REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pakistane nuo potvynių jau nukentėjo milijonas žmonių, prognozuojama, kad orai greitu metu negerės

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai vieni didžiausių potvynių per pastaruosius dešimtmečius pražudė mažiausiai tūkstantį šimtą žmonių, šalyje vis labiau nerimaujama dėl išsigelbėjusių. Pranešama, kad tarp šimtų tūkstančių tapusiųjų benamiais ėmė plisti ligos tokios, kaip cholera ar viduriavimas. Jiems taip pat trūksta maisto bei geriamojo vandens.

REKLAMA

Gelbejimo darbuose aktyviai dalyvauja Pakistano armija, be to, JAV pranešė skirsianti 10 milijonų dolerių paramą, tačiau kai kurie išsigelbėjusieji teigia, kad valdžios pagalba juos pasieka per vėlai ir yra nepakankama.

Užteršti gręžiniai

Vanduo kai kuriose vietose jau ėmė slūgti, tačiau prognozuojama, kad lis daugiau. Kaip pranešama, sekmadienį buvo vėl atidaryta dalis pagrindinio šalies šiaurę ir pietus jungiančio greitkelio, tačiau po kurio laiko eismą vėl teko stabdyti. Per trumpą laikotarpį, kol buvo leidžiamas automobilių eismas, į užtvindytą vietovę pavyko nugabenti šiek tiek būtiniausių daiktų bei leido žmonėms išvykti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša BBC, oficialūs Pakistano pareigūnai nerimauja, kad pagerėjus susisiekimui su užtvindytomis vietovėmis gali paaišketi, jog situacija regione yra daug blogesnė nei manoma dabar.

Vienos iš labiausiai potvynio paliestų provincijų Khyber-Pakhtoonkhwa informacijos ministras Mianas Iftikharas Hussainas AFP naujienų agentūrai patvirtino, kad nuo potvynio bei nuošliaužų vienaip ar kitaip nukentėjo maždaug 1.5 milijono gyventojų: ,,gauname pranešimus apie mirtis ir prarastą turtą iš visos provincijos".

Šios provincijos už krizių valdymą ir pagalbą nelaimių atvejais atsakingos insititucijos atstovas jau anksčiau sakė, kad vietovės apžiūra parodė, jog dešimtys kaimų buvo ,,nuplauti" nuo žemės paviršiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. I. Hussainas pasakojo, jog gelbėjimo komandos stengiasi pasiekti 27 tūkstančius žmonių, kuriuos provincijoje įkalino potvyniai. Tarp jų yra ir 1.5 tūkstancio turistų Svato slėnyje, kuriame praėjusiais metais šalies armija sudavė stiprų smūgį talibams. Jis taip pat pridūrė, jog jie gavo pranešimų apie choleros išplitimą tam tikrose Svato slėnio dalyse.

Šiaurės Vakarų Pakistano mieste Pešavare, kur benamiais tapę žmonės užpildė laikinąsias prieglaudas,  keli šimtai nukentėjusių jau išreiškė nepasitenkinimą valdžios veiksmais.  Darbininkas Ejazas Khanas (53m.), kuris prarado savo namą dėl potvynio,  agentūrai AFP tvirtino, jog valdžia jiems nepadeda: ,,mokyklos pastate, kuriame aš laikinai apsistojau, nėra normalaus maisto ar medicinos pagalbos".

REKLAMA

Baiminamasi ligų protrūkio

Pešavare isikūrusios pagalbos organizacijos ,,World Vision" atstovas Shariyaras Khanas Bangashas BBC sakė, kad išsigelbėjusiesiems labiausiai trūksta švaraus geriamojo vandens: ,,šie zmonės šiuo metu prašo ne maisto, bet geriamojo vandens. Visi gręžiniai pilni purvo, tad jų neįmanoma naudoti. Tarp vaikų ėmė plisti viduriavimas ir cholera. Šiuo metu tai didžiausias pavojus, taip pat ima trūkti maisto".

Organizacijos ,,Oxfam", kuri jau renka lėšas nukentėjusiems, direktorė Jane Cocking teigia, kad krizės mastas aiškėja pamažu: ,,kuo daugiau kaimų pasiekiame, tuo liūdnesnis paveikslas. Ypatingai trūksta vietų, kur galima laikinai apgyvendinti praradusiuosius namus, švaraus geriamojo vandens ir tualetų. Tai padėtų išvengti visuomenės sveikatos katastrofos. Žmonėms taip pat reikia medicinos priemonių bei maisto. "

REKLAMA

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki Munas pranešė, kad jį labai nuliūdino didelis žuvusiųjų skaičius ir žala Pakistano infrastrukturai. Jis taip pat teigia, kad Jungtinės Tautos padės užtikrinti humanitarinius poreikius ir pasiūlė papildomus 10 milijonų dolerių paramos.

Pakistano armija skelbia, kad gelbėjimo darbams jie pasiuntė 30 tūkstančių karių, dešimtis straigtasparnių, tačiau jie užtrunka, o laikas yra labai svarbus, siekiant išgelbėti kuo daugiau žmonių.

Jau anksčiau JAV vyriausybė pažadėjo 10 milijonų dolerių vertės pagalbą, taip pat atsiuntė 50 tūkstančių porcijų maisto, 4 gelbėjimo laivus ir du vandens filtravimo įrenginius. Šalies sostinėje Islamabade esanti JAV ambasada patvirtino, kad Pakistanas  taip pat bus aprūpintas 12 laikinų tiltų, jais bus galima pakeisti tuos, kuriuos sugriovė potvynis.

Kol kas pranešama apie daugiau nei tūkstantį žuvusiujų Pakistane ir bent 60 aukų kaimyniniame Afganistane, kur potvynis pasiekė keturias provincijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų