REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugniagesiai gelbėtojai teigia, kad žaibuojant ne tik nederėtų plaukioti valtele, bet reikėtų  į šoną mesti ir meškeres. Geriausia žaibo iškrovos saugotis kuo žemesnėse vietoje bei nepamiršti atsitūpti.

REKLAMA
REKLAMA

Žaibų iškrova „renkasi" aukštai stovinčius pastatus

Praėjusią savaitę  Šiaulių rajono Kužių miestelyje žaibas trenkė į pastato stogą. Kai ugniagesiai atvyko į gaisro vietą, pastato stogas jau degė  atvira liepsna. Ugnis nudegino pastato stogą, vandeniu buvo sulietos vidaus patalpos. Dar vienas pastatas nuo žaibo įsiliepsnojo Bazilionuose, o Gruzdžiuose nuo žaibo iškrovos užsidegė pirtelė.

REKLAMA

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Gaisrų tyrimo poskyrio vyresnysis specialistas Vytautas Šidlauskas teigia, kad dviem iš šių atvejų pastatai buvo aukštesni už šalia augusius medžius, tad žaibo iškrova ir galėjo „išsirinkti" būtent pastatus. Anot ugniagesių atstovo, reikėtų susirūpinti ir aukštesnėse vietose pastatytų gyvenamųjų namų bei kitų pastatų šeimininkams.

Žaibas gali „įskristi" ir pro langą

„Reikėtų įsirengti žaibolaidį. Bet tą reikia daryti labai atsakingai. Žaibolaidį reikia tinkamai įžeminti. To nepadarius žaibolaidis priims žaibo iškrovą, bet jos atiduoti jau nebus kur", - pastebi V. Šidlauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas paaiškina, kad tokiais atvejais žaibo iškrovai trenkus į namą gali kilti gaisras. Ant molingos žemės statomam namui žaibolaidžio nereikės  įžeminti taip giliai, kaip ant smėlio ar žvyro.

„Labiausiai reikėtų saugotis kamuolinių žaibų – jų trajektorijos visiškai nenuspėjamos. Toks žaibas per kelias minutes gali patekti į namo vidų ir pridaryti žalos", - tvirtina V. Šidlauskas. Anot ugniagesių atstovo, norint apsisaugoti nuo žaibo reikia pasirūpinti, kad namuose nebūtų palikta jokių ertmių.

„Žaibuojant reikėtų uždaryti visus langus, duris ir dūmtraukius. Nederėtų būti prie metalinių vamzdžių ir kitų daiktų. Reikėtų išjungti ir visus elektros prietaisus ir pasitraukti kuo toliau nuo jų", - sako V. Šidlauskas. Žaibuojant ugniagesių atstovas vairuotojams pataria verčiau sustabdyti automobilį ir palaukti, kol ši gamtos stichija nurims. Esą taip kur kas saugiau. Dviračiais, motociklais ar kitomis transporto priemonėmis važiuoti taip pat nerekomenduojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaibuojant derėtų mesti meškeres į šoną

„Žaibuojant nederėtų maudytis, plaukioti vandens telkiniuose ar net žvejoti. Apskritai reikėtų pasitraukti kuo toliau nuo vandens telkinių", - pataria V. Šidlauskas. Ugniagesių atstovas kaimų gyventojams primena, kad žaibuojant nederėtų vesti ir gyvulių – kontaktas su metaline grandine gali pritraukti elektros iškrovą.

„Būnant atviroje aukštoje vietoje reikėtų nusileisti kažkur į nuokalnę – bus mažesnė tikimybė sulaukti žaibo iškrovos. Reikėtų dar ir atsitūpti", - patarimų nešykšti V. Šidlauskas. Pasak pašnekovo, reikėtų nepamiršti, kad kaip nederėtų slėptis po aukštais medžiais, stulpais ar bokštais.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų