REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolei užmetus akį į Vidaus reikalų ministeriją, paaiškėjo, kad net čia esama netvarkos. Institucija, kuri pati gaudo nusikaltėlius, tarp jų ir finansinius, dirba kaip uždaroji akcinė bendrovė. Tik siekia ne pelno, o pradanginti kuo daugiau mokesčių mokėtojų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Nuomojasi orą

Valstybės kontrolės atlikto audito Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) rezultatai vėl pašiurpino: VRM išsinuomotos patalpos prestižinėje Pilies gatvėje – tuščios, bet trūkstamus pinigus klerkai uždirba taisydami, plaudami privačius automobilius, teikdami apsaugos ir automobilių nuomos paslaugas.

REKLAMA

Valstybės kontrolės 4–ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Sigita Gorovniova tvirtino, kad ministerija iki šiol veikia kaip uždaroji akcinė bendrovė.

„Per 1000 kvadratinių metrų patalpos yra nenaudojamos. Už 364 kvadratinių metrų patalpas ministerija moka nuompinigius, bet jų irgi nenaudoja. Taip, dabar jungiamos, naikinamos organizacijos, mažinamas darbuotojų skaičius. Bet tik kai darbuotojai išsikelia, tada pradeda spręsti turto klausimą, o sprendimai jau užtrunka daugiau nei pusmetį", – vardijo S.Gorovniova.

REKLAMA
REKLAMA

Auditorius nustebino ir tai, kad, kylant šilumos, elektros energijos kainoms ir dėl to didėjant turto valdymo išlaidoms, VRM net nežino, kiek kainuoja išlaikyti turimas patalpas.

„Jie žino, kiek moka už elektrą, už šildymą, tačiau apibendrintos informacijos nėra. Mes suskaičiavome, kad išlaikyti nenaudojamas patalpas VRM kainavo 21,4 tūkst. litų", – kalbėjo S.Gorovniova.

Anot jos, ir susodinti savo darbuotojus VRM galėtų racionaliau, mat Vyriausybės nustatytos normos vienai darbo vietai yra 8–12 kv.m ploto, o ministerijoje vienam valdininkui tenka 9–16. kv.m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsiima „chaltūra"

Pasak auditorių, du padaliniai – Turto valdymo ir ūkio departamentas bei Autoūkis – dubliuoja savo funkcijas. O abiem įstaigoms išlaikyti pernai išleista net 5,1 mln. litų. Negana to, ministerija dar ir uždirbdavo pinigus išnuomodama savo ir plaudama bei saugodama privačius automobilius. Iš šios veiklos per dvejus metus “uždirbta" 54 000 litų.

„Ministerija turi 181 transporto priemonę, bet funkcijoms vykdyti naudojamos tik 26. Kitos skiriamos policijos įstaigoms, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) arba visai nenaudojamos. Bet policijos įstaigos turi savo autoūkį ir transportą. Ministerija teikia ir vežimo paslaugas – nuomojami lengvieji automobiliai, autobusas, mikroautobusas", – vardijo ji.

REKLAMA

Negana to, VRM dykai aptarnauja ir policijai priklausančius automobilius – pila degalus, plauna, remontuoja. O jei remonto paslaugos perkamos, moka už jas. Net 63 proc. transportui skirtų lėšų VRM naudoja policijos automobiliams išlaikyti, 19 proc. FNTT, ir tik 18 proc. – savo pačios ir pavaldžių įstaigų.

„Visi išvardyti trūkumai atsirado dėl to, kad nėra vieno šeimininko, kuris paimtų viską į savo rankas ir kontroliuotų, kas kur ir dėl ko, – įsitikinusi auditorė. – Tačiau ir teisės aktai neįpareigoja institucijų skaičiuoti, kiek jų veikla kainuoja. Jei būtų reikalaujama pasakyti, kiek lėšų ir kiek turto reikia kiekvienai funkcijai įgyvendinti, tai pradėtų skaičiuoti. O dabar įvardijama kuo daugiau funkcijų ir visas turtas bendrai. Todėl ir lengva manipuliuoti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų