REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gamtinių dujų poreikį gali patenkinti mažas suskystintų dujų terminalas - toks, koks įrengtas Italijos Panigaljos (Panigaglia) miestelyje. Šio terminalo pajėgumas yra 3,5 mlrd. kubinių metrų - tiek dujų Lietuva suvartoja per metus.

REKLAMA
REKLAMA

"Panigaljos suskystintų dujų terminalo pavyzdys tik patvirtino, kad Lietuva greitai ir efektyviai išspręs alternatyvaus dujų tiekimo problemą. Pirmiausia dėl to, kad terminalas užima nedaug vietos, jo technologijos paprastos ir saugios. Terminalo teritorija yra kelis kartus mažesnė nei bendrovės "Klaipėdos nafta", ten dirba tik 60 žmonių. Tokį objektą Lietuva realiai gali pastatyti ir pastatys", - kalbėjo Panigaljos suskystintų dujų terminale apsilankęs Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA

Šis pirmasis Italijoje suskystintų dujų terminalas pradėjo veikti 1969 metais. Kodėl jis buvo statomas - dėl dujų tiekimo saugumo ar dėl galimybės importuoti pigesnių dujų?

"Tuomet norėta išbandyti suskystintų dujų technologijas. Dabar jis yra įprastas verslo objektas, tiekiantis dujas į centrinę Italijos dujotiekių sistemą. Be abejo, terminalas pirmiausia yra svarbus dėl dujų tiekimo saugumo. 2008 metų sausį Italija pajuto dujų krizę. Štai jums atsakymas ir jo pagrindimas. O dujų kaina taip pat yra svarbus veiksnys, nes alternatyvus dujų tiekimas iš esmės keičia situaciją rinkoje", - patirtimi dalijosi Panigaljos suskystintų dujų terminalo vykdomasis direktorius Džianluka Bolzonis (Gianluca Bolzoni).

REKLAMA
REKLAMA

Italija per metus suvartoja apie 80 mlrd. kubinių metrų dujų. Dujas ji gauna vamzdynais iš Rusijos, Šiaurės Europos, Alžyro. Artimiausiu metu Italija planuoja išplėsti Panigaljos terminalo pajėgumus iki 8 mlrd. kubinių metrų, tokio pat galingumo terminalas bus statomas ir Adrijos jūros pakrantėje. Panigaljos dujų terminalas yra šalia garsiojo Viduržemio jūros kurorto Portovenero.

Lietuva taip pat apsisprendė statyti suskystintų dujų terminalą - liepos 21 dieną Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo įpareigojo "Klaipėdos naftą" neatidėliojant pradėti visus veiksmus, kurie reikalingi greitam ir efektyviam suskystintų dujų terminalo statybos projekto įgyvendinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų