REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pajudėjo jau pusantrų metų įstrigusi Aukščiausiojo Teismo (AT) Civilinių bylų skyriaus pirmininko skyrimo procedūra. Prezidentas Valdas Adamkus kitą savaitę ketina pradėti susitikimus su kandidatais į AT Civilinių bylų skyriaus vadovo postą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė, iš dabar esančių 16 AT Civilinių bylų skyriaus teisėjų šalies vadovas atsirinko 6 asmenis, tarp jų ir AT pirmininko Vytauto Greičiaus siūlytus kandidatus - AT teisėjus Janiną Stripeikienę, Egidijų Laužiką ir Sigitą Gurevičių. Kitų kandidatų patarėja neįvardija.

REKLAMA

AT Civilinių bylų skyrius pirmininko neturi nuo 2005 metų vasaros.

V.Greičius minėtus tris kandidatus prezidentui pateikė lapkritį, tačiau šalies vadovas paprašė informacijos apie visus skyriaus teisėjus, mat pagal Konstitucinio Teismo gegužę priimtą nutarimą, prezidento nesaisto AT pirmininko rekomendacijos ir siūlymai dėl teisėjų skyrimo, jis gali parinkti kandidatą iš visų Civilinių bylų skyriaus teisėjų.

Parinkęs kandidatą ir gavęs jo sutikimą, prezidentas teiks jį Teisėjų tarybai, gavęs pastarosios pritarimą jis kandidatūrą teiks tvirtinti Seimui.

REKLAMA
REKLAMA

A.Rauličkytė teigia, kad AT Civilinių bylų skyriaus pirmininko kandidatūrą prezidentas teiks Seimui pavasario sesijos metu.

Dabartinio AT Civilinio skyriaus pirmininko Česlovo Jokūbausko kadencija baigėsi praėjusių metų birželio 26 dieną. Įstatymai numato, kad AT skyriaus vadovo kadencija trunka septynerius metus.

AT pirmininkas V.Greičius pernai birželį buvo pateikęs prezidentui tris kandidatus į Civilinių bylų skyriaus vadovus - AT teisėjus J.Stripeikienę, E.Laužiką ir Valentiną Mikelėną. Pats V.Greičius Civilinių bylų skyriaus vadovu šalies vadovui patarė skirti V.Mikelėną, tačiau pastarasis praėjusį pavasarį pasitraukė iš AT teisėjų pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AT Civilinių bylų skyriaus pirmininko skyrimo procedūra užtruko, nes prezidentas pareiškė, jog tik po Konstitucinio Teismo išaiškinimo teiks Seimui kandidatą į AT Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigas. Gegužę KT išaiškino, kad Teismų įstatymas ir AT statuto nuostatos prieštarauja Konstitucijai ir, be kita ko, nepagrįstai išplečia AT pirmininko įgaliojimus.

AT Civilinių bylų skyriuje iš viso yra 18 teisėjų, tačiau šiuo metu yra laisvos 2 teisėjų kėdės. Lapkritį V.Greičius į šias vietas pasiūlė Vyriausiojo adminsitracinio teismo teisėjus Algirdą Taminską ir Gintarą Kryževičių. Vieno teisėjo trūksta ir AT Baudžiamųjų bylų skyriuje.

Patarėja sako, kad norint atrinkti teisėjus į AT, prezidento iniciatyva, nekeičiant jokių įstatymų, buvo sugalvota į Nacionalinės teismų administracijos vedamą registrą asmenų, siekiančių teisėjų karjeros, įtraukti ir AT siekiančius dirbti teisėjus. Neseniai Teisėjų taryba pritarė šiai iniciatyvai ir registro tvarka buvo pakeista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų