REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nuolat besiplečiantis kasmetinis muzikos festivalis „Roko naktys“ ir šiemet žavėjo itin turininga programa. Nors buvo planuojama, kad veiksmas trijose skirtingose renginio scenose nesikirs, norintiems apžiūrėti viską teko rinktis kas įdomiau. Be muzikinės dalies festivalio lankytojų laukė sporto varžybos, vandens pramogos ir daug kitos veiklos. Organizatoriai tikrai pasistengė, kad nuobodžiauti nebūtų kada. O kur dar noras atvėsinti kūną ežere, prisėsti užkąsti ar bent kelias valandas pamiegoti...

REKLAMA
REKLAMA

Roko naktys (O. Grajauskaitės nuotr.)Roko naktys (Oksanos Grajauskaitės nuotr.)

Vis dėlto norint padaryti kuo įdomesnę renginio programą, turbūt, nebuvo galima išvengti tam tikrų nesklandumų. Daugiausia nesusipratimų kilo dėl koncertuojančių grupių. Vieni dėl neaiškių priežasčių neatvažiavo, kiti atvažiavo vietoje jų, dar kiti buvo sukeisti vietomis ir grojo kitu laiku nei planuota. Programa keliskart keitėsi tiesiog festivalio metu ir atsispausdinusieji ją iš internetinio „Roko naktų“ tinklapio buvo nustebinti, kad daug kas vyksta ne taip. Žinoma, saloje netrūko informacijos centrų, dalinančių naujai sudarytą programą visiems norintiems, bet ne visi pagalvojo tuo pasidomėti.

REKLAMA

Teko keisti neatvykusią grupę

Pirmąją festivalio dieną pradėjo atranką į „Roko naktis“ laimėjusios jaunos grupės Memorial Faces, Daddy's Dolls, Blackout ir Karma Coat. Pastarieji žavėjo neįprastu muzikiniu stiliumi ir profesionaliu operiniu vokalu. Šių pasirodymai vyko nedidelėje „Kalno scenoje“. Tačiau dauguma festivalio lankytojų susirinko daug vėliau. Tikrojo veiksmo pradžia – į „Didžiąją sceną“ įžengę Violent Divine iš Švedijos, po jų – lietuviškos roko muzikos elitas „Rojaus tūzai“, pristatę ir keletą naujų kūrinių. „Mums visada labai malonu groti  „Roko naktyse“, nes jūs esate puiki idėjinė publika“, - sakė grupės vokalistas Povilas Meškėla. Nors po jų buvo laukiama britų „Killing Machine“, jie negalėjo atvykti, taigi teko skubiai keisti programą ir neplanuotai kviesti dar vieną grupę – lietuvius „Rebelheart“.

REKLAMA
REKLAMA

Roko naktys (O. Grajauskaitės nuotr.)Roko naktys (Oksanos Grajauskaitės nuotr.)

Ištikimi „Roko naktų“ gerbėjai vargu ar gali įsivaizduoti festivalį be Sauliaus Urbonavičiaus-Samo jau daugelį metų pasakojamo anekdoto apie kiaulę. Grupė „BIX“ nepraleido nė vieno „Roko naktų“ renginio per visą jų istoriją. Ne išimtis ir šie metai. Kaip visada puikiai įaudrinę publiką, „BIX“ užleido vietą vakaro laukiamiausiems – grupei „The Subways“. Grupės lyderis Billy Lunn dar prieš atvykdamas į Lietuvą žadėjo pademonstruoti savo įžymųjį šuolį nuo scenos (vadinamąjį stage diving). Tai sukėlė organizatoriams papildomų rūpesčių, nes reikėjo derinti atstumą tarp scenos ir žmonių minios, kad būtų užtikrintas atlikėjo saugumas. Savo pažadą B. Lunn ištesėjo sėkmingai, be nelaimingų atsitikimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarą užbaigė scenos veteranai „Katedra“. Groti po svarbiausios vakaro grupės – didelis iššūkis. Be to, paskutiniams dažnai lieka nedaug laiko. Taip atsitiko ir šiuo atveju. Grupės lyderis Ričardas Laginauskas atvirai piktinosi tuo, kad „Katedra“ visada paskutiniai“ ir per anksti varomi nuo scenos. Bet ir turimą laiką jis galėjo išnaudoti turiningiau – daugiau groti ir mažiau diskutuoti su publika.

Populiariausi – „tribute“ projektai

Antrąją dieną taip pat pradėjo jaunos grupės, dalyvavusios atrankoje į „Roko naktis“: Oil Busters, Dio Tribute.Lt, Karma, Days of Eclipse ir daugeliui „Lietuvos talentuose“ matyti Timohi. Daugiausia palaikymo sulaukė tribute projektas, skirtas neseniai mirusio Ronnie James Dio kūrybai pagerbti. Grupė „Black&Life“, programoje pristatyta kaip „Dio Tribute.Lt“, susikūrė dar praėjusiais metais ir tai, kad jų dalyvavimas atrankoje į festivalį vyko netrukus po Dio mirties – tik sutapimas. Nors prie „Kalno scenos“ susirinkę žmonės mieliau rinkosi ramų pasisėdėjimą ant žolės nei aktyvų šėlsmą prie scenos, grojant šiam kolektyvui dauguma atsistojo ir aktyviai skandavo „Dio!“.

REKLAMA

Roko naktys (O. Grajauskaitės nuotr.)Roko naktys (Oksanos Grajauskaitės nuotr.)

Vakarinėje dalyje populiariausias taip pat buvo tribute projektas – „AC/DC Tribute.lt“, kuriame gitara groja pats festivalio organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka. Jie vieninteliai išėjo į sceną pakartotiniam pasirodymui ir net pagrindinė vakaro grupė „Sonic Syndicate“ nesugebėjo pasiekti tokio žmonių šėlsmo.

Šių metų „Roko naktys“ prikėlė ir šiek tiek praeities. Šeštadienį „Slėnio scenoje“ pasirodė grupės „Volis“ ir „Piligrimas“. Pastarieji net dalyvavo atrankoje lygiomis teisėmis su naujai susikūrusiomis grupėmis. Pasak festivalio organizatoriaus A. Barniškio, tai nėra keista – grupė „Piligrimas“ ilgą laiką negrojo, todėl praleisti juos tiesiai į sceną vien dėl kažkada turėto vardo nebūtų teisinga.

REKLAMA

Rokerių dosnios širdys

Šių metų „Roko naktyse“ be muzikinės ir pramoginės programos taip pat vyko gerumo akcijos. Viena iš jų skatino duoti kraujo, tapti kaulų čiulpų donoru, kita – paaukoti benamiams gyvūnams. Pastaroji tikrai sulaukė daug dėmesio, o vienas dosnus žmogus gyvūnėliams paaukojo net 400lt.

Roko naktys (O. Grajauskaitės nuotr.)Roko naktys (Oksanos Grajauskaitės nuotr.)

Daugelį nuliūdino netikėta šeštadienio vakaro žinia, kad vienas iš gyvūnėlių dingo, tai buvo šuniukas vardu Piratas, neturintis vienos akytės. Festivalio lankytojai išsiskirstė taip ir nesužinoję, ar šuneliui viskas gerai, bet socialiniame tinklapyje „Facebook“ jau sekmadienio vakare buvo paskelbta, kad Piratą grąžino jį radę žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateityje galimos permainos

Antrąją dieną festivalio lankytojai buvo prašomi užpildyti apklausą apie „Roko naktis“: kokį mėnesį jų nuomone festivalis turėtų vykti, ar jiems patinka renginio vieta, kokias grupes jie norėtų matyti ateityje ir t. t. Paskutinį kartą tokios apklausos buvo dalinamos 2006-aisiais metais, kai festivalis dar vyko Plateliuose. 2008-aisiais renginys jau buvo perkeltas į Zarasus. Taigi, nors kol kas jokių oficialių pranešimų nėra ir tai būtų tik spėjimas, gali būti, kad kažkas „Roko naktyse“ keisis.

REKLAMA

Roko naktys (O. Grajauskaitės nuotr.)Roko naktys (Oksanos Grajauskaitės nuotr.)

Šiemet festivalis vyko aštuntąjį kartą. Per tuos metus pasikeitė ne tik renginio vieta, bet ir daugelis kitų dalykų. Tačiau kuriama atmosfera ir ištikimybė gerai muzikai niekur nedingo. Tai, kas sukviečia žmones, tebegyvena festivalio dvasioje, o nedidelės permainos – visada į gera.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų