REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afrikiečiams, siekiantiems apsisaugoti nuo maliarijos, greitai nebereikės jaudintis dėl netikrų vaistų – jų originalumą jie galės patikrinti SMS žinute.

REKLAMA
REKLAMA

Kontinente, kuriame apie 30 proc. vaistų nuo maliarijos ir tuberkuliozės yra ne kas kita, kaip supresuotos pjuvenos ar pudra, nuo nelaiku suteiktos pagalbos kasmet miršta apie 700 tūkst. žmonių.

REKLAMA

„mPedigree“ pavadintas projektas, kuriam įrangą teikia „Hewlett Packard“, jau veikia Nigerijoje, artimiausiu metu bus pradėtas ir kaimyninėse valstybėse. Nusipirkę vaistus gyventojai gali siųsti ant pakuotės esantį kodą SMS žinute, ir gauti atsakymą, ar vaistai tikri. Žinutėje parašyta ne tik „OK“, bet ir vaisto gamintojas bei galiojimo laikas.

Sistema veikia nemokamai – ją finansuoja valstybė ir vaistų kompanijos.

„Sistema leidžia žmonėms labiau tikėti vaistais, kuriuos geria“, – teigia „International Policy Network“ atstovė Julian Harris. „Dabar gausybė žmonių vaistus geria iš sugadintų pakelių, belieka tikėtis, kad tai pasikeis.“

REKLAMA
REKLAMA

Netikri vaistai tiesiog plūste plūsta į Afriką. Dažniausiai juose būna šiek tiek veikliosios medžiagos, tačiau nepakankamas jos kiekis nenužudo viruso ar bakterijų. Atvirkščiai, tokie vaistai skatina mikroorganizmų atsparumą vaistams ir pasunkina ligos gydymą.

Be to, bijodami netikrų vaistų, nemažai afrikiečių iš viso atsisako juos gerti.

Labiau pasiturinčios šalys kovai su vaistų padirbinėjimu naudoja brangesnes sistemas. Europos ir JAV vyriausybės vaistų tikrumą tikrina mobiliose laboratorijose, naudojasi rankiniais spektometrais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų