REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 2 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė susitiko su Lietuvoje viešinčia Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos valstijos Nacionalinės gvardijos vadė generolė majore Jessica L. Wright.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime ministrė padėkojo Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už rodomą dėmesį Lietuvai ir Lietuvos kariuomenei. Ilgalaikis bendravimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra aktyviausias strateginės partnerystės su JAV ryšys, kuris palaikomas per įvairias pagalbos programas, pratybas, kitus projektus, padedančius plėtoti Lietuvos karinius pajėgumus, reikalingus dalyvaujant tarptautinėse operacijose, įsigyjant karinę techniką ir apmokant personalą. „Šis bendradarbiavimas mums yra labai svarbus ir mes jį labai vertiname,“ – sakė krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė.

REKLAMA

Ministrė padėkojo generolei J. L. Wright už JAV sprendimą atsiųsti apie 150 Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių į spalio mėnesį Latvijoje vyksiančias pratybas „Kardo kirtis“ (angl. „Sabre Strike“). Tai bus pirmas kartas, kai Baltijos regione vyksiančiose pratybose dalyvaus toks skaičius JAV karių. Generolė J. L. Wright informavo ministrę R. Juknevičienę apie Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių ketinimą dalyvauti kitais metais Lietuvoje vyksiančiose tarptautinėse pratybose „Gintarinė viltis“.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime taip pat buvo aptarta tarptautinė operacija Afganistane, kalbėta apie bendrai su Pensilvanijos nacionaline gvardija Lietuvos steigiamą Policijos operacinę mokymo ir sąveikos grupę, kuri Goro provincijos grupėje turėtų pradėti veikti šių metų lapkritį. Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė yra tarptautinis vienetas. „Lietuva jau turi patirties kartu dirbant su Danijos, Kroatijos, Japonijos, Ukrainos ir kitų šalių atstovais, todėl tokios bendros grupės įsteigimas bus dar viena gerai veikiančio mechanizmo dalis“, – sakė ministrė R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės Nacionaliniame paramos elemente tarnauja du Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai, taip pat svarstoma galimybė atsiųsti dar vieną JAV karį.

Ministrė taip pat padėkojo už Pensilvanijos nacionalinės gvardijos paramą stiprinant Lietuvos gynybos institucijas, ypač Krašto apsaugos savanorių pajėgas. Ministrė sakė, kad sprendžiant kariuomenės rezervo organizavimo klausimą, Lietuvai būtų labai naudinga Pensilvanijos nacionalinės gvardijos patirtis.

Tai buvo trečias krašto apsaugos ministrės susitikimas su JAV nacionalinės generole per vienerius metus. Pastarąjį kartą ministrė susitiko su generole viešėdama JAV šių metų balandį.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministerijoje vykusiame susitikime Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadė gen. mjr. J. L. Wright už aktyvų bendradarbiavimą plėtojant Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos bendradarbiavimą krašto apsaugos ministrei R. Juknevičienei įteikė medalį (angliškas medalio pavadinimas Medal for Commendable Service to the Commonwealth of Pennsylvania).

Pensilvanijos valstijos Nacionalinės gvardijos vadė gen. mjr. J. L. Wright į Lietuvą atvyko Lietuvos kariuomenės kvietimu ir tai yra atsisveikinimo vizitas, kadangi baigiasi jos kaip vadės kadencija.

REKLAMA

Vizito, kuris vyks iki rugsėjo 4 d., metu JAV generolė taip pat susitiks su Lietuvos kariuomenės vadu generolu majoru Arvydu Pociumi, jungtinio štabo viršininku brigados generolu Algiu Vaičeliūnu, Karinių oro pajėgų vadu brigados generolu Artūru Leita, Sausumos pajėgų vadu generolu majoru Jonu Vytautu Žuku, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadu pulkininku leitenantu Romualdu Moldariu, Lietuvos šaulių sąjungos vadu pulkininku Antanu Plieskiu.

Lietuvos kariuomenė ir Pensilvanijos nacionalinė gvardija aktyviai bendradarbiauja jau 17 metų. Per tą laikotarpį įvyko daugiau nei 300 įvairių karinių renginių, kuriuose dalyvavo JAV Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos ir Lietuvos kariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2006 m. Pensilvanijos nacionalinė gvardija atšventė 370-ąjį gimtadienį. Pensilvanijos nacionalinę gvardiją sudaro sausumos kariuomenė ir oro pajėgos. Tai didžiausia nacionalinė gvardija JAV. Tarnyba Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariams nėra pagrindinis užsiėmimas, jie turi civilinius darbus. Tačiau tai yra aukštos parengties vienetas, kuris kovojo kiekviename kare, kuriame JAV kada nors dalyvavo ir dažnai sudarydavo kovinių pajėgumų daugumą. Po 2001 rugsėjo 11 d. Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai dalyvauja svarbiausiose JAV operacijose Irake, Afganistane.

Nacionalinės gvardijos vienetai yra integruoti į aktyviąją JAV kariuomenę. Nacionalinė gvardija gali būti mobilizuota aktyviai tarnybai karo metu ar bet kuriuo kitu atveju, kai paskelbia Kongresas, Prezidentas ar gynybos sekretorius, kad papildytų reguliariąsias pajėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų