REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) laboratorijoje patvirtintas antrasis tymų atvejis šiais metais. Tymais susirgo 53 m. moteris, gyvenanti Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariama, kad moteris tymais užsikrėtė kelionės į Didžiąją Britaniją, Londoną metu. Praėjus penkioms dienoms po kelionės pasireiškė pirmieji simptomai, dar po penkių dienų moteris buvo hospitalizuota.

REKLAMA

Rugpjūčio 13 dieną laboratorijoje patvirtintas pirmasis per dvejus metus tymų atvejis Lietuvoje. Tymais susirgęs asmuo – 20-metis studentas, gyvenantis Kauno rajone. Įtariama, kad asmuo galėjo užsikrėsti tymais, kelionės į Italiją metu.

2002 m. Lietuvoje stebėtas tymų protrūkis, o nuo 2003 m. registruoti tik pavieniai tymų atvejai. Paskutinį kartą tymų atvejis Lietuvoje buvo užregistruotas 2008 m.

Tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymais vis dar labai daug sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4-7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas – oro lašelinis. Tymų virusai yra ypač lakūs, todėl nesiėmus specialių priemonių, jie plinta oro srautais pastato ribose: koridoriais, laiptinėmis, ventiliacijos kanalais, instaliacijų šachtomis ir pan. Tymams imlūs yra ir vaikai, ir suaugusieji. Iki 90-95 proc. imlių, imuniteto neturinčių asmenų, kontaktavusių su sergančiuoju tymais, suserga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų