REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešama, kad D. Britanijos parduotuvėse prekiaujama klonuotos karvės palikuonės pienu. Maisto standartų agentūra tiria anoniminio karves laikančio britų ūkininko skundą.

REKLAMA
REKLAMA

Anot tarnybos, pardavinėti klonuotų karvių ir jų palikuonių pieną yra nelegalu.

Ūkininkas sako, jog dalis jo kasdien paruošiamo pieno yra primelžiama iš karvės, kurią atsivedė klonuota karvė. Pienas nėra niekaip pažymėtas ar išskirtas, kaip kitoks, nei primelžtas iš natūraliai gimusios karvės.

REKLAMA

Ūkininkas, norėjo likti anonimu, nes bijo, kad pirkėjai nebepirks jo pieno, rašo  „International Herald Tribune“.

Jis taip pat sako, jog pardavinėjo tos pačios karvės embrionus veisėjams Kanadoje.

Anksčiau šį mėnesį Europos Parlamentas balsavo už draudimą prekiauti klonuotų gyvulių ir jų palikuonių mėsa bei pieno produktais. Tiesa, draudimas dar neįsigaliojo.

Pagal Europos teisę, iš klonuotų gyvulių pagaminti maisto produktai prieš pardavimą turi būti patikrinti ir patvirtinta, jog yra nekenksmingi. Maisto standartų tarnyba, atsakinga už naujų maisto produktų įvertinimą, sako, jog kol kas jokių patikrinimų nedarė ir nebuvo prašyta daryti.

REKLAMA
REKLAMA

Pienui laikomos karvės gyvenimą pradėjo Jungtinėse valstijose, kaip klonuotų karvių kiaušinėlių embrionai ir normalių bulių sperma. Embrionai buvo užšaldyti ir atgabenti į Britaniją, kur juos įsodino motininei karvei. Šitaip veisiamos karvės duoda daugiau pieno nei normalios.

Atskleidžiama, jog 2007 metais Britanijos ūkiuose tokiu būdu gimė aštuonios klonuotos karvės, įskaitant vieną Šropfire.

Tyrimas iškėlė abejonių dėl klonuojant gautų gyvulių sveikatos. Yra duomenų apie prišlaikinius gimimus ir deformacijas. Maisto standartų agentūros atstovas teigė, jog nėra dvejonių dėl iš sveikų klonų ir jų palikuonių paruoštų maisto produktų vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų