REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miškus savaitgalį išvartęs škvalas netikėtai suteikė galimybę gyventojams apsirūpinti perpus pigesne mediena. Dalis audros suniokotų medžių kokybiškiems medienos ruošiniams netiks, užtat pigių malkų bus per akis.

REKLAMA
REKLAMA

Miškų urėdijos baigia suskaičiuoti, kiek praūžęs škvalas padarė nuostolių šalies miškams. Jie išties didžiuliai: vien valstybiniuose miškuose išlaužyta ir suniokota mažiausiai 300 tūkstančių kietmetrių medienos, nuostoliai jau siekia 15 mln. litų ir tebeauga, mat kiekvieną dieną gaunama pranešimų apie rastus išlaužytus vis naujus valstybinių miškų plotus.

REKLAMA

Stabdomas planinis kirtimas

Kur suniokotus medžius dėti, kam tokia mediena tinkama, kaip atskirti kokybišką medžio rąstą nuo nekokybiško, kur ir už kokią kainą lūženos bus realizuojamos, “Vakaro žinios“ klausė generalinio miškų urėdo pavaduotojo Gintaro Visalgos.

Jo teigimu, miškų urėdijoms jau įsakyta stabdyti planinius kirtimus arba juos bent dešimt procentų mažinti, nes numatytą paruošti realizacijai medienos kiekį kompensuos audros pažeistų miškų mediena.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažeista mediena daugiausia tiks malkoms, plokščių ar popiermedžio gamybai. Gal kokius 10-15 proc. rasime ir kokybiškų rąstų, tinkamų gaminti statybos ruošinius, lentas“, – dienraščiui sakė G.Visalga.

Generalinio miškų urėdo pavaduotojo teigimu, medieną iš audros nuniokotų miškų plotų ruošiamasi pardavinėti perpus pigiau. „Ir malkas planuojame piginti 50 procentų, ir toliau perdirbti tinkamus rąstus“, – sakė G.Visalga.

Prekiautojai ruošiasi gudrauti

G.Visalga būsimiems medienos pirkėjams pataria nesibaiminti dėl parduoti skirtos škvalo nuniokotų miškų medienos kokybės. „Jei rąstas įtrūkęs ar perskeltas – iškart tas matyti, – pabrėžė jis. – Be to, miškininkai spręs, kokia mediena tinkama tik malkoms, o kokia – toliau perdirbti. Jos kokybę vertins ir medieną pirksiančios ruošos įmonės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi kai kurios mediena ir jos gaminiais prekiaujančios įmonės jau dabar ketina gerokai pagudrauti - prastos kokybės medieną „paversti“ kokybiška žaliava.

Štai vienos Varėnos rajone veikiančios medienos apdirbimo įmonės savininkas Gintautas Stankaitis „Vakaro žinioms“ pasidžiaugė turėsiantis galimybę pigiai įsigyti medienos. „Pažeistas medžio vietas reikės išpjauti, jos tiks malkoms, o likusi nesugadinta rąsto dalis – kuo geriausia žaliava statybos ruošiniams, – sakė jis. – Koks skirtumas, ar medis nupjautas, ar nulaužtas? Likviduoji lūženas, ir tvarka.“

REKLAMA

Kauniečiai persistengė

Proga dykai prisikaupti kokybiškos medienos pradėjo naudotis apsukrūs kauniečiai. Kauno miesto vadovai sunerimo suvokę, kad prisidengdami miesto augmeniją ypač smarkiai nuniokojusio škvalo padarytais nuostoliais kai kurie miestiečiai pradėjo pjauti ir sveikus medžius. Meras Andrius Kupčinskas įspėjo, jog savarankiškai tvarkyti leista tik tuos nulaužtus ar išrautus medžius, kurie trukdo eismui ar judėjimui. Valstybiniuose parkuose ir miškuose darbuotis esą galima tik turintiesiems leidimą.

„Nelaukdami pranešimų apie miško vagystes, tai yra siekdami užbėgti vagišiams už akių, sustiprinome visų valstybinių miškų apsaugą, - į problemą atkreipė dėmesį ir generalinio miškų urėdo pavaduotojas G.Visalga. - Pareigūnai juose ėmė budėti ištisą parą. Įspėjame, kad vagims tikrai nenuolaidžiausime, už miško vagystę įstatymas numato griežtas bausmes.“

Virginija Grigaliūnienė

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų