REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybėse klesti leidybos verslas. Jos negaili pinigų šūsnims makulatūros, kur apdainuoja savo „gerus darbus". Apie juos gyventojai informuojami už dyką. Kad tik plačiau pasklistų žinios, kaip valdžia dėl savų piliečių stengiasi. Kiek tas kainuoja –paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA

Biuletenis, bet laikraštis

Varėnos rajono savivaldybė turi apie 2 mln. litų skolų, bet dar nuo pernai vasario porą kartų per mėnesį leidžia informacinį laikraštuką „Savivaldybės žinios". Jo tiražas –5 tūkstančiai. Turinys –kaip šauniai rajono valdžia darbuojasi, kaip stengiasi dėl savo žmonių. Leidinys nemokamai platinamas per seniūnijas, savivaldybės įstaigas ir paštu.

REKLAMA

Visuomenės informavimo įstatyme aiškiai pasakyta, kad valstybės ir savivaldybių institucijos negali būti viešosios informacijos rengėjais ar jų dalyviais. Bet varėniškiams tai –nė motais.

„Ten ne laikraštis, o informacinis biuletenis, o tokį įstatymas leisti nedraudžia, –patikslino Varėnos meras Vidas Mikalauskas. –Jame pateikti savivaldybės žinias gyventojams mums pigiau, negu spausdinti krašto leidiniuose. Žmonės jį labai vertina. Juk ne kiekvienas gali užsisakyti spaudą, o čia –nemokamas."

REKLAMA
REKLAMA

Meras nesutiko, kad tai valdžios reklamai skirtas leidinys. Ir kad jis sunkmetį –didelė našta rajono biudžetui. „Nedaug jis kainuoja –numerio savikaina 8 centai ir dar už išplatinimą paštui šiek tiek, –skaičiavo meras. –Iš viso per metus 18 tūkstančių litų susidaro."

Leidėjasšešėlyje

Nežinia, ar nuo varėniškių nusižiūrėjus šią vasarą pasirodė ir nemokamas leidinys „Geros Kauno žinios". Antrąjį (rugpjūčio mėn.) numerį ne vienas kaunietis rado savo pašto dėžutėje. Pirmą puslapį papuošė mero Andriaus Kupčinsko nuotrauka, o visą laikraštį –daug gražių straipsnių apie laikinąją sostinę ir jos vadovus. Tačiau nei jo tiražas, nei leidėjas – nenurodyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė tokio leidinio neleidžia ir nė kiek jo nefinansuoja, –išsigynė A.Kupčinskas. –Tai laisvas laikraštis. Už kokias gėrybes reklamuoja Kauno valdžią? Jokios ten reklamos, tik dedama informacija apie miesto ir savivaldybės veiklą. Kas jį leidžia? Aš – tikrai ne."

Mero patarėjas Aurimas Ramoška žino kiek daugiau. Kad „Geros Kauno žinios" –„visuomeninis leidinys". „O ten neparašyta, kas leidžia? –klausė jis. –Aš to negaliu pasakyti. Pats neleidžiu. O argi tai blogai, kad kauniečiai informuojami?"

REKLAMA

Dar daugiau mįslių

Užvis įdomiausia –Alytaus rajono savivaldybėje, kurios vadovai dar prieš keletą metų pritarė nuolatinės reklamos apie savo „gerus darbus" spausdinimui savaitraštyje „Dainavos žodis". Nors rajonui taip pat nesiseka tvarkytis –skolų turi nemažai.

Penktadieniais šūsnis šio leidinio egzempliorių seniūnai parsiveža į savo seniūnijas ir nemokamai išdalija gyventojams. Yra nemažai gaunančiųjų socialines išmokas –jie taip pat įpareigoti už valstybės paramą atidirbti – platinti „Dainavos žodį" tarp rajono gyventojų.

REKLAMA

Šis leidinys garantuoja rajono žmonėms teisę į jiems brukamas savo valdžios panegirikas, bet jiems uždrausta žinoti, kas jį leidžia. „Dainavos žodyje" tai nenurodoma. Į šį klausimą „Vakaro žinioms" neatsakė nei atostogaujantį rajono merą vaduojantis Gediminas Krasauskas, nei jo pavaldiniai, pas kuriuos jis nusiuntė. „Dainavos žodžio" leidėjai bei kaina Alytaus rajono savivaldybėje slepiama po stora paslapties skraiste.

Nepriimtina ir neetiška

Liudvikas SABUTIS –Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys:

Net nežinojau, kad tokių leidinių gali būti. Žinoma, tokiam dalykui nepritariu. Ir ne tik dėl to, kad dabar –sunkmetis, savivaldybės raginamos taupyti kiekvieną litą, o ne mėtyti pinigus pasigyrimams, kaip šauniai jos darbuojasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalima tam pritarti ir todėl, kad įstatymai draudžia savivaldybėms ir kitoms valstybės institucijoms tokius nuosavus leidinius turėti. Yra nustatyta tvarka, kokiu būdu tam tikra informacija turi pasiekti gyventojus, ir reikia jos laikytis. O ne pradėti užsiiminėti saviveikla. Dar keisčiau, jei tokiame leidinyje nėra nurodyta, kas jo leidėjas, slepiamas jo tiražas. Nesvarbu, kad leidinys gyventojams dalijamas nemokamai –pati jo leidyba nėra nemokama. Kaip gali savivaldybės vadovas nežinoti, kas leidžia tokį laikraštį, biuletenį, ar kaip kitaip jį pavadintume? Juo labiau nesitiki, kad savivaldybei tas nieko nekainuoja –už dyką niekas tokios labdaros šiais laikais nedalija.

Kai informacija slepiama, iškart kyla negerų minčių. Gal kokios nedoros jėgos tuo užsiima? Gal kas nors iš to turi tam tikrą naudą ar siekia palankių valdžios sprendimų? Daug klausimų kyla. Finansinių nusikaltimų tyrimo institucijos tuo galėtų pasidomėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų