REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastojusias, tačiau gimdyti nenorinčias moteris neretai kankina klausimas, ar tokia procedūra yra skausminga. Anot specialistų, tiesaus atsakymo nėra. Viskas priklauso nuo aborto tipo bei nėštumo periodo, kuriame jis atliekamas.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu paminėti, kad patyrusių profesionalų atliekami abortai yra saugūs, tačiau kiekviena medicininė procedūra gali atnešti nepageidaujamas komplikacijas. Apsisprendusias moteris medikai visada apžiūri, gerai išanalizuoja ligos istoriją bei galimas rizikas.

REKLAMA

Egzistuoja du pagrindiniai abortų tipai: vaistais ir chirurginis. Vaistais atliekamas išvalymas yra mažiausiai pavojingas, o tokios procedūros imamasi iki 63 nėštumo dienos.

Specialistų teigimu, jo efektyvumas – 97 proc. Specialūs vaistai blokuoja tam tikrus hormonus ir sukelia organizmo reakciją, panašią į natūralų gimdymą: atsiranda stiprūs gimdos susitraukimai bei gausus kraujavimas, kurių dėka vaisius išeina. Dažnai tokios procedūros metu arba po jos pasireiškia pykinimas bei karščiavimas, o kai kurioms – nepakeliamas skausmas pilvo apačioje.

REKLAMA
REKLAMA

Chirurginį abortą specialistai daro maždaug 6-21 nėštumo savaitėmis. 9 iš 10 abortų iki 12 nėštumo savaitės atliekami vakuuminio išsiurbimo būdu arba supjaustant vaisių gabalais bei juos ištraukiant. Nuo 12 iki 16 savaičių abortai paprastai nedaromi.

Taip yra todėl, kad vaisius jau yra per didelis pjaustymui, tačiau dar per mažas druskos nuodų injekcijai – paprasčiausiai procedūros gali būti rizikingos motinos gyvybei. Praėjus 16 nėštumo savaitei dažniausiai atliekamas minėtasis abortas įšvirkščiant druskos nuodus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po chirurginio aborto pasireiškia kur kas didesnis šalutinis poveikis. Paprastai susiduriama su pykinimu, raumenų susitraukimais, silpnumu, prakaitavimu. Kartais pasitaiko ir sunkus, ilgalaikis kraujavimas, kraujo krešulių susidarymas, gimdos kaklelio ar pačios gimdos sužalojimai procedūros metu ar infekcija. Praėjus 24 nėštumo savaitėms abortai atliekami tik esant labai rimtiems sveikatos sutrikimams.

Išvalymas vaistais paprastai užtrunka 4-5 valandas, kol visiškai pasišalina gimdos turinys. Chirurginis abortas – kur kas trumpesnis. Jam atlikti pakanka 10-30 minučių, tačiau po to pacientėms būtina dar 1-5 valandas pasilikti gydymo įstaigoje stebėjimui.

REKLAMA

Profesionaliai atliktas bei komplikacijų neiššaukęs abortas paprastai neturi jokios įtakos ateities vaisingumui, pastojimui ar gimdymui.

Prieš atliekant chirurgines operacijas, taikoma vietinė arba visiška anestezija. Nepaisant to, moterys pasakojo procedūros metu arba po jos susidūrusios su skausmu pilvo apačioje, panašiu į menstruacijų.

Gydytojai rekomenduoja, kokius vaistus reikėtų gerti skausmo malšinimui, taip pat siūlo pagulėti šiltoje vonioje ar pilvo apačią apjuosti šildančiomis pagalvėlėmis.

Po aborto moterys gali susidurti ne tik su fiziniu skausmu, bet ir su įvairiomis emocijomis, sustiprėjusiomis po hormoninių pokyčių organizme. Kai kurios jaučia palengvėjimą, kitas užplūsta pykčio, gailesčio, kaltės jausmai ar liūdesys.

Dėl šios priežasties po aborto geriausia leisti laiką su partneriu, artimiausiais draugais, o esant reikalui – pasikonsultuoti su psichologu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų