REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Baltijos kelio dieną Lietuvos elitas susikabino rankomis

Baltijos kelias – tai tautos kūrinys, tai tautos viltis ir tikėjimas, tai laisvės ir vienybės simbolis, tai – mūsų tautos ateitis, sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį Vilniuje įmūrijusi vardinę plytą į skulptūrą „Laisvės kelias“ ceremonijoje, skirtoje Lietuvos valstybės atkūrimo dvidešimtmečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Tado Gutausko sukurta skulptūra simbolizuoja gyvą žmonių grandinę, prieš 21 metus sujungusią tris nepriklausomybės siekusias Baltijos valstybes, nusidriekusią 600 kilometrų ir tapusią analogų pasaulyje neturinčia vienybės išraiška.

REKLAMA

Baltijos keliui skirtoje ceremonijoje dalyvavo Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Premjeras Andrius Kubilius, Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, Prezidentas Valdas Adamkus, svečiai iš Latvijos ir Estijos, Sąjūdžio metraštininkė Angonita Rupšytė, dainininkas Algirdas Kaušpėdas, įmūriję simbolines plytas į trispalvę „Laisvės kelio“ skulptūrą, pastatytą Baltijos kelio pradžioje, ties Vilniaus pedagoginiu universitetu.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė D. Grybauskaitė pabrėžė, kad skulptūra „Laisvės kelias“ – tai laisvės simbolis, kasdieną mums primenantis mūsų tautos laisvės siekį, įkvepiantis ir vienijantis šiandienos iššūkiams bei ateities darbams.

„Kaip ir prieš dvidešimt metų, mes susibūrėme čia, kad prisimintume ir pagerbtume svarbų įvykį ne tik mūsų, bet ir visų Baltijos tautų gyvenime. Įvykį, turėjusį lemtingą reikšmę mūsų ateičiai – laisvės siekiui. Kai mes vieningai pareiškėme, kad jokiais paktais mūsų laisvės negalima atimti. Kad ji yra šventa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet ir pasaulis pamatė, kokie mes vieningi, kaip trokštame laisvės.

Tokios pilietiškumo pamokos nežinojo ne tik mūsų, bet ir pasaulio istorija. Ši pamoka amžiams išliks nemari“, – kalbėjo prezidentė.

Tautos kūriniu vadinamą „Laisvės kelio“ skulptūrą T. Gutauskas žada oficialiai atidengti po gero mėnesio. Skulptorius džiaugiasi, kad per keletą mėnesių pinigų skulptūrai sukurti reikalingos plytoms paaukojo apie 20 tūkst. Lietuvos ir užsienio piliečių.

Jei būtų nupirktos visos 20 tūkst. skulptūrai reikalingų plytų, turėtų būti surinkta 500–600 tūkst. litų, t.y. apie pusė projektui įgyvendinti reikalingos sumos. Vyriausybė jam skyrė 70 tūkst. litų.

Kiekvieno, prisidėjusio prie „Laisvės kelio“ idėjos įgyvendinimo, vardas ir pavardė ar šeimos pavardė įspaudžiama plytoje. Plyta, kurioje bus įspaustas asmens vardas, kainuoja 25 litus, o norintiesiems joje įamžinti savo šeimos vardą – 50 Lt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų