REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 12 dieną pasibaigus paskutiniajam bendrojo priėmimo etapui į Lietuvos aukštąsias mokyklas, Vytauto Didžiojo universitetas ruošiasi sutikti gausų pirmakursių būrį. Nors, lyginant su pernai metais, priimtų studentų skaičius sumažėjo, tačiau pagal santykinius dydžius šiais metais VDU užima antrąją vietą tarp Lietuvos universitetų. Rugsėjo mėnesį studijas čia pradės beveik 1850 pirmakursių.

REKLAMA
REKLAMA

„Įvertinus bendrą situaciją šalyje – plačiau atsivėrusias galimybes abiturientams rinktis studijas užsienio universitetuose, sumažėjusį valstybės finansuojamų vietų skaičių, – mūsų universitetas išlaikė savas pozicijas,“ – priėmimo rezultatais džiaugėsi VDU Studijų marketingo tarnybos direktorė Miglė Šontaitė. Šiais metais sutartis su universitetu pasirašyti atvyko 759 pakviestieji studijuoti į valstybės finansuojamas vietas ir 1080 pakviestųjų studijuoti į mokamas vietas.

REKLAMA

Lyginant su pernai metais, valstybės finansuojamų vietų skaičius sumažėjo labai nežymiai. Įvertinus šiais metais Švietimo ir mokslo ministerijos 10 procentų sumažintą valstybės finansuojamų vietų skaičių universitetams, VDU rodikliai pasirodė esantys net aukštesni nei pernai metais. Daugiausiai studentų su krepšeliais sulaukė politikos mokslų (86), ekonomikos (68) bei aplinkotyros ir ekologijos (57) studijos.

Šiais metais VDU sulauks šiek tiek mažiau pirmakursių, už studijas mokančių savo lėšomis. Pagrindinės to priežastys, – šalyje vykstantys demografiniai procesai ir VDU įvestas minimalus stojančiųjų konkursinis balas. Pasak M. Šontaitės, gana daug stojančiųjų nebuvo pakviesti studijuoti universitete būtent dėl minimalaus balo reikalavimo, kuriuo siekiama suvienodinti studijuojančių lygį ir kelti studijų kokybę. „Tikimės, kad lygiavertis įstojusiųjų pasirengimas studijoms, turimos žinios užtikrins efektyvesnį studijų procesą“, – sakė ji. Daugiausiai savo lėšomis studijuojančių pirmakursių šiais metais sulaukė teisės (250), viešojo administravimo (128) ir ekonomikos (101) studijų programos.

Stojimų rezultatai rodo, kad kaip ir pernai, taip ir šiais metais, populiariausios išliko socialinių mokslų srities programos, tarp kurių – teisė, politikos mokslai, viešasis administravimas. Pasak M. Šontaitės, maloni staigmena šiais metais buvo Gamtos mokslų fakulteto programų populiarumas. Šios programos surinko maksimalų galimą valstybės finansuojamų vietų skaičių. Sėkmingai startavo ir naujos VDU studijų programos – biochemija ir viešoji komunikacija. Viešosios komunikacijos studijų programoje šiais metais studijuos net 148 pirmakursiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų