REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

UAB “Saerimner" spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame tvirtinama, kad ką tik aplinkos ministro patvirtintas Gyvulininkystės kompleksų poveikio požeminiam vandeniui ekologinio tyrimo tvarkos aprašas sukėlė pasipiktinimo bangą tarp žemės ūkio sferoje dirbančių žmonių. Žemės ūkio rūmai kartu su Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija, Lietuvos ūkininkų sąjunga, Lietuvos kiaulių augintojų ir paukštininkystės asociacijomis pateikė kreipimąsi premjerui Andriui Kubiliui, prašydami sustabdyti skubotai priimtus teisinius aktus, nežlugdyti lietuviškos žemės ūkio produkcijos konkurencingumo. Paprasčiau sakant, kiaulių.

REKLAMA
REKLAMA

Apie gamtos žlugdymą ir poveikį paprastų žmonių, tų, kurie neturi nei didelių ūkių, nei didelių turtų, sveikatą, šiame pranešime - nė žodelio. “Respublika" klausė, ką apie šį kreipimąsi mano Lietuvos žaliųjų judėjimo vadovas Rimantas BRAZIULIS.

REKLAMA

- Pranešime sakoma, kad naujų ministerijos reikalaujamų gręžinių įrengimas kainuotų 30-40 tūkst. litų. Papildomai apie 10 tūkst. kasmet tektų atseikėti mokesčiams už tyrimus. Esą Aplinkos ministerija numato, kad įsirengti tokius gręžinius ir vykdyti atitinkamus tyrimus netrukus turės net ir kelias dešimtis karvių auginantys ūkininkai.

- Aplinkos ministerija priėmė patikslintą tvarką, kur aiškiai kalba ne apie ūkininkų ūkius ir fermas, o apie gyvulininkystės kompleksus. Visame pasaulyje tai priimta vadinti pramoninės gyvulininkystės kompleksais ir tai nieko bendra neturi su ūkininkais, tai reiškia į žemės ūkį atėjusią pramonę. Visame pasaulyje gamtosaugos problemas sukelia ne ūkininkai, ypač tokie, kokie yra Lietuvoje, o pramoninės fermos, kurios augina tūkstančius ir dešimtis tūkstančių kiaulių ir šimtus galvijų. Juokingai pranešime skamba teiginys, kad ministerijos priimta tvarka atgraso jaunuosius ūkininkus. Koks jaunasis ūkininkas pradeda nuo tūkstančių kiaulių ar karvių? Pagaliau, tūkstančius kiaulių auginantis ūkininkas, gaudamas šimtus tūkstančių pelno, atras kelias dešimtis tūkstančių litų susimokėti už ekogeologinius, cheminius ar kitokius tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar tų tyrimų iki šiol nebuvo atliekama?

- Buvo iki šiol tvarka ir buvo atliekami tam tikri tyrimai, vadinamieji monitoringai (nuolatiniai stebėjimai - red. past.), bet patys kiaulių augintojai juokėsi ir juokiasi iki šiol: “Mes nusiperkame tyrimus tokius, kokius mes norime". Aplinkos ministerija, suvokusi, kad toliau taip gyventi neišeis, griežtina tvarką.

- Naujasis Aplinkos ministerijos teisės aktas įtvirtina daug griežtesnius negu ES aplinkosaugos reikalavimus?

- Daugelyje šalių reikalavimai yra nepalyginti griežtesni ir tikrai Aplinkos ministerija nėra ta, kuri linkusi labai griežtinti, ji tik pabandė šiek tiek tvarką įvesti ir visas oligarchinis pramoninis kompleksas sujudo ir pasipiktino. Jų pelnų mastais tie nauji tyrimai yra lašas. 80 tūkst. vietų kiaulių ferma gauna maždaug 10 mln. pelno per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas pastebi, kad Aplinkos apsaugos agentūros kasmetiniame leidinyje “Aplinkos būklė 2009. Tik faktai" pateikiama informacija, jog šalies požeminių vandenų būklė neblogėja. Lietuvos žalieji patys be reikalo drumsčia vandenį?

- Danai, prisidengę ūkininkais, aiškina, kad juokinga, jog, Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, požeminių vandenų būklė neblogėja, bet jie nutyli faktą, kad ta būklė jau daug metų yra labai bloga.

- Kaip tada suprasti į premjerą besikreipusių institucijų atstovų raštą?

- Jie nori tuo pasakyti, kad jie atstovauja danams, stambiesiems žemės ūkio veikėjams, kurie pila besaikį kiekį trąšų, srutų, iš to gauna milijoninius pelnus ir jiems visai neįdomu, kad netrukus valstybė mokės milijonines baudas visų mokesčių mokėtojų sąskaita. Ne jie mokės, jie už tai neatsako, atsako valstybė, o jie dabar liepia premjerui: “Tu atšauk, o mes norime pasipelnyti gamtos ir visuomenės sąskaita".

REKLAMA

Iš principo visi turi gintis, jeigu neapsiginsime, būsime užlieti srutomis. Kur prasideda pramoninė žemdirbystė, pramoninė gyvulininkystė, ten sąžinės nėra, kaip kokioje Brazilijoje. Jie kerta atogrąžas, šaudo indėnus, pesticidais ir genetiškai modifikuota soja nualina žemę, ir nusispjauti: jie susižeria milijardus ir palieka dykumą, sąžinės neturi.

Labai gaila, kad Žemės ūkio rūmai išlaikomi iš mokesčių mokėtojų pinigų, o ten sėdi žemės ūkio pramonininkų atstovai ir agentai, patys turi fermas ir patys daro spaudimą premjerui. Tokias pareigas turėtų eiti neutralus žmogus, kuris neturi tiesioginių interesų. Toks žmogus, kuris mato žmones, orą, žemę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų