REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai neskuba keisti sveikatai kenksmingų šiferinių stogų į naujus. Savivaldybės sako, kad asbesto šalinimas stringa, nes žmonės nesulaukia žadėtų kompensacijų. Aplinkos minisiterija tvirtina, kad kompensuojama bus, tačiau vėliau. Sovietmečiu gaminta šiferio danga, kurioje yra sveikatai kenksmingo asbesto, iki šiol padengta daugelio šalies individualių namų stogų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybei patvirtinus Asbesto šalinimo programą, savivaldybės įpareigotos iki 2011 m. pabaigos surinkti iš gyventojų ir organizacijų informaciją apie turimus asbesto atliekų kiekius.

REKLAMA

Tačiau štai Kretingos rajono savivaldybė iki šiol tesulaukė vos 8 paraiškų. O jų galėtų būti daugiau.

„Žinoma, kad daugiau. Vienoj gatvėj aštuonis namus galima surasti, kurie turi asbestinį stogą“, – pastebi Dovilė Šporaitė, Kretingos rajono savivaldybės Statybos skyriaus vyr. specialistė.

Valdininkai sako, kad šiandien niekas nežino, kaip turėtų veikti Asbesto šalinimo programa, juo labiau, kaip ir kiek kompensuoti žmonėms už stogų dangos keitimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi Vyriausybės programoje buvo patvirtinta ir viešoje erdvėje buvo išeita, kad bus skatinama ir remiama, tai žmonės tos paramos nori. Bet šiandien, kiek aš aplinkiniuose rajonuose pasiteiravau, nė vieno lito nėra kompensuota“, – kalbėjo Raimondas Jocius, Kretingos rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistas.

Aplinkos ministerija, kuriai ir turi būti perduoti duomenys apie turimus asbesto kiekius, teigia, kad kompensacijos žmones pasieks, tačiau kiek vėliau.

„Asbesto šalinimo programa šiuo metu inventorizuojama: kokia yra būklė, kiek reikėtų šalint asbesto. Kai jau bus kiekiai aiškūs, bus sprendžiama, kokios turėtų būti taisyklės ir kaip kompensuojama“, – komentavo aplinkos viceministras Arūnas Zabulėnas.

Gyventojai reiškia abejones, kad kada nors galės susigrąžinti žadėtas kompensacijas.

Kai kurie už savo lėšas keičia pasenusią dangą nauja. Tačiau mažiausiai 10 tūkst. kainuojantis naujas sveikatai nekenksmingas stogas, pensininkams tikrai neįkandamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų