REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per septynis šių metų mėnesius Žemės ūkio paskolų garantijų fondas kedito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams išduotus 82,5 mln. Lt kreditų suteikė 241 garantiją už 51,2 mln. Lt. Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai garantuota už 45,2 mln. Lt kredito įstaigų išduotų kreditų, skirtų grūdų derliaus ir kitų maisto produktų intervenciniams pirkimams.

REKLAMA
REKLAMA

Per septynis 2009 metų mėnesius žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams buvo suteikta 113 garantijų už 29,9 mln. Lt, kredito įstaigos išdavė 49,6 mln. Lt, t.y. šiemet garantijų skaičius išaugo du kartus, o besiskolinančiųjų kreditų sumos – apie 70 proc. Vien šių metų liepos mėnesį suteikta 13 mln. Lt garantijų už kredito įstaigų išduotus 22 mln. Lt kreditų arba penkis kartus daugiau nei per praėjusių metų tą patį mėnesį, kai garantijų suma siekė 2,3 mln. Lt, o kreditų išduota už 4 mln. Lt.

REKLAMA

Didžiąją dalį kredito įstaigų išduodamų kreditų sudarė kreditai investicijoms (82 proc.), beveik visi jie buvo skirti ES lėšomis finansuojamiems projektams įgyvendinti. Šiemet ES projektams skirtų kreditų išduota 60 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu (2010 m. – 64,5 mln. Lt, 2009 m. – 39,9 mln. Lt). Palyginti su praėjusiais metais, daugiau kaip tris kartus išaugo ir kreditų trumpalaikiam turtui įsigyti suma – ji sudarė apie 18 proc. visų kreditų su garantija.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome, kad kreditų rinka atsigauna, kredito įstaigos vis palankiau į žemės ūkį žiūri kaip į patikimą ir stabilų verslą. Didelės įtakos tam turi ES parama, kuri žemdirbiams ir kaimo verslininkams sudaro sąlygas nesustoti vietoje, plėtoti savo verslą“, – teigė Žemės ūkio paskolų garantijų fondo direktorė Danguolė Čukauskienė. „ES paramą įsisavinti padeda ir Paskolų fondo lengvatinės paskolos, kurias teikia daugelis bankų, taip pat ir kredito unijos.“

Daugiausia kreditų su garantija žemdirbiams ir kaimo verslininkams per septynis šių metų mėnesius išdavė SEB bankas (22 proc. visų kreditų su garantija), DnB NORD (19 proc.), „Swedbank“ (17 proc.) ir bankas „Snoras“ (12 proc.). Palyginti su praėjusiais metais, išduodamų kreditų su garantija suma labiausiai išaugo Medicinos ir „Snoro“ bankuose, kredito unijos taip pat išdavė žymiai daugiau kreditų nei praėjusiais metais.

Žemės ūkio paskolų garantijų fondas teikia garantijas bankams ir kredito unijoms už žemdirbių, kaimo verslininkų ir žemės ūkio produktų perdirbėjų imamus investicinius ir trumpalaikius kreditus. Kredito įstaigoms garantuojamas iki 70 proc. (jauniesiems ūkininkams – iki 80 proc.) negrąžinto kredito sumos grąžinimas. Žemės ūkio paskolų garantijų fondas taip pat administruoja finansų inžinerijos priemonę Paskolų fondą, sudarančią galimybes žemdirbiams ir žemės ūkio produktų perdirbėjams iš kredito įstaigų pasiskolinti lengvatinėmis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų