REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamūšio pradinė mokykla Pakruojo rajone Rugsėjo 1-ąją šiemet sutiks kitaip. Mokykla užrakinta, mokslo metus galėję pradėti 28 pradinukai pasklis per tris rajonus. „Kaimas be mokyklos yra pasmerktas išnykti“, — būgštauja Pamūšyje gyvenanti ilgametė pradinių klasių mokytoja Janina Gegieckienė. Ir lyg savęs paklausia: “Ar jie supras, ką padarė?“.

REKLAMA
REKLAMA

Jie — Pakruojo rajono savivaldybė, pasišovusi taip taupyti.

„Esame bejėgiai“

J. Gegieckienė į Pamūšio mokyklą skubėjo 23 metus. Prieš porą metų mokykla iš pagrindinės tapo Pašvitinio mokyklos Pamūšio pradinio ugdymo skyriumi.

REKLAMA

Apie skyriaus uždarymą prabilta dar praėjusiais mokslo metais. Buvo pasirinkta ir uždarymo data — 2010-ųjų sausio 1 diena, pats mokslo metų vidurys. Bendruomenės nepasitenkinimui iškilus į viešumą, galop leista mokslo metus užbaigti.

„Ir Seime, ir Prezidentūroje žino situaciją. Bet esame bejėgiai. Visi tyli ir bijo pasakyti, kad tikroji priežastis ne mokyklos išlaikymo išlaidos“, — atsidūsta mokytoja. Pataplų esą reikėję su vietos valdžia susijusiam ūkininkui.

REKLAMA
REKLAMA

Pamūšio mokykla užrakinta nuo liepos 3 dienos, inventorius išvežtas į Pašvitinio pagrindinę mokyklą.

J. Gegieckienės namuose stalas nudėtas mokymosi priemonėmis — knygomis, pratybų sąsiuviniais, metodine literatūra.

„Nežinau, kaip jausiuosi Rugsėjo 1-ąją. Dar pati širdis mokykloje... Nors pensinis amžius, būčiau dirbusi. Vaikai klausia, ar galės pas mane atbėgti, kai ko nors nesupras? Žinote, ko labiausiai gaila? Kaimas be mokyklos yra pasmerktas išnykti. Jaunos šeimos nenorės keltis į kaimą, kuriame nėra mokyklos“, — kalbėjo mokytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krepšelis skyla trims rajonams

Užrakintos mokyklos gaila ir mokinių tėvams, iš kurių ne vienas mokėsi dar Pamūšio pagrindinėje mokykloje. „Dar galėjo gyvuoti. Ir vaikams buvo patogu, ir kaimui smagiau“, — sakė gatvėje kalbinti žmonės.

Pradinukų tėvai jau pasirinko kitas mokyklas. Brigita Baranauskaitė pirmokę ir trečiokę dukrą leis į Naisių mokyklą Šiaulių rajone. Šią mokyklą lankys ir kaimynės Vilės sūnus. Moteris norėjo, kad kartu su broliu važinėtų ir dukra Vaida, bet ji pradės lankyti priešmokyklinio ugdymo klasę, o ji Naisiuose šiais mokslo metais nesusidaro.

REKLAMA

„Į Naisius patogu. Autobusiukus veš 8 valandą, nes pamokos prasidės 8.30. Pradinukus parveš pasibaigus jų pamokoms apie 14 valandą“, — kalbėjo abi mamos.

Mokytoja J. Gegieckienė suskaičiavo, kad į Naisius eis bene keturiolika vaikų — pusė buvusių Pamūšio pradinukų.

„Naisių mokyklos administracija žinojo, kad Pamūšyje mokyklos nebus ir pati kalbėjosi su tėvais, pasiūlė patogias sąlygas. Į Pašvitinio mokyklą važiuojantys vaikai stotelėje stovėdavo prieš septynias, o namo grįždavo vėlai. Tėvai sakė, kad skelbimų lentoje kabėjo skelbimas, jog šiemet į Pašvitinį vaikai važiuos maršrutiniu autobusu“, — sakė mokytoja.

REKLAMA

Naisių pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Šimkus patvirtino, kad prašymus yra padavę 13 ar 14 pamūšiškių. Dalis jų dirba Naisių bendrovėje ir jiems patogu, kad vaikai čia lankys mokyklą.

„Čia politikų reikalas“

Pašvitinio pagrindinės mokyklos direktorius Juozas Grigaliūnas neslepia turėjęs viltį, kad Pamūšio pradinukai su 123 tūkstančių litų pernykščiu mokinio krepšeliu sugrįš pas jį, į Pašvitinį. Kol kas šią pagrindinę mokyklą rengiasi lankyti 8 vaikai iš Pamūšio. Dar po kelis eis į Pakruojo rajono Lygumų vidurinę ir Joniškio rajono Gasčiūnų pagrindinę mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorius išsitarė, kad galima buvo galvoti apie mokyklos išsaugojimą — mokinio krepšelis Pamūšyje „buvo pliusinis“, t.y., Vyriausybės skiriamų pinigų užteko ir mokymosi reikmenims, ir mokytojų atlyginimui. Trūko tik aplinkos išlaikymui — kurui, elektrai. Abiem mokykloms, Pašvitinio ir Pamūšio, Pakruojo rajono savivaldybė pernai tam skyrė 271 tūkstantį litų.

Ar buvo prasmė likviduoti Pamūšio pagrindinio ugdymo skyrių ir kiek galėjo būti svari direktoriaus nuomonė?

„Čia — politikų reikalas“, — atsakė J. Grigaliūnas. Direktoriaus žiniomis, tuščios mokyklos penkios patalpos senajame pastate atiduotos Pamūšio bendruomenei, gal steigs Dienos centrą. Kas laukia likusių tuščių klasių, jis patarė klausti Pakruojo savivaldybės administracijos direktorės Astos Jasiūnienės. Būtent su šia politike vietiniai daugiausia sieja mokyklos uždarymą. Pamūšio bendruomenei, kuri gavo dalį mokyklos patalpų, nors jau turi patalpas Kultūros namuose, vadovauja Vitalijus Matickas, A. Jasiūnienės svainis.

REKLAMA

„Pamūšio vaikai rajonui buvo brangiausi“

— Jis–netyčia pirmininkas. Jam ir nereikia tos mokyklos. Bendruomenė kaip tik sąmoningai sukasi iš padėties ir nori padėti išsaugoti tuščią mokyklos pastatą. Parašytas projektas Dienos centrui steigti. Jei Nacionalinė mokėjimo agentūra projektui pritars, čia pamokas ruoš ir bus užimti penkių rizikos grupės šeimų vaikai, — aiškino A. Jasiūnienė.

— Kam atiteko likęs mokyklos pastatas?

— Kaip turtas perduotas seniūnijos žinion. Kas čia bus, kol kas neaišku. Ateinančią vasarą samariečiai čia nori stovyklą rengti. Yra sporto salė, kuria naudojasi sportuojantys jauni ūkininkai. Jei bus Dienos centras, jis bus apšildomas krosnimi, šilta bus ir salė. Patalpų niekas nenugriaus, reikia palaukti, kol atsiras paskirtis. Atrasime nišą.

REKLAMA

— Jei nėra numatyta paskirtis, ar reikėjo ją skubėti uždaryti?

— 200 vietų mokyklą reikėjo išlaikyti dėl 28 vaikų. Vieno vaiko išlaikymas kainavo brangiausiai rajone — 12 tūkstančių litų. Kasmet po 250 vaikų mokyklose nesusirenka ir reikia po dvi mokyklas uždaryti. Dauguma mokyklų neturi lėšų aplinkos išlaikymui, o finansinė padėtis rajone ypatingai sunki. Kaip bebūtų liūdna, turėsime optimizuoti tinklą. Uždaryta ne tik Pamūšio, bet ir Stačiūnų, Guostagalio mokyklos.

Apskrityje uždarytos penkios mokyklos

Šiaulių apskrityje nuo šių metų rugsėjo 1 dienos uždarytos penkios mokyklos. Dar penkios mokyklos reorganizuotos į mažesnes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakruojo rajone likviduotos Guostagalio ir Stačiūnų pagrindinės mokyklos bei Pamūšio pradinio ugdymo skyrius, Bardiškių pagrindinė mokykla reorganizuota į Žeimelio vidurinės mokyklos filialą.

Kelmės rajone uždarytas Butkiškės pradinio ugdymo skyrius, Ramoniškių pagrindinė mokykla tapo Tytuvėnų gimnazijos Ramoniškių pradinio ugdymo skyriumi.

Radviliškio rajone naikinamas Baisogalos mokyklos-darželio Palonų pradinio ugdymo skyrius ir likviduojama Kutiškių mokykla-darželis.

Joniškio rajone Linkaičių pagrindinė mokykla reorganizuota į Gataučių Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos skyrių, Kalvių pagrindinė mokykla — į Kriukų pagrindinės mokyklos skyrių, Kalnelio pagrindinė mokykla — į Skaistgirio vidurinės mokyklos skyrių.

Šiaulių rajone Meškuičių vidurinė mokykla reorganizuota į gimnaziją.

Pernai „Šiaulių kraštas“ suskaičiavo, kad nuo 2009 metų rugsėjo 1 dienos iš viso buvo uždaryta 15 mokyklų, 3 mokyklos reorganizuotos į mažesnes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų