REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neatremiami Ingeborgos Dapkūnaitės šypsenos kerai

Baigiant žydėti alyvoms, į Vilnių oficialiai trumpam grįžo didžiausia šių laikų Lietuvos kino žvaigždė Ingeborga Dapkūnaitė. Grįžo, kad ją, kaip Žaną d'Ark, sudegintų ant laužo

REKLAMA
REKLAMA

Ji dalyvavo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono pabaigos koncerte, kuris gerbėjams dovanojo Arthuro Honeggero oratoriją „Žana d'Ark ant laužo“. Ingeborga rečitatyvu skaitė ir vaidino pagrindinį vaidmenį.

REKLAMA

Kaip aktorė ji Lietuvoje pirmą kartą pasirodė nuo 1993 metų – nuo to laiko, kai paliko šalį. Vėliau prasitarė – niekas jos per tą laiką ir nekvietė. Gal baiminosi?

GALA pakalbino neprieinamąją Ingeborgą

Repeticija. Atskridusi į Vilnių pavakarę 47-erių I.Dapkūnaitė jau vakare dalyvauja repeticijoje. Jos darbotvarkė surikiuota minučių tikslumu. Ryte, 10 valandą, aktorė vėl repetuoja.

„Labas rytas, bandysime pradėti deginti Žaną d'Ark“, – žvaliai orkestrui ir garsių solistų grupei taria maestro Gintaras Rinkevičius. Šalia Vlado Bagdono, Vladimiro Prudnikovo, Rafailo Karpio sėdi ir viešnia.

REKLAMA
REKLAMA

Ji liesesnė už Victorią Beckham. Be jokio makiažo ir papuošalo. Dėvi stilingas plačias juodas kelnes, kuklų juodą mažą nertinį, bekulnius juodus laivelius ir prabangų masyvų laikrodį. Repetuodama prie pulto ir atidžiai studijuodama partitūrą atsargiai išsitraukia akinius. Dirba kaip lygi su lygiais. Kai reikia, pasitaiso, pakartoja.

Pertrauka. Mėginu prakalbinti žvaigždę, kuri Lietuvoje beveik niekam nedalija interviu. „Aš žinau tarptautinį žurnalą „Gala“, – dalykiškai taria interviu įkalbinėjama Ingeborga. – Galiu jums skirti penkias minutes.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai, kad užsimiršo...

Interviu

Kaip dažnai lankotės Lietuvoje?

Tai asmeniška...

O kas brangaus čia liko, dėl ko grįžtate?

Tai ir vėl asmeniška.

Gerai, tada pakalbėkime apie meną. Suvaidinote dešimtyje pasaulyje įvertintų filmų. Kokį žanrą dar norėtumėte išbandyti. Gal, pavyzdžiui, komediją?

Išbandžiau daugybę ir nesibaidau nė vieno. O Vilniuje dalyvauju oratorijoje. Tai ne taip jau ir  paprasta.

Kas jus, kaip moterį, sieja su Žanos d'Ark asmenybe?

Nežinau. Mes – labai skirtingų laikų moterys.

Ar dažnai atmetate kūrybinius pasiūlymus?

Kaip kada. Viskas priklauso nuo jų turinio.

Ką veikiate dabar?

Filmuojuosi. (Juokiasi.)

Kur dabar yra jūsų namai, kur guli mėgstamiausi jūsų daiktai?

Tarp Maskvos ir Paryžiaus.

Ar Maskva nevargina, ar nepasiilgstate kaimo, kur gali ryte basa pereiti per pievą?

Ne, manęs miestai nevargina.

O koks jums dabar atrodo Vilnius? Ar nesiilgite senojo Gedimino prospekto?

Vilnius – šviesus ir kviečiantis miestas.

Kiek laiko skiriate grožiui?

O kas yra grožis?..

Šiuo atveju gera išvaizda, būtina žvaigždei.

Tiek, kiek galiu. Bet jo dažniausiai pritrūksta.

Esate dirbusi pusėje pasaulio. Kurioje šalyje jaučiatės geriausiai?

Visur, kur turiu įdomaus darbo ir draugų.

Laikas negailestingas. Ar dirbsite tol, kol sveikata leis, ar turite gražią senatvės iliuziją?

REKLAMA

Keistas klausimas... Dar apie tai negalvoju.

Visi įsimylėję. 1993-iaisiais jauna aktorė, neseniai iš Kauno dramos teatro perėjusi dirbti į Jaunimo teatrą, gavo nepaprastą pasiūlymą – suvaidinti Eimunto Nekrošiaus režisuojamoje „Karmen“. Prasidėjo repeticijos. Interviu Ingeborga prasitarė, kad dabar į Lietuvą grįžtų tik dėl bendro darbo su E.Nekrošiumi.

„Karmen“ repeticijų įkarštyje Ingeborgos nuotrauką aktorių albume savo spektakliui išsirinko britų režisierius Simone'as Stokesas.  Atsirinko nuotrauką ir iš jos pamilo heroję. „Ingeborga bus mano žmona“, – tada jau beveik londonietei aktorės bičiulei Daliai Ibelhauptautei pasakė režisierius. Ji bandė taisyti situaciją: „Vargiai, nes Ingeborga ištekėjusi.“

REKLAMA

Ingeborga būsimojo vyro režisuotame spektaklyje „Kalbos klaida“ vaidino su Holivudo žvaigžde Johnu Malkovichiumi, o paskui išplaukė į didžiuosius kino vandenis.

Dėl naujos meilės Ingeborga išsiskyrė su vyru – aktoriumi Arūnu Sakalausku. O jam Lietuvoje visi taip pavydėjo... Kai Ingeborga mokėsi S.Neries vidurinėje mokykloje, ją buvo įsimylėję beveik visi klasės vaikinai.

Skandalas. Šiemet daugiau nei 10 metų Ingeborgos ir lordo S.Stokeso trukusi santuoka oficialiai iširo. Ne visai oficiali priežastis – nauja I.Dapkūnaitės meilė, dėl kurios byra kita šeima. Neseniai pasaulio spauda išplatino žinią apie ketverius metus slepiamą Ingeborgos ir garsaus serbų režisieriaus Emiro Kusturicos romaną. Ilgą laiką Ingeborga tai vadino draugyste. Tačiau paparacai susekė juos atostogaujančius Azijos šalyse ir galiausiai pora išsidavė kartu Maskvoje atšvęsdama Ingeborgos gimtadienį. Apie tai sužinojusi E.Kusturicos žmona Maja pareikalavo skyrybų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus pirmai sensacijos bangai pasirodė straipsnių, abejojančių šia istorija. Pora šiuo metu kartu filmuojasi viename filme. Kas galėtų sugalvoti puikesnę reklamą būsimai juostai?..

Be užgaidų. Jei kokiame festivalyje Ingeborga susitiktų Bradą Pittą, draugiškai pasisveikintų. Jie filmavosi garsiame filme „7 dienos Tibete". Maloniai pabendrautų ir su Tomu Cruise'u – kartu filmavosi taip pat vėliau pagarsėjusioje juostoje „Misija neįmanoma".

Kadaise pakviesta į užmiesčio vilą pas Nikitą Michalkovą Ingeborga pietavo su Jacku Nicholsonu.

REKLAMA

Žvaigždė prisipažįsta nesvaigstanti nuo žvaigždžių. Visi, kurie dirbo su Ingeborga, giria jos profesionalumą ir pareigingumą. Ji apie savo vaidmenis niekada nekalba blogai. „Juk tai mano sugaištas laikas", – sako Ingeborga. Darbe – jokių žvaigždės kaprizų.

Aktorė nejaučia tautinių svarsčių. Nusifilmavusi prorusiškame filme „Karas" apie Čečėnijos karą ji Lietuvoje sulaukė politinių priekaištų.

Ne visai paprasta jai ir Maskvoje. Vieni alpsta nuo jos baltiško akcento, visai kitokios – santūrios, vidinės vaidybos, užsienietės statuso. Kiti – atvirkščiai.

REKLAMA

Rusų nacionalistai, pripratę prie marškinius besiplėšančių ir iš širdies rėkiančių savo aktorių,   piktinasi ryškiai į kino elitą įsiveržusia KITOKIA žvaigžde. Kai kam kliūva, kad ji – ne sava. Kažkokia lyg ir iš Skandinavijos, lyg ir iš Lietuvos...

Šou pinklės. Aktorė įsisuko į Maskvos elito gyvenimo karuselę. Ji tapo nuolatine vakarėlių žvaigžde ir geidžiamu paparacų objektu. Susiviliojo televizija. „Pirmojo Baltijos kanalo" rengtame šou „Žvaigždės ant ledo" pateko į finalą. „Čiuožimas – sena vaikystės svajonė“, – sako aktorė. Ji sužavėjo ir šio populiaraus renginio gerbėjus. Kitas aktorės televizijos projektas TNT realybės šou „Didysis brolis", kuriame ji buvo vedėja, sulaukė prieštaringų vertinimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šou dar labiau išaugintas populiarumas atsisuko prieš pačią Ingeborgą. N.Michalkovas jos nepakvietė kurdamas antrąją filmo „Saulės nualinti: pasipriešinimas“ dalį. Pirmojoje, pelniusioje pagrindinius Kanų ir „Oskarų“ apdovanojimus, I.Dapkūnaitė sukūrė generolo Kotovo (N.Michalkovas) žmonos Marusios vaidmenį.

„Ingeborga pakenkė savo, aktorės, reputacijai pasirodydama daugybėje televizijos šou, – be gailesčio rėžė N.Michalkovas. – Vaidinti Marusią ji pasisiūlė pati. Tada dar nebuvo tokia žinoma, bet pakerėjo šypsena."

REKLAMA

I.Dapkūnaitę juostoje pakeitė į lietuvę panaši Viktorija Tolstoganova. O mūsų žvaigždė ignoravo filmo premjerą.

Vyrai apie ją.

GALA nusprendė paklausinėti, ką apie svaiginamą Ingeborgos karjerą mano žinomi Lietuvos vyrai. Ne bet kokie, o kolegos ir draugai.

 


Ingeborgos kurso vadovas režisierius Jonas Vaitkus: „Ji – paslaptis. Žavi, valinga, kryptinga. Aš iš pradžių žinojau, kad Ingeborgos laukia didelė karjera. Ji visada atsirinkdavo tikrąsias vertybes ir jomis vadovaudavosi. Ingeborga visada jaučia ir savo vertę. Kodėl jos taip ilgai nebuvo Lietuvoje? O ką čia daryti, ką ir kam įrodinėti?"

REKLAMA

 

Kurso draugas Saulius Balandis: „Ingeborga klesti Maskvoje, o ten pagarba žvaigždei visai kitokia. Ji sugebėjo nučiupti ir nepaleisti iš rankų sėkmės. O mes, studentai, tą jos legendinę šypseną vadindavome žabtais.  Kurse ji buvo viena iš išskirtinių, o žvaigždžių pas J.Vaitkų nebūna."

Maestro Gintaras Rinkevičius: „Lietuva – keista šalis. Kai talentai kaip brangakmeniai guli šalia, niekas jų nevertina. Tačiau jei sužvilga svetur... Gerbiu Ingeborgos talentą ir profesionalumą. Šią oratoriją su Ingeborga buvome pastatę prieš 20 metų. Smagu vėl susitikti."

REKLAMA
REKLAMA

Režisierius Vytautas Balsys: „Ingeborga nusifilmavo mano pirmojoje juostoje „Autobusas". Taip su ja susipažinau. Jos sėkmės paslaptis paprasta – talentas. Ypatingas sugebėjimas persikūnyti. Ji labai fotogeniška. Moka akimirksniu pagauti situaciją, personažą. Dirbti su ja – tikras malonumas. Bendraudama Ingeborga lyg ir sava, tačiau išlaiko atstumą – tikrina žmogų. Gyvenime atrodydama kaip pilka pelytė ji akimirksniu paskleidžia tokį žavesį – nepagaunamą, neapsakomą... Atsimenu, kai Ingeborga po studijų dirbo Kauno dramos teatre. Šviesaus atminimo aktorius senukas Vytautas Eidukaitis tiesiog atsigaudavo, kai teatre pasirodydavo Ingeborga."

Fotomenininkas Vaidotas Grigas: „Jos sėkmės paslaptis – šypsena. Ji šypsosi ne tik lūpomis, bet ir akimis, veidu, kūnu – visa savo esybe. Nedažnai tenka dirbti su tokio lygio profesionalais. Fotosesija su Ingeborga užtruko kelias minutes."

Daiva Rinkevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų