REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirkėjai klaidinami, kad perka lietuvišką kiaulieną

Šilutės rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nuo birželio 18-osios atlieka patikrinimus, kaip prekyvietėse yra prekiaujama maisto produktais.

REKLAMA
REKLAMA

Šilutės r. VMVT vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Virginija Kirjanovienė “Šilokarčemai" teigė, kad daugiausia pažeidimų buvo nustatyta pirmųjų patikrinimų metu. Buvo rasta nemažai produktų su pasibaigusiais galiojimo terminais. Šilutės ir Švėkšnos halėse buvo pažeistos maisto produktų laikymo salygos – pavyzdžiui, šaldymo vitrinose temperatūra turi būti ne daugiau kaip +6 laipsniai, buvo rasta ir +10, ir +12 laipsnių.

REKLAMA

Lauko prekyvietėse negalima prekiauti sveriamais ir pjaustomais konditerijos (duona, pyragais, sausainiais) gaminiais. O jeigu ir prekiaujama, tai tie produktai turi būti apsaugoti nuo aplinkos poveikio – smėlio, musių, dulkių ir pan. Švėkšnos turgavietėje klaipėdiškiai prekiavo sveriamais sausainiais, o aplink skraidė musės, vėjas nešiojo smėlį.

Kiekvienas turgavietėje ar kitokioje prekyvietėje prekiaujantis ūkininkas privalo turėti ūkio registracijos pažymėjimą, o sodininkai - dokumentą, patvirtinantį žemės nuosavybę. Kad būtų aišku, kad jie parduoda savo sode išaugintus produktus. Medų parduodantieji dažnai pamiršta pasiimti bityno pasą ir medicininę knygelę, iš kurios matyti, kad jie tikrai yra pasitikrinę sveikatą. Pasak V.Kirjanovienės, yra tekę įspėti medaus pardavėjus, kad jie nenaudotų jau vieną kartą panaudotų stiklinių indų – medus būna gražus, šviežias, bet supiltas į indelius nuo pomidorų padažo, nuo majonezo...

REKLAMA
REKLAMA

V.Kirjanovienė jau tikrino, kaip maisto produktais prekiaujama Šilutės halėje, Šilutės turgavietėje, stacionarioje Žemaičių Naumiesčio halėje, Švėkšnos V.Daugėlos įmonės prekyvietėje.

Baudų paskirta nemažai. Štai vieno patikrinimo metu buvo nubausti net penki asmenys, prekiavę pagal verslo liudijimus. Pas juos rasta daug produktų, ypač mėsos gaminių, su pasibaigusiais terminais, taip pat buvo pažeistos ir jų laikymo sąlygos. Pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą, veterinarijos specialistai tokius prekeivius gali bausti tik iki 100 litų dydžio bauda. Tokiomis baudomis ir buvo nubausti tie penki žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo atvejų, kai prkiautojai prekiavo ne lietuviška kiauliena, o pirkėjams tvirtino, kad tai esanti lietuviška... Pasak V.Kirjanovienės, prekiauti iš užsienio įvežta kiauliena galima, jei ją įvežusios įmonės yra legalios ir yra visi dokumentai.

“Mes tikrinimo metu paklausėme, ar tai lietuviška kiauliena. Lietuviška, lietuviška – tikino prekiautojas visiems pirkėjams. O kai patikrinome dokumentus, kiekiai atitiko, ženklinimas atitiko, bet tuose dokumentuose aiškiai buvo nurodyta, kad tai yra ne lietuviška kiauliena. Negalima klaidinti vartotojo. Būtinai reikia suteikti visą teisingą informaciją. Prekiautojas privalo pirkėjui pasakyti, kad, pavyzdžiui, - šiandien neturiu lietuviškos mėsos, pas mane yra tokia, ir jeigu norite, pirkite, nenorite - nepirkite. Kai yra užrašas: “Kiauliena lietuviška", taip pat turėtų būti parašyta ir – “Kiauliena lenkiška", “Kiauliena belgiška", - pasakojo V.Kirjanovienė.

REKLAMA

Maisto produktų inspektorė V.Kirjanovienė dar “Šilokarčemai" teigė, kad nuo birželio 30 dienos įsigaliojo vienas prekybos tvarkos pasikeitimas. Prekiaujantieji maisto produktais pagal verslo liudijimą arba pagal individualios veiklos pažymą turi įsigyti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Dėl šito pažymėjimo reikia kreiptis į Šilutės r. VMVT, kur per minimalų laikotarpį jis yra išduodamas. Ūkininkams, sodininkams, bitininkams, prekiaujantiems savais produktais, tokio pažymėjimo nereikia.

Stasys Bielskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų