REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Duonos kainų burbului didėjant, nusiskundimai galimu nesąžiningu kepinių brangimu pasiekė ir Žemės ūkio ministrą. Ketvirtadienį konkurencijos taryba gavo ministerijos prašymą atlikti tyrimą dėl duonos gaminių rinkos dalyvių galimai neskaidrios veiklos. Ar gali būti, kad kylant žaliavų kainai, duonos gamintojai naudojasi situacija tyčiniam produkcijos branginimui?

REKLAMA
REKLAMA

„IKI“ šmeižia duonos tiekėjus?

Pasipiktinimo banga kilo prekybos centrui „IKI“ pareiškus, esą vienas iš jų tiekėjų – UAB „Vilniaus duona“ -– produkcijos kainas pakėlė apie 15%. Valdas Lopeta, „IKI“ atstovas ryšiams su visuomene, pokalbio telefonu su Balsas.lt žurnaliste metu tvirtino, kad prekybos centro duonos gaminių kainos kilo dėl minėto tiekėjo: „Dabar situacija yra tokia, kad praėjusią savaitę „Vilniaus duonos“ gaminių kainos pakilo apie 15%,  o kitos kainos yra stabilios, niekas nesikeičia“.

REKLAMA

Generalinė UAB „Vilniaus duona“ direktorė, Rita Ramanauskienė, buvo papiktinta „IKI“ platinama informacija. Pasak vadovės, iš konteksto ištraukti skaičiai negali parodyti tikrosios situacijos: „Mes nedideles kainų korekcijas darėme nuo rugpjūčio 12 d., bet tai nieko bendro neturi su miltų kainomis". Ji pabrėžė, kad kai kurie įmonės gaminiai kainavo juokingai mažai ir kėlė nuostolius, tad kainų kėlimas  buvo orientuotas vien į pigiausią produkciją. „Jei, sakykime, batonas kainuoja 49 ct, duonos kepalėlis – 89 ct, atmetus PVM, tai yra nenormali kaina. Kadangi savo gaminių krepšelyje mes turime tokių gaminių, neketiname prekiauti nuostolingai -– būtent jų kainas ir pakoregavome. Kaip minėjau, tai nėra nei 10% nei 15%. Imant vidutiniškai, tai sudarytų gal 2-3 %, ir tai tik dalies gaminių, ir pačių pigiausių“, - sakė „šmeižiamos“ įmonės gen. direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

2-3% toli gražu ne skelbiami 15%, tad UAB „Vilniaus duona“ neketinanti tylėti. „Esame labai įsižeidę „IKI“ pateikta informacija, kad „Vilniaus duona“ pakėlė kainas 15%. Šiandien rengiame jiems oficialų laišką, reikalaudami paneigimo.“

Brango dalis gaminių

Pasirodo, šioje kovoje esąs dar vienas kintamasis – tai mažmeninės prekybos tinklo operatorė UAB „Maxima LT“. Maisto ir pirmojo būtinumo pramoninių prekių pirkimų departamento direktorius Skirmantas Nevidomskis patvirtino, kad duonos gaminių tiekėja „Vilniaus duona“ išties padidinusi dalies produkcijos kainas: „Praėjusią savaitę apie 10 proc. pabrango tik kai kurie „Vilniaus duonos“ gaminiai. Konkrečios informacijos iš kitų duonos gaminių tiekėjų dėl galimo jų produktų kainų augimo mes neturime“. Vis dėlto, UAB „Maxima LT“ atstovas nesiryžo absoliutinti keletos produktų kainų, kaip tai padarė „IKI“ atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontraargumentuodama į „Maximos LT“ pareiškimą, R. Ramanauskienė sutiko, kad kai kurių gaminių šoktelėjusios kainos išties galėjusios išgąsdinti: „Vidutiniškai perskaičiuojant pabrangusių produktų kainas, tai būtų 2-3%, bet žiūrint į atskirus produktus, tikrai rasime gal net 20% pabrangusį kokį patį pigiausią produktą. Tai sudaro ne daugiau kaip trečdalį gaminių krepšelio“.

Duonos gamintojai spekuliuoja oro sąlygomis

Duonos gamintojai, kurie teigia privalantys kelti kainas dėl smarkiai išaugusių grūdų kainų, neturėtų skubėti viešai skelbti tokių pranešimų – šiuo metu rinkoje dar cirkuliuoja praėjusių metų derliaus grūdai, kuriems kelti kainų nėra pagrindo.

REKLAMA

Romas Majauskas, grūdų augintojų asociacijos pirmininkas, šiuo metu vykdomą duonos gaminių kainų kėlimą vadina spekuliacija. Pasak jo, 2008 m. grūdų kainoms šoktelėjus iki 900 Lt už toną, duonos gamintojai nepasibodėjo juos vytis, tačiau 2009 m., mažėjant miltų kainoms, tie patys verslininkai nesiskubino proporcingai mažinti ir duonos gaminių kainų. „Tai, jeigu verslininkai nesumažino kainų, kai tam buvo pagrindas, dabar jie jaučiasi turį teisę jas kelti?“, - piktinosi pašnekovas.

Žinoma, negalima ignoruoti fakto, kad šiemet grūdų kainą tikrai palies nedėkingo sezono prastesnis derlius. Grūdų augintojų asociacijos pirmininko prognozės nedžiugina – derlius, palyginus su praėjusiais metais, mažesnis nuo 30 iki 40 %. Ūkininkai skudžiasi, kad šiųmečiai grūdai mažesni, lengvesni, tad ir didelio pelno nesitikima. Nors dalis šiųmetinės produkcijos jau yra rinkose, didžioji dalis, pasak R. Majausko, dar laukia pjūties. „Šiaip, tų grūdų didesnė dalis dar yra laukuose: kai tik oras geras, tai pjaunam, bet dabar orai subjuro ir negalime pjauti, darbai sustojo“, - sakė jis.

REKLAMA

Duona gali brangti rudenį

Net, remiantis niūriausiomis prognozėmis, neverta išsigąsti, kad proporcingai dėl didesnės grūdų kainos brangs ir duonos gaminiai. Gamintojai sutinka, kad tik trečdalį gaminio kainos sudaro miltų – pagrindinės žaliavos – kaina. Likusių 70% kainą sudaro atlyginimai, energetika bei kitos išlaidos.

Konditerijos kepiniais prekiaujančios „Javinės“ direktorė Vitalija Freitakaitė ramino, kad galimo kainų didėjimo reikėtų laukti tik rugsėjo mėnesį. „Prognozuojama (miltų tiekėjų - aut. pastaba), kad kaina kils, bet viskas bus žinoma tik rugsėjo viduryje, visas ažiotažas yra sukeltas per anksti“, - sakė V. Freitakaitė. UAB „Javinė“ atstovai teigė suprantą, kad tiekėjas negali dirbti už neigiamą pelną, o grūdų trūkumas, dėl kurio įmonei rugpjūčio pradžioje nežymiai kilo kainos, paaiškinamas bendromis rinkos tendencijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgalaikę sutartį su miltų tiekėjais sudariusi „Vilniaus duona“ taip pat tvirtino, kad duonos gaminių kaina šiuo metu nekilsianti. „Mes turime miltų tiekimo iš seno derliaus sutartį iki spalio 1 d., tikimės, iki to laiko išaiškės tikroji kaina, tada skaičiuosime įtaką savikainai ir priimsime sprendimus. Iki spalio 1 d. kainų tikrai nekelsime“,- teigė bendrovės gen. direktorė.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, juodos duonos kaina, lyginant su 2009 m. rugpjūčio mėn. rodikliais, pakilo nuo 4,61 Lt/kg iki 5,05 Lt/kg, o tai sudaro beveik 10% pabrangimą (9,54%). Baltos duonos kaina per metus beveik nepakito, tuo tarpu batono kaina sumažėjo šiek tiek daugiau nei 7%.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų