REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialios informacijos, kad ketinama parduoti „PKN Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo gamyklą, Vyriausybė neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius nepatvirtino, kad su lenkais ar rusais deramasi dėl „PKN Orlen Lietuva“ pardavimo. Anot jo, panaši informacija jau sklinda keletą metų, o realių faktų, į kuriuos reiktų reaguoti - nesimato.

REKLAMA

„Mes nuolat girdime tariamas naujienas, kad derasi ar jau susitarė, ar jau parduoda. Dar kovo mėnesį lankydamasis Maskvoje ir susitikdamas su premjeru V.Putinu girdėjau, kad jau sutarties projektas yra. Kol nėra realių faktų - mes neturime ką komentuoti“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė A.Kubilius.

Pasiteiravus, kaip vertina lenkų, kurie valdo „PKN Orlen Lietuva“, priekaištus, kad Lietuvoje bloga verslo aplinka, premjeras teigė, jog visas problemas stengiamasi svarstyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kad Lenkijos pusė nesugeba paneigti gandų apie tai, jog planuojama parduoti „Mažeikių naftos“ akcijas, nesuteikia mums papildomų paskatų ieškoti papildomų būdų spręsti kokias nors logistikos problemas“, - komentavo jis.

A.Kubilius taip pat nesiėmė vertinti, ar rusams nupirkus „PKN Orlen Lietuva“ neiškiltų grėsmė nacionaliniam saugumui.

„Kai bus kokios nors konkrečios žinios, tada ir svarstysime, ir komentuosime. Dabar tikrai neturiu ką komentuoti. Noriu priminti, kad „Mažeikių nafta“ yra įtraukta į įstatymą, kuris apibrėžia tokių įmonių strateginę reikšmę, ir atitinkamai reaguosime“, - sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas taip pat sako neturįs jokios informacijos apie „PKN Orlen Lietuva“pardavimą, išskyrus tai, ką skelbia žiniasklaida. A.Sekmokas pranešė, kad Lenkijos ambasados paprašė, jog oficialios Lenkijos institucijos pateiktų informaciją apie realius planus. Tiesa, atsakymo į tai kol kas negavo.

„Visų pirma patarėjo pardavimui pasamdymas dar nereiškia paties pardavimo, ir pardavimas visada galėjo būti ir nepasamdžius konsultanto.Taigi jokių esminių pokyčių šiandien nematome, jokios oficialios informacijos neturime, situacija niekuo nesikeičia jau, matyt, daugiau kaip pusę metų“, - galimą „PKN Orlen Lietuva“ pardavimą Rusijai komentavo A.Sekmokas.

REKLAMA

Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ oficialiai paskelbė, jog pasamdė konsultantus šiai gamyklai parduoti.

A.Sekmokas sakė neturįs duomenų, jog „PKN Orlen Lietuva“ galėtų įsigyti Lietuvos kapitalas. Kaip skelbė žiniasklaida, turtingiausiu Lietuvoje laikomas Bronislovas Lubys - galimas naftos perdirbimo įmonės Mažeikiuose pirkėjas. Teigiama, kad koncerno „Achemos grupė“ savininkas Maskvoje ieško partnerių, su kuriais kartu galėtų įsigyti „PKN Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo gamyklos akcijas. Be to, anot energetikos ministro, Lietuvos valdžia neturi įtakos pasirinkti „PKN Orlen Lietuva“ pirkėją.

REKLAMA

Bendra Lenkijos koncerno investicijų į Mažeikių įmonę nuo 2006 metų suma sudaro 3,7 milijardo dolerių. Jo vadovybės atstovai kelis mėnesius neoficialiai pripažindavo, kad „Orlen Lietuva“ pardavimo variantas svarstomas. Jie tikėjosi, jog spaudimas per žiniasklaidą privers Lietuvos vyriausybę galų gale pradėti bendradarbiauti su bendrove, kad ji vėl galėtų dirbti rentabiliai, pažymi „Rzeczpospolita“.

Koncernas „PKN Orlen“ norėjo perimti Lietuvos terminalo „Klaipėdos nafta“ kontrolę. Jo atstovai taip pat kritikuoja liepos 15 d. Lietuvos energetikos ministerijos duotą sutikimą leisti laikyti už šalies ribų net 30 procentų privalomų degalų atsargų. Šis sprendimas, anot lenkų, labai skaudžiai atsiliepia koncernui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mažeikių naftos“ pirkimas už beveik 2,4 milijardo dolerių buvo didžiausia investicija užsienyje Lenkijos kompanijų istorijoje.

Rusijos naftos koncernas „Lukoil“, laikytas vienu iš favoritų perimant Lenkijos kompanijos „PKN Orlen“ aktyvus Lietuvoje, oficialiai paneigė norįs investuoti į bendrovę „Orlen Lietuva“, rašė dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“.

Koncernas pastaruoju metu įsigijo įmonių Europoje ir pirkti naujų neplanuoja.

Analitikai teigia, kad naujieji Mažeikių bendrovės savininkai vis tiek bus rusai, tai tik laiko klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų