki 15 metų.

Badu vaikų nemarino

Tikros motinos vos neparduotą mergaitę apgyvendino vietos vaikų globos namuose. Pamačiusios Ziną, aiktelėjo net visko mačiusios vaikų namų auklėtojos: mergaitė beveik plikai nukirpta, išsigandusi, apskretusi, apvilkta purvinais drabužiais. Nupraustą ir nuo utėlių išvaduotą mergaitę apžiūrėjo medikai. Jie nerado nei smurto žymių, nei vystymosi sutrikimų.

REKLAMA

„Tą dieną, kai Ziną atvežė, ji nepratarė nei žodžio, – pasakoja vaikų globos namų darbuotojos. – Galvojome, kad ji mūsų nesupranta. Tačiau kitą dieną mergaitė prakalbo rusiškai ir papasakojo, kad gyvena Okinsko rajone, šalia Ukrainos sienos, kartu su broliu ir mama.“

Kad turi dar ir seserį, mergaitė vaikų namų darbuotojoms neužsiminė. Zina papasakojo, kad jos tėvas gyvena gretimame kaime, sukūręs naują šeimą, o mama turi kitą vyrą. Ji sakė, kad motina nuolat palikdavo juos su broliu vienus. Tačiau valgyti visada būdavo: išvirdavo barščių, grikių košės, bulvių.

REKLAMA

Mergaitė pasigyrė, kad baigusi tris klases ir mokytis jai labai patinka. „Ypač patinka matematikos pamokos“, – sakė Zina.

Su Zina bendravę moldaviškai kalbantys psichologai teigė, jog mergaitė mąsto logiškai, be klaidų rašo ir taisyklingai kalba. Tik paklausta apie motiną, nutyla ir užsisklendžia.

Šiuo metu tvarkomi dokumentai ir Zina bus pervežta į Moldovą, o ten bus sprendžiamas jos tolimesnis likimas.

Tik faktai:

Interpolas išplatino pranešimą, kuriame nurodytos vienoje Šanchajaus klinikoje paskelbtos organų kainos:

REKLAMA
REKLAMA

akies ragena – 30 000 JAV dolerių,

inkstas – 62 000 JAV dolerių,

kepenys – 130 000 JAV dolerių,

širdis – iki 160 000 JAV dolerių,

plaučiai – iki 170 000 JAV dolerių.

Rytų Europos valstybėse šios kainos gerokai mažesnės

Juodojoje pasaulio transplantologijos rinkoje Moldova užima pirmąją vietą. Šioje šalyje daugiausiai inkstų ir akių ragenų donorų. Dar 2007 metais pasaulio spaudoje buvo pasirodę staipsnių apie Moldovoje esantį Minžirų kaimą, kurio pusė gyventojų gyvena su vienu inkstu. Savo organus žmonės pardavę už 1000 ir daugiau dolerių. Tam paprastai ryždavosi tėvai, kad išmaitintų savo daugiavaikes šeimas.

Juodojoje transplantologijos rinkoje vaiko inkstai vertinami labiau nei suaugusiojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų