REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žaibas – natūrali gamtinė elektros iškrova, įvykstanti per audrą. Matomą žybsnį lydi trenksmas ir elektromagnetinis spinduliavimas. Apsisaugoti, nukreipti šias perkūno strėles nuo pastatų galima tik kontroliuojant jų kelią, tai yra įrengiant žaibolaidžius. Dažnos šios vasaros perkūnijos, pasak prekybininkų, beveik trigubai padidino domėjimąsi žaibosaugos įranga. Sunerimo ir daugiabučių namų gyventojai, jie pradėjo klausti, ar saugu gyventi mieste.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji pastatai – su žaibolaidžiais

„Namas be žaibolaidžio rodo savininko nevalyvumą“, – kategoriška naujakurė Sigita Kazlauskienė. Ji džiaugiasi prieš trejus metus patvirtintu statybos techniniu reglamentu, įpareigojančiu įrengti žaibolaidžius statant naujus pramoninius, gamybinius pastatus, daugiabučius ir privačius namus.

REKLAMA

„Pastatai, į kuriuos trenkia žaibas, sudega daug greičiau negu tie, kuriuose gaisras kyla dėl kitų priežasčių. Todėl labai teisingai daro draudikai, imdami didesnę sumą, jei draudžiamas pastatas neturi žaibolaidžio. Esu girdėjusi, kad draustas pastatas buvo su žaibolaidžiu, bet gaisras kilo, nes šis tinkamai neprijungtas ir nelaimės atveju kompensacija nebuvo sumokėta. Išvada viena: turimą žaibosaugą nuolat reikia tikrinti, ar ji veikia. Ypač nepasitikėti sena, sovietine“, – mokė ponia Sigita.

REKLAMA
REKLAMA

Be žaibolaidžio savo ūkio neįsivaizduoja ūkininkas Albertas Jusas.

„Turbūt mano pastatai yra tokioje vietoje, kad jų audros neaplenkia, perkūnijos metu žaibolaidžiai net byzgia. Dar 1992-aisiais į pirmą turėtą fermą buvo įsisukęs kamuolinis žaibas, nuniokojo ventiliacijos angą, sulamdė kelis šiferio lapus. Jo viešnagė ir paskatino įsirengti rimtą apsaugą“, – kalbėjo Punios apylinkėse ūkininkaujantis A.Jusas.

Tolkūnų kaimo ūkininkė Gražina Marcinonienė atviravo, jog neramu matant kylančią audrą. Ji teigė, kitai vasarai planuojanti įsirengti patikimą apsaugą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukšti medžiai – ir priešai, ir draugai

Dažnai alytiškiai klausia, ar daugiabučiuose namuose saugu. Alytaus butų ūkio vyriausiojo inžinieriaus Juozo Sipavičiaus teigimu, ne visuose yra žaibolaidžiai. Statistika taip pat nevedama.

Visą gyvenimą daugiabučius statęs Vacys Jankauskas sako, kad baimintis dėl pavojaus iš po debesų, neturėtume. Tarybiniais laikais statytuose daugiabučiuose namuose žaibolaidį atstoja plokščių armatūra, jungianti stogą su pamatu.

Ugninės strėlės iš dangaus šiemet sunaikino septynis Alytaus rajono gyventojų pastatus, kuriuose nebuvo apsaugos.

REKLAMA

Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiosios specialistės Loretos Cibulskienės pastebėjimu, gyventojai dažnai būna įsitikinę, kad žaibo iškrovas nuo pastatų nutrauks arti augantys aukšti medžiai, einantys aukštos įtampos laidai, pamiršdami, kad jie gali atlikti ir priešingą veiksmą – pritraukti. Tą įrodė ši vasara: trenkė į medį, uždegė namą. Žaibo galia nenuspėjama.

Pagal šiandien galiojančią tvarką, projektuotojai ir savininkai atsako už naujų namų saugumą.

REKLAMA

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai nekontroliuoja, turi ar ne daugiabutis namas apsaugą nuo žaibo iškrovos. Tai butų savininkų bendrijos reikalas, nes jos įrengimas nėra pigus. Nusprendę įsirengti apsaugą, gyventojai gali kreiptis į tas firmas, kurios turi licencijas įrenginėti elektros instaliacijas. Mūsų mieste jų bent keletas.

Kaina nustatoma atsižvelgiant į reikalingus atlikti žemės darbus, į stogo formą, nors dabar nebūtina anteną kelti virš jo, šiuolaikinės technologijos siūlo įvairių modernių variantų.

Žaibolaidžio įrengimo kaina, pasak kalbintų ūkininkų, iki trijų tūkstančių litų.

Aldona Kudzienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų