REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radikaliosios jėgos – kairiosios ir dešiniosios – turi nemažai bendrų bruožų ir dar labiau nei vieni kitų nekenčia demokratinės sistemos, parlamentarizmo ir nepakankamai radikalių politinių jėgų.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtumai ir panašumai

Vieningasis Lietuvos nacionaldarbininkų sąjūdis (VLNDS), vadovaujamas Mindaugo Murzos, modifikuota svastika papuoštas vėliavas atneša ne tik į patriotinės pakraipos renginius. Per riaušes prie Seimo, taip pat vykstant įvairiems protestams radikalieji nacionalistai visai nesibodi kairiųjų kolegų draugijos.

REKLAMA

VLNDS Vilniaus padalinio vadovas Žilvinas Razminas „Balsas.lt savaitei“ patvirtino, kad tai nėra atsitiktinumas. „Mūsų nuostatos su „Fronto“ judėjimu, kai kalbame apie socialinius dalykus, sutampa. Skiriasi politinės nuostatos. Jų yra socializmas, o mūsų – nacionalizmas. Nacionalizmas yra už tautą, o jų prioritetas yra klasė ir tautų skaldymas“, – aiškino jis.

Ž. Razminas neištvėrė ir neįkandęs ir žydų tautai. „Kas sugalvojo socializmą? Žydai – Karlas Marksas, Friedrichas Engelsas ir kiti, kurie žmonėms yra visai svetimi“, - pabrėžė jis, pridėdamas dar kelis „riebokus“ teiginius apie žydus.

REKLAMA
REKLAMA

Priešais vieni kitų nelaiko

Priešiškumo „murzininkų“ atžvilgiu nerodo ir Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis. Jis „Balsas.lt savaitei“ patvirtino tą patį, ką sakė ir dešinysis radikalas. „Iš tikrųjų sutampa „Fronto“ ir murzininkų požiūriai į progresinius mokesčius, mūsų požiūriai į nacionalizavimą. Mes irgi esame už nacionalizavimą, bet tik stambių įmonių, o ne smulkiojo verslo“, – dėstė kairysis.

Pasak A. Paleckio, renginių jie su oponentais bendrai neorganizuoja. Viskas esą taip susiklosto dešiniųjų iniciatyva. „Nevaikštome į jų renginius. Kai jie ateina į mūsiškius, neturime nei įgaliojimų, nei priemonių jiems išvaryti“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdami apie prezidentės Dalios Grybauskaitės politiką abu pašnekovai vertino ją panašiai – kaip nepakankamai radikalią ir pernelyg proeuropietišką. Tiesa, A. Paleckis pasakė laikąs ją pažangesne, nei buvęs šalies vadovas Valdas Adamkus. Tuo tarpu Ž. Razminas neužmiršo pridurti įžvalgų dėl šalies vadovės seksualinės orientacijos ir galimo darbo svetimoms žvalgyboms.

Ir radikalios kairės ir dešinės atstovai išdėstė vienodai neigiamą požiūrį į Lietuvos bendradarbiavimą su JAV ir pripažino, kad visiškai sutampa jų požiūriai į Lietuvoje neva galėjusius egzistuoti šios šalies žvalgybos sulaikymo centrus Afganistano talibų teroristams. A. Paleckis pripažįsta, kad čia visiškai sutampa jo ir D. Grybauskaitės pozicijos.

REKLAMA

Konspiracija

Abiejų organizacijų organizacinę ir kontaktų struktūrą ženklina vienodo lygio paslaptingumas.

Dėl stojimo į „Frontą“ šios partijos interneto svetainė siūlo rašyti elektroniniu paštu. „Mūsų būstinė laukia Jusų Kaštonų g. 4, Vilniuje (prie Lukiškių aikštės, įėjimas per kiemą), laikinas darbo grafikas: antradieniais ir penktadieniais nuo 16:00 iki 18:00“, - skelbia svetainė, kurioje nėra nei vieno kontaktinio telefono numerio.

VLNDS puslapyje viskas dar keisčiau. Paspaudūs nuorodą „kontaktai“, šalia elektroninio pašto trumpam pasirodo mobilaus telefono numeris, kurį reikia įsidėmėti per kelias sekundes, nes jis užgęsta. Tuomet, jei nespėjai, reikia krauti puslapį iš naujo.

REKLAMA

Paskambinus šiuo numeriu atsiliepia sekretoriato darbuotojas, kuris vėliau gali pasakyti kieno nors iš vyresnybės telefoną.

***

Vieningasis Lietuvių Nacionaldarbininkų Sąjūdis (VLNDS) – 2007 m. vasario 25 d. Partija savo ideologijoje skelbia idėjas apie „tautų nacionalinės-rasinės sąmonės žadinimą“. Praktikoje tai dažnai pasireiškia aršiais protestais prieš žydų Menorą ir panašiais išpuoliais. „Nuo pat mūsų organizacijos susikūrimo pradžios Lietuvą valdantis antitautinis-antilietuviškas pseudoelitas prieš mus pradėjo totalinį karą“, - skelbia save spinduliu tamsos karalystėje laikanti organizacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijai priklauso ir Kauno radikalas, radikaliais pareiškimais garsėjantis buvęs sovietų milicininkas Visvaldas Mažonas.

„Kapitalistinė sistema yra pridengta, užmaskuota kapitalo diktatūra, kartais atvira (fašizmo atveju), kartais užslėpta (šiuo metu), pasaldinta nupirktosios žiniasklaidos pasakėlėmis apie demokratiją“, - skelbia frontininkų lyderis A. Paleckis viename savo tekstų.

Socialistinis liaudies frontas - Lietuvos politinė partija. 2009 gruodžio mėn. 19 d. Vilniuje įvyko jungiamasis partijos „Frontas" ir Lietuvos socialistų partijos suvažiavimas. Be marksizmo ideologijos partija skelbia besivadovaujanti ir „teigiamais tarybinio socializmo pradais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų