REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkumų kamuojamą Lietuvą linčiuojant ir škvalui, Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius nematė jokio reikalo grįžti į darbą, o žinodamas apie vėtrų sudaužytus paprastų žmonių namus, toliau lepinosi atostogomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasislėpė nuo svetimų bėdų

Savaitėlė dviračiais per Baltarusiją, savaitėlė baidarėmis vaizdingomis Lietuvos upėmis ir naujas dviračių žygis Vokietijoje. Apsuptas apsaugininkų A.Kubilius pasislėpė ir nuo valstybės piliečius užklupusios gamtos stichijos. Jokios prasmės skubiai imtis patikėtų pareigų nematė ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

REKLAMA

XXI amžiaus Europos Sąjungos valstybės - Lietuvos - premjeras nematė jokio reikalo nutraukti atostogų malonumus ir grįžti prie neatidėliotinų darbų. Raminti nuskriaustuosius, be pastogės, su kūdikiais ant rankų medžiais užverstose sodybose teko prezidentei Daliai Grybauskaitei ir už A.Kubilių dirbusiai finansų ministrei Ingridai Šimonytei.

Vakar paklaustas, kodėl nenutraukė atostogų, kai Lietuvą talžė viską griaunanti vėtra, A.Kubilius paaiškino, kad jokių škvalų jis ir nebūtų sustabdęs, todėl rūpintis žmonių bėdomis ir nematė prasmės.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, premjeras prisipažino, kad atostogauti jam buvo trukdoma - iš Vilniaus jis gaudavo informaciją apie stichijos nuostolius.

Vyriausybės vadovas vakar taip pat tikino, kad nusprendė pasilepinti poilsiu ir todėl, kad “ir ministerijos, ir savivaldybės veikė efektyviai likviduodamos škvalo padarinius".

Pasitiki instrumentais

A.Kubiliaus informatoriai, matyt, nėra patys gerai informuoti, nes dar iki šiol pietų Lietuva tebėra užversta medžiais, ne kiekviena sodyba turi elektrą, ne visi keliai išvažiuojami.

“Mano įsitikinimu, Ingrida Šimonytė finansų ministrė, laikinai ėjusi premjero pareigas ir kiti Vyriausybės nariai veikė efektyviai ir tinkamai tokioje situacijoje, - sakė A.Kubilius. - O kaip įveikti jų padarinius - Vyriausybė turi instrumentus, kuriuos gali panaudoti. Jie buvo naudojami ir toliau bus naudojami".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras, paklaustas, kodėl iš atostogų nebuvo atšauktas ministras G.Kazlauskas, kuris į darbą iš šiltųjų kraštų turėtų grįžti tik rugpjūčio 30-ąją, atsakė, kad toks klausimas yra pernelyg sureikšmintas, “neturintis didelės prasmės".

Piliečiai patys kalti

“Mes per daug sureikšminame negrįžimą iš atostogų. Aš suprantu, kad žmonės galbūt sureikšmina, - vakar piliečiams kaltę vertė A.Kubilius. - Bet klausimas kitas - ar Vyriausybė ir kitos institucijos tinkamai dirba tokių tragiškų nelaimių metu. Mano įsitikinimu, tos žinybos, kurios turėjo reaguoti į tokią tikrai netikėtą ir tikrai Lietuvoje neįprastą bėdą, dirbo pakankamai efektyviai".

REKLAMA

Premjeras dar nieko nežino ir apie škvalo padarytus materialinius nuostolius, tačiau pažadėjo, kad jie bus kompensuoti iš Vyriausybės rezervo fondo. Manoma, kad rugpjūčio 7-8 d. praūžęs uraganas padarė daugiau kaip 20 mln. litų nuostolių.

Algis Krupavičius, politologas

Sutinku tik su viena, arogantiškai Andriaus Kubiliaus visuomenei perduota fraze: premjeras tikrai nebūtų sustabdęs škvalo.

O visa kita, ką kalba Vyriausybės vadovas, švelniai tariant, stebina. Demokratinių šalių vadovai tokių nelaimių atveju elgiasi visiškai priešingai. Jie stengiasi atsidurti katastrofos sūkuryje dėl kelių priežasčių.

Pirmiausia - patys įsitikinti stichijos padaryta žala. Nors A.Kubilius kalba, kad ir per atostogas buvo tinkamai informuojamas apie škvalo mastus, gauti informaciją per kelis šaltinius yra viena, o pamatyti tai savo akimis, realiai pajusti žmonių nuostolius - kita.

REKLAMA

Deja, šį kartą už A.Kubilių turėjo dirbti moterys - prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjero pareigas ėjusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Be to, trečiąjį asmenį pavadavo pirmasis asmuo ir tai jau tampa tam tikra keistos naujos politikos tradicija.

Prezidentė ne kartą ėmėsi ūkio, finansų problemų, nors tai turėtų spręsti premjeras, o A.Kubilius lindo į D.Grybauskaitės kuruojamas sritis - užsienio politiką, nacionalinį saugumą.

Antra priežastis, kodėl premjeras turėjo nutraukti atostogas ir važiuoti pas nukentėjusius nuo vėtros, yra stipri psichologinė paspirtis savo šalies piliečiams.

Visada, kai pas nelaiminguosius užsuka valstybės vadovai, nuskriaustiems žmonėms pasidaro lengviau, ramiau, nebekankina neviltis, noras nuleisti rankas. Pirmųjų asmenų geras žodis, asmeninis kontaktas, padrąsinimas eiliniams piliečiams reiškia labai daug.

Julius Girdvainis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų