REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvė Roberta Atėnuose praleido kelias savaites, o dabar apsistojo Hersonissos mieste šiaurinėje Kretoje dalyje. Viso Graikijoje ji ketina praleisti 1,5 mėnesio, bet jau dabar susidarė nuomonę: kai kas graikų elgsenoje nėra logiška. Po Kretą keliaujanti lietuvė Ieva mano panašiai: streikuodami graikai tiesiog apgaudinėja patys save. Be to, užsienio turistai gali prarasti pasitikėjimą šia valstybe ir nebenorėti ten vykti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuotaikos: nuo streikų iki nuolatinio šventimo

Ievos teigimu, Graikijoje juntamos krizinės nuotaikos, kurias sustiprina nuolatos vykstantys streikai. Streikuoja daugelis: nuo kuro vežėjų iki televizijos reporterių, net Pasaulio taurės varžybos ne kartą buvo rodomos be komentatorių. „Graikų spaudos tikrai neskaitau, tačiau televizijos žiniose nuolatos kalbama apie vykstančius streikus. Iš vietinių gyventojų ir pažįstamų, kurių dauguma dirba aptarnavimo sektoriuje (restoranuose, baruose, parduotuvėse), sužinojau, jog atlyginimai Kretoje krito, bet ne taip smarkiai. Tačiau oficialus minimalus darbo užmokestis stipriai sumažėjo“, - pasakojo Ieva. Anot jos, vis dėlto darbo turizmo sferoje nerandančiųjų nėra daugiau nei pernai, bet dirbantiems paslaugų sferoje turistiniuose regionuose sumažinta lengvatų. Pernai pati Kretoje dirbusi mergina pasakojo, kad anksčiau saloje dirbantiems užsieniečiams valstybė kompensuodavo apie 80 proc. buto nuomos kainos. Šiais metais ketinama to nebedaryti.

REKLAMA

Kita Graikijoje viešinti lietuvė Roberta įžvelgė nemažą skirtumą tarp kurorto ir šalies sostinės. „Kretoje kai kurios kavinės iš tiesų apytuštės. O Atėnuose atrodo, kad gyventojai nuolat švenčia, net nesuprantu, kada jie dirba, - įspūdžiais dalijosi mergina. - Sekmadienio vakarą barai pilni žmonių, Lietuvoje tokio vaizdo nepamatytume“.

Robertos pastebėjimu, su graikais apie politiką geriau nediskutuoti. „Jie visada turi savo „nenuginčijamą“ nuomonę, yra šiek tiek nacionalistai, ir kalbėdami viską sustiprina kelis kartus“, - šypsojosi lietuvė.

REKLAMA
REKLAMA

Pakito turistų kontingentas ir pirkėjų elgesys

Kreta yra kurortas, tad gyventojų nuotaikos nemažai priklauso nuo sezoninių darbų. Robertos pasakojimu, vietiniai salos gyventojai labai daug skundžiasi, kad turistų Kretoje dar mažiau nei pernai. Jų manymu, tai įtakojo net tik krizė, bet ir Pasaulio futbolo čempionatas.

Ievos teigimu, graikai sako, jog į Kretą atkeliauja daugiau pačių graikų. Taip pat esą ryškiai padaugėjo rusų tautybės žmonių (nors nemažai būdavo ir anksčiau), taip pat lenkų, rumunų ir taip toliau, tai yra iš tokių šalių, iš kurių atvykėliai pernai tikrai nesudarė daugumos. Taip pat, Ievos pastebėjimu, Kreta labai populiari tarp britų, olandų ir vokiečių. „Krizė buvo juntama jau pernai, tad, lyginant su šiais metais, ryškaus vartojimo sumažėjimo nėra. Tačiau žmonės tikrai dažnai renkasi pigesnius patiekalus, apsistoja „all inclusive“ viešbučiuose, perka maistą parduotuvėse, todėl maisto parduotuvėse pirkėjų gal net padaugėjo. Tačiau pažįstamos, dirbančios papuošalų parduotuvėje, teigia, kad pardavimai labai panašūs į pernai metų“, - salos lankytojų elgesio pokyčius vardijo Ieva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baimės nepatyrė, bet nepatogumų – daug

Abi pašnekovės pasakojo nejutusios gaisrų, susišaudymų baimės, nesulaukusios nei valdžios, nei gyventojų perspėjimų dėl galimų pavojų svetimšaliams. Vis dėlto, lietuvės sutartinai kartojo, kad graikų streikai kelia ne tik nepatogumus dabar, bet gali atbaidyti turistus ir ateityje.

„Streikai kasdienybę tikrai trikdo. Pavyzdžiui, pati buvau išsinuomojusi mašiną kuro vežėjų streiko metu, kai apie tris dienas buvo uždarytos visos degalinės (streikas vyko virš savaitės, ir baigėsi kuras). Taigi, neturint tam tikrų pažįstamų, gauti kuro buvo neįmanoma, arba reikėdavo važiuoti į didesnį miestą ir laukti kelias valandas. Žiniose ne kartą teko matyti uostų darbuotojų streikus, kai daugybė žmonių įstringa tarp salų“, - nepatogumus aiškino Ieva.

REKLAMA

Į panašią situaciją pateko ir Roberta. „Būdami Kretoje, nuomojomės mašiną. Streikavo degalų vežėjai, taigi degalinėse kuro nebuvo apie 1,5 savaitės, nors oficialiai streikas turėjo baigtis po savaites. Graikai jau priprato, kad nuolatos kažkas streikuoja. Taip pat, būnant Atėnuose, vieną dieną dėl streiko neveikė metro“.

Uždaryta deglainė streiko metuUždaryta degalinė streiko metu

Lietuvių akimis: graikai gali prarasti daugiau, nei iškovos

Ievos manymu, streikais graikai dar labiau žlugdo šalies ekonomiką. „Tame mieste, kur gyvenu (Hersonissos – red. past.), apie 90 proc. žmonių nemoka mokesčių, prekiaudami neišmuša sąskaitų, ir bent pusė žmonių dirba nelegaliai. Taigi, mano asmenine nuomone, nieko nemokant valstybei ir ją apgaudinėjant, iš jos ko nors reikalauti yra kvailoka“, - pietiečių ekonomikos suvokimu stebėjosi lietuvė.

Roberta taip pat pritarė, kad dažnai graikai streikuoja negalvodami apie pasekmes. „Pavyzdžiui, netiekiant benzino, žlugdomas turizmas. Jei streikai toliau tęsis, turistai apskritai gali pradėti vengti Graikijos. Juk nebus galima pasitikėti nei transporto sistema, nei oro uostais ir panašiai. Tai tikrai neišgelbės juos nuo krizės“, - apgailestavo Roberta. Pasak jos, nors Graikijoje skundžiamasi krize, tačiau gyventojai nesusimąsto, kiek daug priklauso ir nuo jų, kaip greitai ta krizė baigsis. Įvardydama tas pačias problemas – nelegalius darbuotojus ir čekių neišmušimą – Roberta pažymėjo, kad dauguma graikų nesijaučia kalti ir prisidedantys prie šešėlinės ekonomikos, bet tik kaltina valdžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų