REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2006 metais Meksikos prezidentas Felipė Kalderonas (Felipe Calderon) paskelbė karą narkotikų prekeivių karteliams. Deja, po ketverių metų kovų nusikaltėlių klanai Meksikoje tik stiprėja.

REKLAMA
REKLAMA

Žudomi ir politikai

Rugpjūčio 18 dieną Nuevo Leono valstijoje nušautas Santjago miesto meras 38 metų Edelmiras Kavasosas (Edelmiro Cavazos). Kaip įprasta – šūviais į galvą ir į krūtinę. Vyro rankos buvo surištos už nugaros, o akys užklijuotos lipnia juosta.

REKLAMA

Išsiaiškinta, kad egzekuciją merui įvykdė miesto policijos pareigūnai, susidėję su karteliais – deja, Meksikoje tai jau nieko nestebina.

Šį savaitgalį kulkos pakirto ties JAV pasieniu esančio Tamaulipaso valstijos Hidalgo miestelio merą 46 metų Marką Antonijų Lealį Garsiją (Marco Antonio Leal Garcia). 2008 m. pareigas pradėjęs eiti meras nušautas vairuojantis automobilį. Kartu su tėčiu važiavusi ketverių metų dukra sunkiai sužeista.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iki šiol kraupiausias nusikaltimas regione – kartelių, vadinamųjų „Zetas", Tamaulipaso valstijoje įvykdyta 72 imigrantų egzekucija.

Ekspertai optimizmu netrykšta

„Zetas" grupuotes sudaro daugiausiai buvę Meksikos specialiųjų pajėgų kariai, perėję narkotikų kartelių pusėn – pastarųjų dabar Meksikoje veikia septyni.

„Zetas" suklestėjimas Meksikoje siejamas su įtakingu „lankos" kartelio lyderiu Osieliu Kardenasu (Osiel Cardenas). Jis ėmė samdyti karines grupuotes, kad šios gintų jo narkotikų imperiją. Kai 2007 m. O.Kardenasas buvo suimtas, “Zetas" patys ėmė kariauti prieš savo buvusius darbdavius dėl narkotikų kontrabandos kelių į JAV, kuriais į kaimynę šalį iš Meksikos patenka net 80–90 proc. JAV suvartojamų kvaišalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raulis Benitesas (Raul Benitez), Meksikos nacionalinio saugumo ekspertas, skeptiškai vertina valdžios kalbas, kad karteliai silpsta. Pasak jo, nors Meksikoje veikia 1600 skirtingų policijos dalinių, o gatvėse su kvaišalų platintojais bei prekeiviais kovoja 45 tūkst. karių ir policijos pareigūnų, teisėsauga nekoordinuoja veiksmų. Be to, tiek tarp karių, tiek tarp policijos išsikerojusi korupcija ir kyšininkavimas.

„Šalies miestų militarizavimas be tinkamos žvalgybinės informacijos neveiksmingas, – įsitikinęs  R.Benitesas. – Mano galva, kad Vyriausybė nekontroliuoja situacijos".

REKLAMA

Lyg to būtų maža, kare su karteliais apstu užkulisinių veikėjų. Iš karo uždirbami milijardai nusėda ginklų prekeivių ir bankų kišenėse.

Antai, JAV pasienyje su Meksika nuo 2006 m. įsisteigė per 7 tūkst. ginklų parduotuvių. Trys ketvirtadaliai iš 84 tūkst. čia kasmet parduodamų ginklų, tarp jų itin galingų, keliauja į Meksiką – nesvarbu, ar jie parduodami kaimynės šalies policijai, ar narkotikų prekeiviams.

Kiti laimėtojai – bankai. Šių metų kovo 12 d. JAV prokurorai Majamyje apkaltino banką “Wachovia" pinigų plovimu Meksikoje. Prokurorai mano, kad didžioji dalis iš 370 mlrd. dolerių banko susižerto pelno Meksikoje gauti iš perkybos narkotikais.

REKLAMA

Juodoji statistika

Kad padėtis Meksikoje sudėtinga, byloja statistika. Nuo 2006 m. Meksikoje per narkotikų karus žuvo 28 tūkst. žmonių, iš jų 2000 – policijos pareigūnų ir karių. Vien per šiuos metus nužudyta 7500, 255 aukų buvo nupjautos galvos, o M.A.L.Garsija – jau šešto miesto meras, nužudytas per pastaruosius dvejus metus.

Apibendrinus, kasdieniniu narkotikų karo aukų skaičiumi Meksika jau lenkia net karus Afganistane ir Irake kartu sudėjus.

Nepaisant to, Vyriausybė mato pažangą. Esą imigrantų, kurių 400 tūkst. kasmet per Meksiką keliauja į JAV, verbavimas rodo, kad „Zetas" šalyje silpsta. Pasak Meksikos valdžios atstovų, imigrantų grobimas ir plėšimas dabar – pagrindinis „Zetas" uždarbis. Neva tradicinius šių grupuočių pajamų šaltinius Vyriausybei pavyko likviduoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne tik tarp ekspertų, bet ir tarp Meksikos politikų yra manančių, kad karas su karteliais – neefektyvus. Šių politikų nuomone, tik legalizavus narkotikus kruvinas karas baigsis.

Skaičiai

28 000 – tiek žmonių žuvo per narkotikų karus nuo 2006 m.

80–90 proc. – tiek JAV platinamų narkotikų į šalį patenka iš Meksikos

15 mlrd. – tiek JAV dolerių kasmet uždirbama iš narkotikų prekybos JAV

Kruviniausi pastarojo laiko išpuoliai

2008 m. rugsėjo 15 d. – „Zetas" nariai vakarų Morelijos mieste granatomis apmėtė minią žmonių, susirinkusių švęsti Meksikos nepriklausomybės dienos. Žuvo 8 žmonės, 100 buvo sužeisti.

REKLAMA

2010 m. sausio 31 d. – kartelių pasamdytas žudikas vakarėlyje Siudad Chuareso mieste nužudė 13 vietos aukštosios mokyklos studentų ir du suaugusiuosius.

Kovo 28 d. – „Zetas" žudikas Meksikos šiaurės vakaruose esančiame Durango mieste nušovė 10 žmonių, kurių amžius buvo nuo 8 iki 21 metų.

Birželio 11 d. – dvidešimt užpuolikų įsiveržė į reabilitacijos kliniką Čihuahua mieste ir nužudė 19 ten besigydančių nuo narkotikų priklausomų žmonių, kurių amžius nuo 18 iki 25 metų.

Birželio 28 d. – kaip įtariama, narkotikų prekeivių pasamdytas žudikas nužudė į Tamaulipaso valstijos gubernatoriaus postą kandidatavusį populiarų vietos politiką 46 metų Rodolfą Torę (Rodolfo Torre).

Liepos 15 d. – 4 žmonės žuvo, kai Siudad Chuareso mieste narkotikų prekeiviai susprogdino 10 kg sprogmenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų