REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vandens telkinių  būklės gerinimui – didesnė  ES parama

Lietuvoje esantys vandens telkiniai bus valomi dar aktyviau. Aplinkos ministerija sumažino šių projektų vykdytojų indėlį, tuo pačiu padidindama darbams skiriamą Europos Sąjungos paramos dydį.

REKLAMA
REKLAMA

Projektų vykdytojų – šalies savivaldybių - indėlis sumažintas nuo 15 iki 10 procentų. Paprastai kalbant, savivaldybėms vandens telkinių valymas nuo šiol kainuos pigiau. Tikimasi, jog tai paskatins jas dar aktyviau teikti paraiškas.

REKLAMA

„Reikia pabrėžti, jog pakeitimas galioja ne tik naujoms, bet ir pasirašytoms bei jau pradėtoms vykdyti sutartims, - sako Aplinkos ministerijos ES paramos administravimo departamento ES fondų valdymo skyriaus vedėja Vilma Slavinskienė. – Bus perskaičiuotas ir sumažintas projektų vykdytojų indėlis, nes visiems turi būti suteiktos vienodos sąlygos ir galimybės".

Priemonė „Vandens telkinių būklės gerinimas" įgyvendinama ES 2007-2013 metų struktūrinės paramos bei savivaldybių lėšomis. Kaip jau minėta, “liūto dalį" lėšų sudaro ES parama. Priemonės tikslas – gerinti paviršinių vandens telkinių ekologinę ir (arba) cheminę būklę.

REKLAMA
REKLAMA

Remiamas ežerų, upių ir natūraliai susidariusių tvenkinių tvarkymas. Lėšos skiriamos valymui ir tvarkymui, artimo natūraliam hidrologinio režimo atkūrimui, teršalų prietakos į telkinius mažinimo priemonių taikymui, gamtosauginiam pakrančių valymui ir sutvarkymui.

Išvalyti vandens telkiniai, kaip rodo praktika, tampa visuotiniais poilsiautojų traukos objektais, be to, juose pagausėja žuvų. Žmones taip pat džiugina ne tik švarus vanduo, bet ir sutvarkytos telkinių pakrantės, pagražėjusi aplinka.

Vandens telkinių būklės gerinimui skirta kiek daugiau nei 109 mln. litų ES lėšų. Finansavimas skirtas 38 projektams, iš jų 26 jau yra įgyvendinami. Iš viso pagal regioninius sąrašus planuojama įgyvendinti 80 projektų: tai reiškia, jog bus pradėta valyti ar galutinai išvalyta tiek vandens telkinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų