REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentui paskelbus, kad vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje antrąjį metų ketvirtį, palyginti su pirmuoju, ūgtelėjo 1,2 procento ir sudarė 2055,5 lito, dar neprognozuoja visuotinio atlyginimų kilimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Šalies verslas labai sparčiai reagavo į ekonominės situacijos pokytį 2009 metais ir 2010 metų pradžioje. Dabar, tikėtina, kad didžioji atlyginimų mažinimo banga jau praeityje, tačiau kiek didesnio vidutinio uždarbio augimo dar teks palaukti. Krizės pasekmės turės ilgalaikį poveikį, o tam tikras ekonomikos stabilizavimasis ar net augimas didesnį poveikį darbo užmokesčiui turės, prognozuotina, tik 2012 metais“, – tvirtina „Swedbank“ vyriausioji analitikė Lina Vrubliauskienė.

REKLAMA

Dabartinė šalies darbo rinka yra lyginama su uždaru ratu.

„Nedarbas antrąjį šių metų ketvirtį pasiekė 18,3 proc., tai mažina gyventojų lūkesčius ir daro įtaką vidaus vartojimui. Be to, tai stabdo į Lietuvos rinką orientuoto verslo investicijas į naujų darbo vietų kūrimą bei reikšmingą darbo užmokesčio didinimą“, – teigia L.Vrubliauskienė.

Analitikė prognozuoja, kad aukščiausią tašką pasiekęs nedarbas 2011 metais sumažės tik iki 15,5 proc. ir išliks aukštas ilgokai. „Esant aukštam nedarbo lygiui skaičiuojame, kad šiemet vidutinis darbo užmokestis, atskaičius mokesčius, įskaitant individualias įmones bus apie 1535 litus, o 2011 metais – apie 1550 litų. Vidutinis darbo užmokestis 2010 metais Lietuvoje turėtų būtų apie 5 proc. mažesnis nei pernai, o 2011-aisiais situacija stabilizuosis – vidutinis darbo užmokestis bus tik nedaug didesnis“, – pasakojo analitikė.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo rinkos atsigavimas pirmiausia prognozuotinas su eksportu susijusiuose sektoriuose – gamybos ir transporto srityse, taip pat IT ir informacijos sektoriuose.

2010 metų antrąjį ketvirtį vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis valstybės sektoriuje sudarė 2167,4 lito ir, palyginti su pirmuoju 2010 metų ketvirčiu, padidėjo 1,5 procento, privačiame sektoriuje sudarė 1976,9 lito ir, palyginti su pirmuoju 2010 metų ketvirčiu, išaugo 1,1 procento.

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis per metus, palyginus antruosius praėjusių ir šių metų ketvirčius, šalies ūkyje sumažėjo 5,4 proc., valstybės sektoriuje – 6,4 proc., privačiajame sektoriuje – 4,7 procento.

Mantas TOMKŪNAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų