REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio valdas jaunesniems ūkininkams perleisti nusprendę žemdirbiai gali tikėtis Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos. Siekiant, kad vyresnio amžiaus ūkininkai užsitikrintų tam tikro lygio pajamas net ir pasitraukę iš prekinės žemės ūkio gamybos, jiems ir jų ūkių darbuotojams skiriamos kasmetinės išmokos.

REKLAMA
REKLAMA

Vyresnio amžiaus ūkininkų pasitraukimą iš prekinės žemės ūkio gamybos ES remia pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 programos (KPP) priemonę „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos“.

REKLAMA

Atsisakė ūkininkavimo

Buvusi ūkininkė iš Taujėnų kaimo (Ukmergės r.) Stasė Bagdonienė jau džiaugiasi ES parama. 25 ha žemės ūkio valdą turėjusi ir joje įvairias grūdines kultūras auginusi moteris šiemet nusprendė atsisakyti tokios veiklos.

Sužinojusi, kad prekinės žemės ūkio gamybos atsisakantiems ūkininkams ES skiria finansinę paramą, S.Bagdonienė užpildė paraišką ir kreipėsi į Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritorinį skyrių. Neilgai trukus, ūkininkę pasiekė žinia, kad jos prašymas patenkintas ir jai pagal priemonę „Ankstyvas pasitraukimas iš žemės ūkio gamybos“ skiriama ES išmoka.

REKLAMA
REKLAMA

Gauna dviejų dalių išmoką

Tinkamumo gauti ES paramą reikalavimus atitinkantiems žemdirbiams kompensacinė išmoka mokama kartą per metus. Ji susideda iš dviejų dalių – pastoviosios ir kintamosios.

Pastoviąją išmokos dalį sudaro 5348 litai. Tačiau valstybines socialines draudimo pensijas gaunantiems paramos gavėjams ji yra mažinama metine pensijų suma. Jei paramos gavėjas turi ne jaunesnį kaip 55 metų išlaikomą sutuoktinį, prie šios išmokos dalies gali būti mokamas 2672 litų priedas. Ši suma skiriama iki tada, kol sutuoktinis pradeda gauti su darbo santykiais susijusias pajamas arba sulaukia pensinio amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kintamoji išmokos dalis skaičiuojama už tinkamam perėmėjui perleistus žemės ūkio naudmenis. Už kiekvieną hektarą paramos gavėjams per metus mokama 321 litų išmoka.

S.Bagdonienei priskaičiuota apie 4,5 tūkst. litų siekianti pastovioji išmokos dalis. Už perleistus žemės ūkio naudmenis kiekvienais metais jai bus mokama daugiau nei 6 tūkst. litų.

Laikosi įsipareigojimų

Ir toliau išmokas gauti norinčiai S.Bagdonienei, kaip ir kitiems busuviems ūkininkams, tereikia laikytis prisiimtų įsipareigojimų. Paramos gavėjai kartu su sutuoktiniu gali pasilikti ne daugiau kaip 3 ha žemės ūkio naudmenų. Skypas negali būti naudojamas prekinei produkcijai gaminti.

REKLAMA

Prekinės žemės ūkio veiklos atsisakantiems ūkininkams leidžiama pasilikti ne daugiau kaip vieną karvę. Turimą valdą jie turi perleisti paraiškoje nurodytam tinkamam perėmėjui per tris mėnesius nuo NMA informacinio pranešimo apie skirtą paramą išsiuntimo dienos.

S.Bagdonienė turėtą žemės ūkio valdą jau padovanojo sūnui Vaidui Bagdonui. Prie namų moteris pasiliko auginti nedidelį daržą.

Kaip paramą gaunantys buvę ūkininkai laikosi prisiimtų įsipareigojimų, kasmet tikrina NMA specialistai. Administracinių ir patikrų vietoje metu aiškinamasi, ar paramos gavėjai nepažeidžia nustatytų reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų