REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus teisių gynėjų asociacija „Breaking the Silence" išplatino naujų nuotraukų, kuriose Izraelio kariai pozuoja su palestiniečių kaliniais. Taip norėta parodyti, kad prieš keletą dienų Izraelio kariuomenę sukrėtusi buvusios kariūnės fotosesija su suimtaisiais tėra ledkalnio viršūnė.

REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenė turėjo žinoti

Pasak organizacijos atstovų, karių nuotraukos su palestiniečių kaliniais neturėtų šokiruoti Izraelio gynybos pajėgų, mat panašios fotosesijos vyksta vos ne kasdien.

REKLAMA

Prieš keletą dienų pasaulį apskriejo buvusios kariuomenės leitenantės Eden Aberdžil (Eden Aberjil) fotografijos, kuriose 26 m. moteris pozuoja su kaliniais. Nuotraukas buvusi kariūnė išplatino socialiniame tinklalapyje „Facebook". Izraelio kariuomenės atstovai šį įvykį pavadino gėdingu ir pažadėjo pradėti tyrimą. Žmogaus teisių gynėjai tvirtina, kad tai toli gražu ne vienintelis panašus incidentas.

Izraelyje įsikūrusi organizacija „Breaking the Silence" per dešimtį metų surinko daugybę buvusių žydų karių ir veteranų parodymų apie jų tarnybą Izraelio okupuotose Palestinos teritorijose. Antradienį organizacija išplatino dešimtį naujų nuotraukų, kuriose kariuomenės pareigūnai taip pat pozuoja su palestiniečiais. Jų akys, kaip įprasta, užrištos, rankos supančiotos. Kai kurie kadrai šokiruojantys. Juose matyti nukauti maištininkai ir greta besišypsantys kariai.

REKLAMA
REKLAMA

Surengė nuotraukų parodą

Organizacijos direktorius Jehuda Šaulas (Yehuda Shaul) teigė buvęs šokiruotas Izraelio kariuomenės pareiškimo, kad nuotraukos tebuvo pavienis incidentas. „Tokias nuotraukas rodėme pastaruosius šešerius metus, – kalbėjo J.Šaulas. – 2004 m. net surengėme jų parodą Tel Avive".

Žmogaus teisių gynėjai nuo 2000 m. apklausė 730 buvusių Izraelio gynybos pajėgų karių ir surinko mažiausiai tūkstantį panašių nuotraukų. Pasak J.Šaulo, šios nuotraukos atspindi įprastą karių elgesį ir požiūrį į okupuotų teritorijų gyventojus. “Pastarųjų keleto dienų reakcijos rodo, kad niekas nežino apie okupacijos realybę, – kalbėjo direktorius. – Fotografuotis su Palestinos kaliniais šiems kariams yra įprastas dalykas. Toks elgesys rodo, kaip šie žmonės palūžta, įstoję į kariuomenę".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinė baimė

Prancūzų akademikas ir šiuolaikinių konfliktų specialistas Paskalis le Potrema (Pascal le Pautremat) žurnalistams teigė, kad toks karių elgesys turi dvejopą kilmę: tai jaunas karių amžius ir baimė, kurią sukelia nuolatinis pavojus.

„Izraelio gynybos pajėgas sudaro šauktiniai. Dažnai šie jauni žmonės nėra subrendę atsakyti už savo veiksmus", – teigė akademikas.

Izraelyje 18–os sulaukę jaunuoliai turi atlikti privalomąją trejų metų tarnybą, merginos tarnauja 22 mėnesius. Baigę bendrus mokymus, naujokai keliauja į Masados tvirtovės griuvėsius, kur vyksta priesaikos ceremonija. Šioje vietoje vyko mūšis, per kurį šimtai žydų, nenorėdami pasiduoti romėnų armijai, pasirinko mirtį.

„Tai nacionalinio heroizmo simbolis nelaimės akivaizdoje, – teigė akademikas P.le Potrema. – Šie griuvėsiai tapo simboliu, bet taip pat ir daugelio izraeliečių kompleksu – per visą istoriją jie nuolat jautė pavojų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų