REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Girtiems prie vairo įkliuvusiems Seimo nariams, kitaip nei paprastiems mirtingiesiems, gresia nerealios bausmės. Netgi švelnesnės už numatytą minimalią bausmę. Tokios, kokių net Administracinių teisės pažeidimų kodekse nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo skiriasi brangių alkoholinių gėrimų pripampęs ir prie automobilio vairo sėdęs kostiumuotas valdžios atstovas nuo eilinio bėdžiaus, kuris išdrįso vairuoti prigėręs pigaus alaus? Niekuo. Nes abu jie – potencialūs žudikai ant ratų. Tačiau Lietuvoje paprastam vairuotojui galiojantys draudimai tūlam Seimo nariui dažnai negalioja. Kodėl?

REKLAMA

Seimas linksminasi be stabdžių

Lietuvos Kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius „Respublikai" prisipažino – per 12 šioje tarnyboje prabėgusių darbo metų dar nebuvo nė vienos Seimo kadencijos, kad nebūtų įkliuvęs girtas vairuojantis tautos išrinktasis.

2005 m. vasarą neblaivi prie vairo įkliuvo tuometė Seimo narė Vilma Martinkaitienė. Vairuotoja, kuriai buvo nustatytas 0,78 promilės girtumas, buvo nubausta 1 tūkst. litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA

2006 m. kovo 2 d. avariją Raseinių rajone patyrė tuomečio parlamentaro Gintauto Mikolaičio vairuojamas automobilis, o vairuotojas iš įvykio vietos pasišalino ir į policiją prisistatė tik kitą dieną po avarijos. Tąsyk spėliota, kad vyras galėjo vairuoti neblaivus, tačiau to įrodyti nepavyko. Dėl tokių atvejų, paaiškėjo, baudžiami tik paprasti žmonės.

Tų pačių metų vasarą prie vairo neblaivus įkliuvo tuometis Seimo narys Juozas Palionis, jam nustatytas 1,5 promilės girtumas. Iš pradžių politikui buvo skirta 1750 litų bauda ir uždrausta 20 mėn. sėsti prie vairo, bet vėliau apribojimą vairuoti teismas sušvelnino net 10 kartų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užpernai vasario pabaigoje įkaušęs prie vairo įkliuvo dar vienas išrinktasis – Vladimiras Orechovas. Politikui skirta 2500 litų bauda ir 9 mėn. atimta teisė vairuoti.

Vairuoti išgėrus leido teismas

Linksmųjų Seimo narių gretose yra ir šios kadencijos tautos išrinktųjų. 2008–ųjų rugsėjį Radviliškio rajone policijos sustabdytas Egidijus Vareikis į alkoholio tikrintuvą pripūtė 1,37 promilės. Pernai gegužės 20 d. Vilniuje sustabdytam Arvydui Vidžiūnui policininkai alkoholio tikrintuvu nustatė 0,84 promilės girtumą.

REKLAMA

A.Vidžiūno bylą nagrinėjęs Vilniaus miesto 1–ojo apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys suabejojo alkoholio tikrintuvo parodymų objektyvumu, todėl Seimo nario veiksmuose nerado pažeidimo sudėties ir bylą jo atžvilgiu nutraukė. Visų taurelės mėgėjų Lietuvoje akys sužibo viltimi būti išganytiems. Policija buvo šokiruota.

Pareigūnai nepraleido progos apskųsti tokį teisėjo nutarimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas A.Vidžiūnui parankų nutarimą panaikino ir bylą grąžino nagrinėti iš naujo. Šių metų gegužės 19–ąją Vilniaus miesto 1–asis apylinkės teismas parlamentarui skyrė 1500 litų baudą ir 3 mėn. atėmė teisę vairuoti transporto priemonę. Beje, teisės vairuoti A.Vidžiūnas neteko trumpesniam laikui, nei numato Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, – už padarytą pažeidimą jam grėsė 1000–1500 litų bauda ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo 1 iki 1,5 metų.

REKLAMA

E.Vareikiui pasisekė dar labiau – Radviliškio rajono apylinkės teismas už vairavimą išgėrus jam skyrė 1000 litų baudą, o teisę vairuoti transporto priemones atėmė vos mėnesiui.

Ko dantį griežia A.Vidžiūnas?

Ar prie vairo neblaivūs sėdę Seimo nariai būtų galėję tikėtis panašių teismo reveransų, jei būtų ne tautos išrinktieji, o tik eiliniai, į taurelę nespjaunantys vairuotojai? Ar teismai vienodai vertina aukštų šalies pareigūnų ir eilinių Lietuvos piliečių nusižengimus? E.Vareikiui šie klausimai pasirodė per sudėtingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Na, aš, matote, nedaug sykių pakliuvęs buvau, man sunku vertinti, – prisipažino „Respublikai" E.Vareikis. – Kaip teismas įvertino, taip. Per pastaruosius metus neturėjau jokių nuobaudų, jokių blogų įrašų, tai tikriausiai dėl to man ir pritaikė lengvinančias aplinkybes. Aš, aišku, ir norėjau patirti kuo mažesnių nuostolių, tai visai natūralu čia. Niekas juk nenori būti nubaustas stipriai".

A.Vidžiūnas taip pat nesiėmė vertinti, ar Lietuvos teismai vienodai vertina aukštų pareigūnų ir eilinių šalies piliečių nusižengimus.

REKLAMA

„Negalėčiau plačiau šnekėti šita tema, nes Seimo nariai, kurie komentuoja teismo sprendimus, paskui būna barami Seimo komisijose", – pasityčiojo iš normaliai baudžiamų vairuotojų A.Vidžiūnas.

O kaip jaučiasi jis pats, porą kartų gavęs po dovanėlę iš teismo? Ar tikėtųsi panašių dovanėlių, jei dirbtų ne Seime, o kokiame nors fabrike?

„Nežinau, aš noriu pakomentuoti dėl pirmojo sprendimo. Tokio kvailo sprendimo niekada nesitikėjau ir man, kaip politikui, tai buvo tiesiog peilis po kaklu", – apmaudavo A.Vidžiūnas.

REKLAMA

– Kodėl girti vairuojantys Seimo nariai teisme tampa „lygesni" už eilinius vairuotojus ir dažnai atsiperka švelniomis nuobaudomis, o kartais net mažesnėmis nei numatyta minimali bausmė? – pasiteiravo „Respublika" Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo atstovės Neringos Lukoševičienės.

– Prieš Lietuvoje galiojančius įstatymus ir Konstituciją visi asmenys yra lygūs, taip pat ir Seimo nariai. Teismas jiems nesuteikia jokių privilegijų ar išimčių. Duomenų, kad kiti teismai taikytų tokias išimtis, mes taip pat neturime. Būtume dėkingi, jei turite tokių duomenų, kad juos mums atsiųstumėte.

– Šiaip tai kalbama apie buvusius Seimo narius V.Martinkaitienę, G.Mikolaitį, J.Palionį ir dabartinius parlamentarus E.Vareikį bei A.Vidžiūną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų