REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujienų agentūra AP skelbia, kad CŽV turi vaizdajuostes, kuriose užfiksuotos Rugsėjo 11-osios įvykių planavimu įtariamo Ramzio Binalshibh apklausos.

REKLAMA
REKLAMA

Po stalu esančioje dėžėje CŽV biure atrastos vaizdajuostės gali suteikti informacijos apie tai, kaip kitų šalių vyriausybės padėjo JAV, sulaikydamos ir apklausdamos įtariamuosius terorizmu. Šios vaizdajuostės gali apsunkinti ir JAV pastangas nuteisti minėtąjį įtarimąjį.

REKLAMA

Pasirodo, jose nėra užfiksuotų kankinimų, priešingai nei tuose, kurias CŽV spėjo sunaikinti.

Kaip agentūrai pasakojo anonimais norėję likti pareigūnai, šiose vaizdajuostėse užfiksuoti tardymai, vykę  2002 m. netoli Maroko sostinės Rabato esančioje sulaikymo įstaigoje.  Šių vaizdajuosčių, vieno darbuotojo netyčia atrastų dar 2007 m.,  panaudojimas Ramzio Binalshibh teisme gali komplikuoti procesą ir parodyti Maroko vaidmenį antiteroristinėje operacijoje, kurios metu CŽV galėjo įtariamuosius laikyti ir apklausti kitų šalių teritorijose.  Maroko valdžia nepripažįsta slaptų kalėjimų  egzistavimo ir neatsakė į užklausas apie būtent šio sulaikytojo apklausas jų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Apklausos Maroke - vienas iš sulaikytojo kelionių po įvairias įstaigas epizodų. Sulaikytas Pakistane, jis pirmiausia buvo nugabentas į Afganistaną, vėliau į Maroką, 2003 m. kovą į sulaikymo įstaigą, esančią kaimyninėje Lenkijoje, vėliau vėl sugrąžintas į Maroką, 2003 m. rugsėjį perkeltas į Gvantanamo kalėjimą, po to vėl sugrąžintas į Maroką,  2004 m. rudenį perkeltas į Bukareštą. Iki 2006 m. rugsėjo apie šį sulaikytąjį nieko nebuvo girdėti, tada prezidentas Džordžas Bušas pranešė, kad jis ir kiti 13 įtariamųjų terorizmu perkeliami į Gvantanamo kalėjimą. Kaip praneša AP, šis perkėlimas įvyko kaip tik po to, kai paskutiniai slapti sulaikymo centrai Rumunijoje ir Lietuvoje buvo uždaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai kalbama apie nestabilią sulaikytojo psichinę būklę: Gvantanamo kalėjime jis ne kartą skundėsi, kad CŽV specialiai krato jo lovą, taip pat sudaužė filmavimo kameras, jam rodėsi vizijos.

Rastos vaizdajuostės gali turi įtakos daugeliui ateities teismų, kai bus teisiami įtariamieji teroristai. Jis pats atvirai pripažino savo vaidmenį šiose atakose.

Praėjus devyniems metams nuo jo sulaikymo nėra aišku, kada jis stos prieš teismą dėl savo dalyvavimo Rugsėjo 11-osios įvykiuose. Kadangi jis prisipažino kaltu, tikimybė, kad vaizdajuostės bus parodytos teisme, nėra didelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų