REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

,,Financial Times“ cituoja aukšto rango Kinijos pareigūną Yi Gangą, kuris Kiniją pavadino ,,antrąja pasaulio ekonomika“. Šis pareiškimas paskatino kalbas, kad naujoji Azijos galiūnė šalių lenktynėse pralenkė Japoniją. Dėlpastarojo staigaus Kinijos ekonomikos augimo visai įmanoma, jog jos bendrasis vidaus produktas (vertinant JAV doleriais) yra didesnis nei Japonijos. Tačiau šis teiginys dar tikrai nepatvirtintas.

REKLAMA
REKLAMA

Stebėtojai praėjusį penktadienį, laukdami informacijos, kuri padėtų sužinoti apie pakitimus pasaulio ekonomikos galiūnų svarstyklėse, užfiksavo Yi Gango, šalies valstybinės užsienio valiutų administracijos direktoriaus pastabą ,,Safe“ naujienų svetainei apie Kinijos augimo galimybes: ,,Kinija jau dabar yra antroji pasaulio ekonomika. Ekonominės bazės plėtra lems laipsnišką augimo tempo lėtėjimą“.

REKLAMA

Tačiau pono Yi komentaras dar nereiškia oficalaus titulo, kurį pastaruosius dešimtmečius turėjo Japonija, perėmimo. Ypač turint omenyje tai, kad jis nedetalizavo savo komentaro.

PPP sąlygomis, kurios dažnai būna iškalbingiausias ekonominio svorio matas, Kinija jau keletą metų buvo antroji pasaulio ekonomika.

Kinijos ekonomistai aiškina, kad Tokijo ekonominės ataskaitos yra daug detalesnės nei Pekino bendresni duomenys, kurie, galimai, neparodo visos ekonominės padėties, tad įmanoma, jog Kinija antrąją vietą užėmė jau prieš kurį laiką, net vertinant JAV doleriais.

,,Ponas Yi konstatuoja akivaizdžią tiesą: jei Kinija dar nepralenkė Japonijos šiuo metu, tai tas nutiks labai greitai“, - teigia Arturas Kroeberis, vykdantysis Pekine įsikūrusios konsultacijų ir tyrimų bendrovės ,,Dragonomics“ direktorius. Nepaisant aptariamos pono Yi pastabos, Pekinas greičiausiai nekels daug triukšmo dėl savo naujos padėties: ,,Kinijai reikia priprasti prie savo naujos padėties, bet tam ji dar ne visai pasiruošusi, tad norėtų šį momentą atidėti tiek, kiek įmanoma“, - sakė A. Kroeberis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų