REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimo turizmo sodybų savininkai, norėdami plėtoti savo veiklą, lėšų investicijoms gali gauti iš Europos Sąjungos (ES).

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) kviečia teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 20072013 m. programos (KPP) priemonę „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“.

REKLAMA

Pagal šią priemonę remiamos dvi veiklos sritys – „Kaimo turizmo skatinimas, įskaitant amatų plėtrą kaimo turizmo sodybose“ ir „Turistinių stovyklų kaimo vietovėse įkūrimas ir plėtra (išskyrus miško vietovėse)“.

Pernai gegužę buvo patvirtintos naujos supaprastintos paramos teikimo sąlygos, kai prašoma paramos suma ne didesnė nei 150 tūkst. litų. Tai reiškia, jog siekiant nedidelės paramos, nebereikia atskirai teikti verslo planų, be to, pareiškėjai greičiau sulaukia paraiškų vertinimo rezultatų. Kitas svarbus pakeitimas  praėjusių metų pabaigoje padidinta paramos lėšomis finansuojamų projekto išlaidų dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Būtina atitikti reikalavimus

Kreiptis paramos pagal priemonę gali teikti tik fiziniai asmenys  ne jaunesni kaip 18 metų ūkininkai ir kaimo gyventojai. Ūkininkai iki paramos paraiškos pateikimo dienos teisės aktų nustatyta tvarka turi būti įregistravę žemės ūkio valdą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre.

Vienas iš tinkamumo kriterijų, keliamų pareiškėjams – kompetencija kaimo turizmo ar turistinės stovyklos paslaugų teikimo srityje. Kompetentingu ūkininkas ar kaimo gyventojas laikomas tuomet, jei tenkina vieną iš nurodytų sąlygų – yra įgijęs arba siekia įgyti turizmo studijų srities išsilavinimą; yra išklausęs arba įsipareigoja iki paskutinio mokėjimo prašymo išklausyti kaimo turizmo ar turistinės stovyklos srities specializuotus mokymo kursus; ne mažiau kaip vienerius metus teikia kaimo turizmo ar turistinės stovyklos paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas taip pat turi turėti verslo liudijimą arba nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos vykdymo pažymą, reikalingą kaimo turizmo ar turistinės stovyklos paslaugoms teikti. Jei kuriama nauja kaimo turizmo sodyba ar turistinė stovykla, šiuos dokumentus reikės pateikti su paskutiniu mokėjimo prašymu.

Dar vienas svarbus reikalavimas  teikiamos ar numatytos teikti kaimo turizmo ir turistinės stovyklos paslaugos turi atitikti šioms paslaugoms teikti keliamus reikalavimus. Naujai kuriamos kaimo turizmo sodybos ir (arba) turistinės stovyklos paslaugų teikimo atveju, pareiškėjas pažymėjimą, patvirtinantį, kad sąlygos kaimo turizmo ir (arba) turistinės stovyklos paslaugoms teikti atitinka reikalavimus, pateikia kartu su paskutiniu mokėjimo prašymu.

REKLAMA

Pareiškėjas taip pat negali būti skolingas LR biudžetui bei Valstybinio socialinio draudimo fondui, jis privalo tvarkyti arba įsipareigoti tvarkyti buhalterinę apskaitą. Būtina užtikrinti ir tinkamą projekto finansavimo šaltinį – skolintas lėšas, paramos lėšas ar iš projekte numatytos veiklos gautinas lėšas.

Parama projektui negali būti teikiama, jei jo įgyvendinimo vieta – savivaldybės centras arba žemė, priklausanti sodų bendrijai.

Jei paraiška teikiama pagal veiklos sritį „Kaimo turizmo skatinimas, įskaitant amatų plėtrą kaimo turizmo sodybose“, kaimo vietovėje turi gyventi ne mažiau kaip 3000 žmonių. Jei paraiška teikiama pagal veiklos sritį „Turistinių stovyklų kaimo vietovėse įkūrimas ir plėtra (išskyrus miško vietoves)“ – gyventojų skaičius turi būti ne didesnis kaip 6000.

REKLAMA

Taisyklėse taip pat numatyta, kad naujai kuriamos kaimo turizmo sodybos plotas turi būti ne mažesnis kaip 0,7 hektaro. Nuo sodybos iki magistralinių kelių (VilniusKlaipėda, VilniusPanevėžys, SaločiaiKalvarija) atstumas turi būti bent 0,5 km.

Finansuojama iki 75 proc.

Paramos suma, kurią galima gauti pagal priemonę, skiriasi priklausomai nuo veiklos srities, pareiškėjo statuso ir tinkamų finansuoti išlaidų, įvardijamų priemonės įgyvendinimo taisyklėse.

Pagal veiklos sritį „Kaimo turizmo skatinimas, įskaitant amatų plėtrą kaimo turizmo sodybose“ gali būti skirta iki 690 560 Lt paramos. Pagal šią veiklos sritį gali būti finansuojama net iki 75 procentų visų tinkamų finansuoti išlaidų, tiesiogiai susijusių su sertifikuotų tradicinių amatų plėtra kaimo turizmo sodyboje. Kiti pareiškėjai gali tikėtis iki 40, 60 ar 65 proc. tinkamų finansuoti išlaidų kompensavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pagal veiklos sritį „Turistinių stovyklų kaimo vietovėse įkūrimas ir plėtra (išskyrus miško vietovėse)“ galima tikėtis iki 207 168 Lt paramos lėšų. Pagal šią veiklos sritį finansuojama iki 5065 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Pareiškėjai gali kreiptis paramos ir pagal abi veiklos sritis iš karto: tokiu atveju didžiausia paramos suma bendram projektui negali viršyti 690 560 Lt.

Dažna klaida – trūkstami dokumentai

Nuo 2008 m. pagal priemonę „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“ pateiktos 258 paraiškos paramai gauti. Tačiau NMA specialistai pastebi, kad pareiškėjai, prieš teikdami paraiškas, ne visada skiria pakankamai laiko ir dėmesio išanalizuoti taisykles bei susipažinti su paramos administravimo tvarka bei kitais teisės aktais, tiesiogiai susijusiais su šia priemone.

REKLAMA

Tarp dažniausiai pasitaikančių pareiškėjų klaidų – nepristatomi visi reikalingi dokumentai. Pavyzdžiui, vykdant statybas, pareiškėjai nepateikia statinių techninio projekto su visomis jo dalimis, patirtas išlaidos nepagrindžia išlaidų apmokėjimo dokumentais arba dokumentai būna išrašyti ne pareiškėjo vardu, prie statybinių medžiagų priskiria netinkamas išlaidas, tokias kaip įrankių, įvairių kanceliarinių, buities ir kt. prekių įsigijimą Daug klaidų daroma ir finansinėse prognozėse (neteisingai apskaitomos paskolos, dotacijos, numatytų vykdyti investicijų etapai ir kt.)

REKLAMA

Asmenys, ketinantys kurti naują kaimo turizmo sodybą ar stovyklavietę ir kreiptis dėl paramos, pirmiausia turėtų įsigilinti į paramos teikimo sąlygas, suplanuoti numatytai veiklai vykdyti skirtų pastatų ir statinių statybą ar rekonstrukciją, naujos technikos, technologinių įrenginių, įrangos, skirtos projekto reikmėms, įsigijimą, infrastruktūros, būtinos kaimo turizmo paslaugų teikimui, kūrimą, parengti visą reikalingą dokumentaciją ir tik tuomet pildyti paraišką.

Užpildyti paraišką gali padėti ir konsultantai. Tokiu atveju išlaidos už suteiktas paslaugas gali būti pripažintos kaip tinkamos finansuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kilus klausimams, ūkininkai ir kaimo gyventojai raginami konsultuotis bendruoju informacijos teikimo telefonu Vilniuje 252 6999. Taip pat galima siųsti klausimus elektroniniu paštu adresu [email protected] arba atvykti į centrinę NMA būstinę (adresas – Blindžių g. 17, Vilnius).

PAGAL KPP PRIEMONĘ „KAIMO TURIZMO VEIKLOS SKATINIMAS“ GALIMA GAUTI ES PARAMĄ IR NAUJŲ KAIMO TURIZMO SODYBŲ ĮKŪRIMUI.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų