REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietinėje Uralo kalnų dalyje (Rusijoje) plytintis Karačiajaus ežeras Vašingtone įsikūrusio Pasaulio stebėjimo instituto buvo paskelbtas užterščiausiu pasaulio tašku.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai parodė, jog radiacijos kiekis ežere yra didesnis, nei Černobylio nelaimės zonoje. Teršalai pasimaudyti jame nusprendusį žmogų gali numarinti per vieną valandą.

REKLAMA

Ežeras tokiu tapo, nes 1951-1953 metais čia iš greta esančios gamyklos „Majak“ pradėtos laidoti skystos radioaktyvios liekanos.

1960-1968 m . ežeras pradėjo sparčiai džiūti. Stiprūs vėjai savo ruožtu radioaktyvias dulkes paskleidė po apylinkes. Manoma, jog nuo panašaus į Hirosimos atominės atakos metu pasiekto radiacijos lygio regione nukentėjo pusė milijono žmonių.

Po tragedijos Karačiajaus ežeras buvo „užlopytas“ 10 000 betono blokų. Taip siekta užkardyti tolimesnį radioaktyvių dulkių sklidimą.

Šiuo metu nėra žinoma, ar regioną pavyks visiškai išvalyti, tačiau didžiausi pesimistai baiminasi, jog teršalai gali išplisti į Techos upę, o iš ten nutekėti į Atlanto vandenyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų