REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienis pasaulinėje finansų rinkoje tapo įspūdingo išsipardavimo diena. Ypač džiugi diena turėjo būti JAV dolerio šalininkams, kadangi doleris labai ženkliai sustiprėjo euro ir svaro atžvilgiu. Toks stiprus euro išsipardavimas rinkoje buvo tik 2009 metų sausio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P 500 krito atitinkamai 2.49 proc. ir 2.82 proc. Didžiausių Europos kompanijų indeksas FTSEurofirst 300 nusirito žemyn 2 proc. Sustiprėjęs JAV doleris ir nuogąstavimai dėl paklausos sumažėjimo nustūmė naftos kainą netoli 77 JAV dolerių už barelį atžymos.

REKLAMA

EUR/USD valiutų poros kursas trečiadienį smuko 2.36 proc. iki 1.2863 lygio. Kursas pakeliui žemyn įveikė net tris nulių zonas – 1.3100, 1.3000 ir 1.2900. Rinką neigiamai veikė nuogąstavimai dėl ekonomikos atsigavimo perspektyvų. „Bank of Ireland" paskelbė prastus rezultatus. Jie rinkai priminė apie Europos skolų krizę ir bankų sektoriaus problemas. Pastebėtina, kad minėtas bankas atitiko bankų streso testo kriterijus.

Nepaisant to, kad ekonomikos rodikliai ir FED pareiškimai rodo apie JAV ekonomikos augimo lėtėjimą, JAV doleris brango prieš didžiąją daugumą valiutų. JAV ir Kinijos ekonomikos yra tokios reikšmingos, kad problemos jose neabejotinai turi įtakos globaliai ekonomikai. Rinkos dalyvių išgąstis dėl galimos ekonomikos stagnacijos ar pakartotinio nuosmukio verčia nusigręžti nuo rizikingesnių aktyvų, o tai palanku JAV doleriui. Kaip beje ir jenai, kuri vakar vienintelė stiprėjo prieš JAV dolerį.

REKLAMA
REKLAMA

USD/JPY valiutų poros kursas vakarykštės prekybos metu buvo nusileidęs iki 84.72 - žemiausio lygio nuo 1995 m. liepos mėnesio. Tačiau kursui pavyko atšokti ir prekybą baigtis ties 85.24. Vakar paskelbtas JAV prekybos deficitas sudarė 49.9 mlrd. JAV dolerių ir pasiekė didžiausią lygį nuo 2008 metų spalio mėnesio. Importas iš Kinijos ir kitų šalių augo, o eksporto apimtys smuko 1.3 proc. Šiandien JAV skelbia savaitines bedarbių paraiškas.

GBP/USD kursas nusileido 1.2 proc. iki 1.5655 lygio. Svarą neigiamai veikė ne tik bendros rinkos nuotaikos. Paraiškų dėl bedarbystės skaičius sumažėjo 3.8 tūkst., nors buvo prognozuotas 17 tūkst. kritimas. Anglijos centrinis bankas sumažino ekonomikos augimo ir infliacijos prognozes. Bankas mano ekonomiką augsiant nebe 3.5 proc., o 3 proc. Kainų augimo prognozė apkarpyta nuo 2 proc. iki 1.5 proc.

Šiandien be JAV bedarbių paraiškų taip pat bus skelbiami euro zonos pramonės produkcijos duomenys, JAV importo kainos. Šiandien kursus judinti turėtų „apetito“ rizikai pokyčiai. Svarbesnių ekonominių rodiklių bus sulaukta penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų