REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja mokslo metai ir moksleivių laukia nauji iššūkiai, o didžiausi išbandymai nusimato baigiamųjų klasių mokiniams: 10-ams, 11-ams ir abiturientams. „Reikia gerai mokytis, kad puikiai išlaikyčiau egzaminus... Kurią mokslo kryptį pasirinkti ir kokios karjeros siekti ateityje... Kur geriau mokytis... Ar samdyti korepetitorių...“, – dažnai sukasi mokinių mintyse. Vilniaus privačios gimnazijos pedagogai dalijasi patirtimi, kaip padėti mokiniams apsispręsti dėl būsimos karjeros ir į ką atkreipti dėmesį mokantis, kad egzaminų bei stojimų rezultatai būtų geri.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu mokytis sistemingai ir kuo mažesnėse grupėse

Vilniaus privati gimnazija rekomenduoja mokiniams savarankišką mokymo procesą nukreipti į turimų žinių sisteminimą – taip bus lengviau viską prisiminti. Dar reiktų stiprinti vidinę pasiekimų motyvaciją – vietoj „reikia žinoti“, įdiegti sau „noriu žinoti“. Taip pat rekomenduojama gerinti: komunikaciją (reikšti savo mintis, pagrįsti jas ir argumentuoti), organizuotumą (mokėti išsikelti tikslus, planuoti ir jų siekti), informacijos paieškos įgūdžius (ieškoti, priimti, analizuoti ir įvertinti informaciją, atrinkti esminius dalykus nuo antraeilių).

REKLAMA

Gimnazijos atstovai rekomenduoja mokyklose sudaryti mažas darbo grupes. Tokiu būdu būtų skiriamas ypatingas dėmesys mokiniams, pastebimos kiekvieno vaiko stipriosios savybės ir padedama jam siekti užsibrėžto tikslo. Vilniaus privačioje gimnazijoje nuo 11 klasės kiekvienas mokinys mokosi pagal individualų planą, nedidelėse grupėse, o tam tikrais atvejais sudaromos sąlygos pasirinktą dalyką mokytis individualiai. Tokia mokymo praktika labai efektyvi įstojimų į universitetus atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Visų mūsų siekiamas mokslo rezultatas – sėkmingas abitūros egzaminų išlaikymas. O jį puikiai užtikrina patobulintos mokymosi programos, darbas mažose grupėse, individualios konsultacijos ir dalykų krūvių paskirstymas – siūlome daug modulių ir pasirenkamųjų dalykų, atsižvelgdami į mokinio pasirinktą mokslo kryptį sudarome optimalius mokymosi planus,“ – pasakojo Vilniaus privačios gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Edita Zabalevičiūtė.

Verslumas ir karjeros planavimas

Pasak E. Zabalevičiūtės, itin svarbu apie būsimą karjerą pradėti galvoti iš anksto, rinktis tuos mokomuosius dalykus, kurių prireiks ateityje, pasidomėti darbų pasiūla ir paklausa. Tačiau neretai moksleiviai nežino, kuo norėtų būti. Tokiu atveju gali padėti karjeros centrai, testai bei psichologai. Moderniose mokyklose profesinio orientavimo specialistai kartu su mokyklos psichologais tiria mokinių poreikius, analizuoja galimybes ir pasiūlo tinkamiausias profesijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus privačioje gimnazijoje jau nuo 10 klasės pradedamas mokinių profesinis švietimas. Gimnazijos psichologė, atsakinga už profesinį orientavimą, su mokiniais atlieka įvairius testus, vyksta ir susitikimai su įvairių specialybių, Lietuvos ir užsienio universitetų atstovais.

Taip pat abiturientams patariama nuolat sekti stojimo į aukštąsias mokyklas sąlygas.

Lyderystės akademijoje – startas į karjerą

Vilniaus privačioje gimnazijoje veikia Lyderystės akademija (LA). Ši unikali mokymosi programa sukurta būtent baigiamosioms klasėms. Lyderystės akademija kasmet kviečia Lietuvos moksleivius į savo tarpą. Tai yra puiki galimybė įgyti naujų įgūdžių, kurie ateityje padės kylant karjeros laiptais. Akademijoje moksleiviai sužino, kas yra lyderis, kuo jis skiriasi nuo vadovo, kas yra lyderystė ir kokių savybių reikia, kad taptum lyderiu. Taip pat čia yra atskleidžiamos įtakos darymo paslaptys, supažindinama su etiketo taisyklėmis, išmokstama suprasti kūno kalbą, efektyviai bendrauti ir dirbti komandoje, sužinoma, kas yra motyvacija ir kodėl ji yra svarbi.

Geriausi Lyderystės akademijos mokiniai laimi stipendijas nemokamai mokytis Vilniaus privačioje gimnazijoje. Ši gimnazija yra viena iš geriausių mokymo įstaigų Lietuvoje. 2010 metų savaitraščio „Veidas“ Lietuvos gimnazijų ir vidurinių mokyklų reitinge Vilniaus privati gimnazija užima 5-ąją vietą. „Veido“ reitingas remiasi įstojusių į aukštųjų mokyklų valstybės finansuojamas vietas pirmuoju šaukimu abiturientų skaičiumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų