REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Baltijos erdvę saugojusius Lenkijos karius pakeitė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kariai, patruliuosiantys su keturiais naikintuvais F-15 C Eagle.

REKLAMA
REKLAMA

Pasveikino ir atsisveikino skrydžiais

Nors abi besikeičiančios šalys oro policijos misijoje Baltijos šalyse — ne naujokės, pasikeitimo ceremonija, vykusi Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazėje Šiauliuose, pritraukė būrį aukšto rango svečių. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, JAV ambasadorė Lietuvai Anne Elizabeth Derse, Lietuvos KOP vadas brigados generolas Artūras Leita, Latvijos kariuomenės vadas generolas majoras Raimondas Graube, JAV 3-iųjų Karinių oro pajėgų (Ramšteinas, Vokietija) vado pavaduotojas generolas majoras Markas R. Zamzovas, Lenkijos kariuomenės operacijų štabo viršininkas flotilės admirolas Adamas Mazurekas, Lenkijos KOP štabo viršininkas-vado pavaduotojas brigados generolas Slavomiras Kaluzinskis, Lietuvos ir Estijos KOP Aviacijų bazių vadai, Lenkijos, JAV ambasadų atstovai bei karo atašė Lietuvai.

REKLAMA

Į pasikeitimo ceremoniją atvykusių estų automobilis buvo paženklintas gedulo juostele, nes Afganistane žuvo estų karys.

Tarp garbingų svečių buvo ir Lietuvoje viešinti JAV Pensilvanijos valstijos Nacionalinės gvardijos vadė generolė majorė Jessica Lynn Wright.

A. Pocius, apgailestavo, kad amerikiečiams didžiąsias metų šventes — Padėkos dieną, Kalėdas, Naujuosius metus — teks sutikti toli nuo namų. Bet pažadėjo, jog lietuviai pasirūpins kalakutu ir bulvėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Apdovanojus misiją baigusius lenkų karius, skambant himnui, buvo nuleista lenkų ir iškelta amerikiečių vėliava.

Oro policijos junginių pasikeitimo ceremonija baigėsi dviejų F-15 ir dviejų MiG-29 naikintuvų pakilimu.

Misijos naikintuvas — pasižymėjęs kovoje

JAV KOP Europoje kariai Baltijos šalių oro erdvę saugojo 2005 metų spalio — gruodžio mėnesiais (su naikintuvais F-16 Fighting Falcon) ir 2008 metais spalį — gruodį (su naikintuvais F-15 C Eagle).

Pasak JAV junginio vado Skipo Pribylio, jo komandoje yra 125 kariai: lakūnai, technikai, medicinos personalo, palaikymo grupės, komunikacijos specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadas šioje misijoje pirmą kartą, bet jo eskadronas — antrą. Keletas junginio karių Šiauliuose jau buvo prieš dvejus metus, todėl pažįsta žmones, žino viešbučius.

Misiją amerikiečiai vykdys su keturiais naikintuvais F-15 C Eagle. Įdomu, kad vienas iš F-15C yra pažymėtas naikintuvo MiG-29 ženklu. Pasak S. Prybilio, šis ženklas rodo, kad naikintuvas yra numušęs MiG'ą. Kada tiksliai ir kieno buvo lėktuvas, vadas nedetalizavo.

Lenkijos kariai oro erdvės apsaugą vykdė su keturiais naikintuvais MiG-29, misijoje dalyvavo apie 100 karių. Lenkijos naikintuvai treniruočių skrydžiams kilo per 80 kartų, pilotai ore praleido per 200 valandų. Dėl sienos su Rusija pažeidimo lenkų naikintuvai kilo vieną kartą. Kariai bendravo su Pakruojo rajono vaikų globos namų auklėtiniais, priiminėjo moksleivių ir studentų ekskursijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų