REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarai baigiantis sostinės kino teatras „Pasaka“ ruošiasi pristatyti filmą, neabejotinai padėsiantį prasitęsti šiltas dienas ir išlaikyti gerą nuotaiką. Naujausias režisieriaus Fatih Akin darbas „Virtuvė sielai“ – komedija, pasakojanti apie meilę, maistą, muziką ir draugystę, Lietuvoje pasirodys nuo rugpjūčio 28 d.

REKLAMA
REKLAMA

Bene žinomiausias vokiečių turkas, režisierius Fatih Akin lietuviams puikiai pažįstamas iš kino festivaliuose ir kino teatruose rodytų filmų „Galva į sieną“ ir „Iš kitos pusės“. Pirmasis Berlyno kino festivalyje 2004-aisias laimėjo pagrindinį prizą – „Auksinį lokį“, antrasis Kanuose apdovanotas už geriausią scenarijų.

REKLAMA

Optimizmo užtaisas

„Virtuvė sielai“ yra visiškai kitoks filmas, lyginant jį su kitais režisieriaus Fatih Akin darbais. Anksčiau visą kūrybinę energiją skyręs tamsiosioms gyvenimo pusėms pavaizduoti, šį kartą jis susuko komiškų situacijų kupiną juostą. „Tai man turėjo tapti priminimu, kad gyvenime egzistuoja ne vien skausmas“, – sako režisierius.

„Virtuvė sielai“ – filmas apie šeimą ir draugus, apie meilę, pasitikėjimą ir ištikimybę, apie pastangas nenuspėjamame pasaulyje apsaugoti vietą, vadinamą namais. Čia surinkti geriausi iš geriausių Fatih Akin filmuose vaidinusių aktorių: Adam Bousdoukos, lietuviams iš filmų  „Bėk, Lola, bėk“ puikia pažįstamas Moritz Bleibtreu ir pagrindinis dramos „Galva į sieną“ aktorius Birol Ünel.

REKLAMA
REKLAMA

Kosmopolitiškos peripetijos

„Virtuvė sielai“ – sandėlyje įkurdinto restoranėlio pavadinimas, kuriame šeimininkauja graikų kilmės vokietis Zinosas. Vyruką nuolat lydi nesėkmės: jo mergina Nadina persikelia gyventi į Šanchajų, o nuolatiniai klientai apleidžia taip mėgtą „Virtuvę sielai“, nepripažindami naujojo virtuvės šefo. Zinosas nutaria išvykti paskui Nadiną, todėl restoraną tenka palikti... iš kalėjimo paleisto brolio Ilajaus globai. Kad tai geruoju nesibaigs, turbūt nė neverta sakyti. Tačiau juk vilties visada yra!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiulio pasisekimo sulaukęs garso takelis

Ypatinga reikšmė tenka vietai – užeigai, kurioje verda veiksmas, o jį lydinčią muziką neabejotinai galima laikyti vienu svarbiausių filmo akcentų. Graikijoje juostos garso takelis aplenkė reperį 50 Cent ir grupę „Black Eyed Peas“, patekdamas į perkamiausiųjų dešimtuką.

Čia skamba Quincy Jones, „Kool & The Gang“, „The Isley Brothers“ muzika. Visos dainos – tarsi pastabos paraštėse, suteikiančios galimybę įžiūrėti filmo prasmes „tarp eilučių“. Filmo pabaigoje neatsitiktinai užgroja Louis Armstrong „The Creator Has A Master Plan“. „Tai dieviška, – mano režisierius, – Aš tikiu jėgomis, kurios paverčia neįmanomus dalykus įmanomais“.

REKLAMA

Filmo premjera – „Kine po žvaigždėmis“

Stropiausi kino mylėtojai 2009 m. sukurtą „Virtuvę sielai“ galėjo pasižiūrėti dar prieš keletą mėnesių festivalyje „Kino pavasaris“. Čia filmas ne vieną kartą sutraukė pilnas sales žiūrovų. Plačiajame kino pasaulyje juosta taip pat sulaukė pripažinimo: parodyta Venecijos kino festivalyje, pelnė specialųjį žiuri prizą.

„Virtuvė sielai“ rugpjūčio 28-ąją užbaigs vasaros projekto „Kinas po žvaigždėmis“ sezoną.  Po premjeros gryname ore filmas bus rodomas  kino teatre „Pasaka“. Nuo rugsėjo 3-osios „Virtuve sielai“ galės mėgautis ir kauniečiai – filmas įtrauktas į Kauno kino centro „Cinamon“ repertuarą.

REKLAMA

Nors tai komedija, tačiau nereikėtų jos tapatinti su nevaldomo juoko bangas keliančiais lengvais filmais. Režisierius Fatih Akin ragina nepasimesti tarp komiškų situacijų ir primena, kad vis dėlto pagrindinė „Virtuvės sielai“ mintis – istorija apie išsiskyrimą.

Užsienio ir Lietuvos kritikų nuomonė apie filmą:

Pasistenkite pamatyti „Virtuvę sielai“ anksčiau, nei Holivudas spės pagaminti išsikvėpusį perdirbinį – tokį, kokiu pavirto puikus kulinarinis vokiečių filmas „Nuostabioji Marta“, po holivudininkų prisilietimo tapęs „Meilės receptu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vanity Fair“

Filmais „Galva į sieną“ ir „Iš kitos pusės“ Fatih Akin užsitarnavo fatališkas dramas statančio režisieriaus reputaciją. Koks palengvėjimas, kad jam pasisekė sukurti ir šį tą šviesesnio!

„Film Journal International“

Šis filmas padės pasinerti į kitokį virtuvės pasaulį ir rūpesčius bei pamiršti savuosius. Skanių, apetitą žadinančių akimirkų taip pat neturėtų trūkti, o kino juostos kadrai, pagardinti sveiko humoro doze, juokiantis padės sudeginti ir kelias kalorijas.

„CityOut Vilnius“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų