REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio apskritis – erkių platinamų ligų zona

Per pirmąjį šių metų pusmetį 99 Panevėžio apskrities gyventojai susirgo erkių platinamomis ligomis, iš jų registruoti 9 erkinio encefalito atvejai bei 90 susirgimų Laimo liga.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu buvo užregistruotas 1 erkinio encefalito atvejis ir 73 Laimo ligos atvejai, tuo tarpu 2008 metais atitinkamai 3 erkinio encefalito ir 44 Laimo ligos atvejai. Iš gautų duomenų pastebima, kad sergamumas erkių platinamomis ligomis per pastaruosius tris metus sparčiai didėja.

REKLAMA

Pagal pirmojo šių metų pusmečio epidemiologinius tyrimų rezultatus matyti, kad erkės paplitusios įvairiuose Panevėžio apskrities miškuose, soduose, net gyvenamojoje aplinkoje.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad pasinėrę į gamtos malonumus, nepamiršti apie žolėje tykančius pavojus – erkes. Erkės gali užkrėsti pavojingomis ligomis, iš kurių labiausiai paplitusios yra Laimo boreliozė ir erkinis encefalitas.

Centro specialistai įspėja - ruošdamiesi į gamtą  tinkamai apsirenkite. Grįžę iš miško, sodo ar pasivaikščiojimo gamtoje, drabužius, kuriais vilkėjote, pakabinkite negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje. Apžiūrėkite kūną, ypač paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą - į šias vietas erkės įsisiurbia dažniausiai. Gerai išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu. Pastebėję įsikibusią erkę - kuo greičiau ją ištraukite. Įsisiurbimo vietą nuplaukite muilu, dezinfekuokite. Iškylaudami gamtoje venkite pamiškių ir aukštos žolės, naudokite erkes atbaidančias priemones. Vienintelė patikima profilaktikos priemonė - skiepai nuo erkinio encefalito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų