REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvertinusi, kaip Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir jai pavaldžios įstaigos valdo 390 mln. Lt vertės ilgalaikį turtą, Valstybės kontrolė konstatavo, kad jis gali būti valdomas ir taupiau, ir racionaliau. Anot valstybinių auditorių, ministerijai pavyktų gerokai sutaupyti, jei visi ilgalaikio turto valdymo klausimai būtų patikėti tik vienai ministerijos įstaigai, kuri griežtai kontroliuotų, kaip ir kam jis naudojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei prieš dešimt metų VRM įkurtoms įstaigoms – Turto valdymo ir ūkio departamentui bei Autoūkiui – turėjo būti perduoti viso ministerijai ir trylikos jai pavaldžių įstaigų, išlaikomų iš ministerijai skirtų lėšų, priklausančio turto valdymo klausimai. Tačiau iki šiol apie 40 proc. turto ir toliau valdo visos trylika ministerijos įstaigų. Dviejose įstaigose, kurios turtą turėjo valdyti centralizuotai, pernai dirbo 176 darbuotojai, kurių išlaikymui skirta 5,1 mln. Lt. Pačioje ministerijoje ir kitose jos įstaigose su turto valdymo klausimais iš dalies dirba dar apie 150 darbuotojų.

REKLAMA

Auditorių vertinimu, turto valdymą sutelkus vienoje įstaigoje, sumažėtų jo valdymo išlaidos ir būtų galimybė sistemiškai spręsti turto valdymo problemas.

Audito metu nustatyta, kad ministerija ir jos įstaigos valdo daugiau patalpų ir transporto priemonių, nei reikalinga jų funkcijoms atlikti. Be to, nė viena institucija neturi apibendrintos informacijos, kiek kainuoja išlaikyti ministerijos ir pavaldžių įstaigų naudojamas patalpas.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybiniai auditoriai kritiškai įvertino ir ministerijos Autoūkio transporto valdymą. Pertvarkyti šios įstaigos darbą ir jos finansavimą Valstybės kontrolė ministerijai buvo nurodžiusi jau 2005– aisiais, tačiau rekomendacija taip ir liko neįgyvendinta. Iš šiuo metu Autoūkio valdomos 181 transporto priemonės ministerija ir trylika jos įstaigų nuolat naudojasi tik 26– iomis, tuo tarpu 111 transporto priemonių savo veiklai naudoja Policijos įstaigos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, kurios iš valstybės biudžeto gauna atskirą finansavimą. Autoūkis aptarnauja ir dalį pačiam Policijos departamentui priklausančių transporto priemonių: atlieka remontą, pila degalus, keičia padangas ir kitas medžiagas – visa tai atliekama ministerijai skirtomis biudžeto lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Auditorių nuomone, ministerija turi atsisakyti šios ydingos praktikos, nes ji neleidžia tinkamai kontroliuoti, kam ir kaip naudojamas ministerijos tarnybinis transportas bei lėšos, skiriamos jam išlaikyti.

Valstybiniai auditoriai atkreipė dėmesį, kad ministerijos Autoūkis teikia ir komercines keleivių bei krovinių gabenimo, remonto, transporto priemonių plovimo ir panašias paslaugas. Auditorių manymu, tokios paslaugos nėra būdingos viešajam sektoriui, todėl ilgainiui jų reikėtų atsisakyti.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų