REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasivijo nesutarimai „zonoje“?

Jonavos teisėsaugininkai toliau narplioja paslaptingą Kėdainių rajono gyventojo Rolando Urbučio (39 m.) žūtį. Josvainiuose gyvenęs vyriškis, ankstyvą rugpjūčio 14-osios rytą, buvo rastas negyvas netoli nuošalaus Jonavos rajono Rimkų kaimo. Apie negyvėlį policijai pranešė pro šalį važiavęs vairuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Autoįvykio pėdsakų nerasta

Pradžioje manyta, kad surasta karo keliuose auka. Pirminės apžiūros metu ekspertas ant R. Urbučio kūno aptiko eismo įvykių pasekmėms būdingus sužalojimus, todėl buvo galima spėti, kad žmogų numušęs vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos vengdamas atsakomybės ir savo aukai nesuteikęs būtinos pagalbos.

REKLAMA

Tačiau nei prie R. Urbučio kūno, nei aplinkui jį nebuvo rasta jokių kitų avarijos pėdsakų. Nesimatė nei automobilio stabdymo žymių ar žmogų partrenkusios mašinos nuolaužų, kėbulo ar žibintų skeveldrų.

Surastasis nelaimėlis gulėjo ant žolės už pusmetrio nuo kelio, kitapus pirmojo Rimkų kaimelio namo, netoli nedidukės kūdros kranto. Tad vyriškio mirties aplinkybes pradėjusiems tirti pareigūnams buvo užminta sunki mįslė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrobimas Jonavos centre?

Netrukus „radinys“ šalikelėje buvo susietas su išvakarėse pačioje Jonavoje nutikusiu keistu įvykiu. Apie 21 valandą vakaro Jonavos policijos pareigūnams paskambinęs neprisistatęs vyriškis pranešė, kad miesto centre, automobilių stovėjimo aikštelėje tarp Žeimių gatvės pirmojo ir trečiojo namų, buvo užpultas žmogus. Pranešėjas teigė, kad keli užpuolikai, kurių vienas lyg ir turi ginklą, muša ir spardo kažkokį nepažįstamą vyrą.

Pareigūnai jau po kelių minučių buvo įvykio vietoje, tačiau ten jau buvo ramu. Atsirado keli liudininkai, kurie tikino, kad konfliktas, kuris kilo susidūrus dviems automobiliams, vis tik buvo. Jų vairuotojai ir kelevis pradžioje esą piktai ginčijosi, tačiau netrukus privažiavo dar du automobiliai iš kurių iššokę pečiuiti vyriškiai sumušė vieną iš ginčo dalyvių ir įgrūdo jį į savo automobilio bagažinę. Tuomet tamsios spalvos automobilis skubiai nuvažiavo. Iš įvykio vietos dingo ir kiti incidente dalyvavę automobiliai bei jų ekipažai. Tuomet tyrime atsirado versija, kad pagrobtasis muštynių dalyvis ir gali būti prie Rimkų kaimo rastas josvainiškis, kurį pagrobėjai atvežė ir išmetė nuošalioje pakelėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau teistas už nužudymą

Netrukus paaiškėjo, kad žuvusysis Rolandas Urbutis – teisėsaugininkams puikiai žinoma asmenybė. Dar 1997 metais šis Josvainių gyventojas savo motinos namuose, buitinio konflikto metu tris kartus peiliu dūrė savo bendradarbiui Vladimirui S. (31 m.) ir jį mirtinai sužalojo. Tą dieną pagirioti vyriškiai darbe neužtruko, nes darbdavys juos išleido namo. Todėl bičiuliai apsirūpino tuomet itin populiariu „kaukoliniu“ ir pratęsė išvakarėse pradėtas išgertuves. Buvo laistomi artėjantis Vladimiro S. gimtadienis ir būsimos vestuvės. Pastarajai progai Vladimiras tik ką buvo nupirkęs auksinius žiedus, kuriais ir gyrėsi draugui.

REKLAMA

Ar kruvinas konfliktas kilo būtent dėl šių žiedų, įkaušęs R. Urbutis vėliau teigė neatsimenąs, tačiau greitosios pagalbos ekipažą į nelaimės vietą iškvietė jis pats. Medikai konstatavo mirtį ir paties Rolando prašymu, iškvietė policijos pareigūnus. Kol atvyko teisėsaugininkai, R. Urbutis sėdėjo prie mirusiojo ir glostė jo ranką. Vladimiro S. kapas buvo pats pirmas tuomet tik atidarytose, naujose Josvainių kapinėse. Ši istorija plačiai nuskambėjo ir todėl, kad iš kapinių sugrįžusios Vladimiro sesuo ir motina rado apvogtą butą. Per balkoną vidun patekę nenaudėliai pavogė du magnetofonus, elektroninį laikrodį, fotoaparatą, bei piniginėje buvusius 216 litų.

REKLAMA

Mirtis atsivijo iš praeities?

Už žmogaus nužudymą tų pačių metų spalio pabaigoje Panevėžio apygardos teismas R. Urbučiui skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę ir pasiuntė jį į pataisos namus. Atlikęs bausmę, Rolandas išvyko dirbti į užsienį ir namo sugrįždavo tik trumpam. Pastaruoju metu vyriškis buvo parvykęs atostogų. Tą nelemtą dieną jam kaip tik suėjo 39 metai. Rolandas šią progą pažymėjo Jonavoje, su čia gyvenančia savo drauge. Į anksčiau chemikų sostine vadintą miestą R. Urbutį kažkas atvežė, nes jo „Crysler Voyager“ tebestovi prie motinos namų Josvainiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrosios R. Urbučio mirties priežasties nenustatė net kelios teismo medicinos ekpertizės, nes ekspertų nuomonės išsiskyrė. Tyrėjai pripažįsta, kad vyriškio patirti sužalojimai – ne vien tik autoįvykio išdavos. Kai kurie žuvusiojo organų audinių pavyzdžiai išsiųsti histologinei ekspertizei, kuri turi galutinai atsakyti ar nelaimėlis buvo mušamas.

Tad nė viena iš kelių tiriamų šio įvykio versijų kol kas nei paneigta, nei patvirtinta. Velionio artimieji įsitikinę, kad tą nelemtą vakarą R. Urbutis Jonavoje sutiko net kelis drauge su juo pataisos namuose kalėjusius vyrus. Tarp buvusių kalinių kilo konfliktas dėl dar „zonoje“ neišspręstų nesutarimų ir jis pasibaigė atvykėlio mirtimi. Atsirado net liudininkų, kurie teigė, kad per muštynes automobilių stovėjimo aikštelėje, vienas iš konfikto dalyvių rusiškai šaukė: „papjausiu“, tačiau jokių pjautinių-durtinių žaizdų ekspertai žuvusiojo kūne neaptiko. Kol kas taip pat nesurasti nei kiti galimo konflikto dalyviai, nei automobiliai, kuriais jie buvo atvažiavę. Teisėsaugininkai tikina, kad jau nustatė įtariamųjų ratą, tačiau aktyvių veiksmų galės griebtis tik tada, kai bus gautos galutinės histologinės ekpertizės išvados, o ikiteisminis tyrimas dėl R. Urbučio mirties priežasties nustatymo bus perkvalifikuotas į tyrimą dėl nužudymo.

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų