REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čikagoje (JAV) įrengtos „Greenway Self-Park" daugiaaukštės automobilių statymo aikštelės vadovybė niūrų "garažo vaizdą" nusprendė paįvairinti, įrengdama su architektūriniu dizainu suderintą vėjo energijos sistemą. Tačiau skirtingai nuo populiariausių vėjo jėgainių, čia sukasi ne mentės, o ilgi vertikalūs sraigtai.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras dizainas miesto administracijos nuomone suteikia originalumo, be to, suderina architektūrą su praktiškumu. Iš viso čia įrengta 12 tokių turbinų, kurios tiekia didžiąją dalį „Greenway Self-Park" reikalingos elektros energijos.

REKLAMA

Atviros pastato sienos užtikrina ventiliaciją visam 11 aukštų pastatui. Garaže taip pat įrengta speciali lietaus vandens surinkimo sistema. Vanduo latakais patenka į didelę cisterną, iš kurios jį vėliau galima tiekti automobilių plovimo reikmėms. Garažas taip pat neįprastas tuo, kad jam įrengti panaudotos aplinkai draugiškos medžiagos, veikia atliekų surinkimo ir perdirbimo sistema ir įrengta elektra varomiems automobiliams įkrauti skirta stotelė.

REKLAMA
REKLAMA

Apšvietimui naudojamos tik energiją taupančios lemputės, o ant sienų puikuojasi plakatai, iliustruojantys ekologiško ir draugiško aplinkai gyvenimo principus. Čia netgi įrengtas atgalinės krypties elektros skaitliukas, kuris matuoja į Čikagos elektros tinklus atiduodamos elektros energijos perteklių. Veikti jos pradėjo šią vasarą, tačiau kiek tiksliai energijos jos pagamina, kol kas nedetalizuojama. Pastatą suprojektavęs architektas Todas Halamka (Todd Halamka) teigia, jog jis norėjo pabrėžti pastato funkciją, o ne ją paslėpti. Tikimasi, jog artimiausioje ateityje „Greenway Self-Park" bus suteiktasLEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikatas.

Žinoma, gali kilti klausimas, kiek „žalias" gali būti garažas. Tačiau panašu, jog automobiliai iš visuomenės gyvenimo artimiausiu metu tikrai niekur nedings, tad ekologiškų technologijų diegimas tokio tipo pastatuose yra visiškai logiška ir į ekologiją orientuota veiksmų kryptis. Be to, toks pastatas miesto vaizdui tikrai priduoda neįprastumo ir originalumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų