REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio žiniasklaida dūzgia dėl, matyt, didžiausio istorijoje slaptųjų duomenų nutekinimo. Tinklapis wikileaks.com paskelbė apie 90 tūkst. įvairios apimties dokumentų, susijusių su karu Afganistane. Karu, kuriame dalyvauja ir Lietuvos ginkluotosios pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienam savo

Lietuvoje irgi apstu nutekinimų. Bet mūsų mastai menkučiai. Dažniausiai visi sužino, kas, kam ir ką pasakė. Pavyzdžiui, kol kas niekas nepaneigė, kad daug prieštaringos (dez)informacijos apie Baltarusijoje žuvusį Valstybės saugumo departamento (VSD) karininką Vytautą Pociūną papylė pati VSD vadovybė. Beje, Lietuvoje baudžiama ne už nutekinimą, o už viešą kalbėjimą – ne vienas VSD darbuotojas, liudijęs Seime, kada buvo tiriama šios įstaigos veikla, paskui buvo išvytas iš darbo.

REKLAMA

O didžiojoje valstybėje kitokia tvarka. Ar pamenate tokią Pentagono darbuotoją Lindą Tripp, kuri pranešė teisėsaugai apie Amerikos prezidento Billo Clintono ryšius su jos drauge Monica Lewinsky?

Politinio pasitikėjimo pareigūnė L. Tripp, 1998 metais liudijusi JAV tyrėjams, buvo atleista iš darbo tik 2001-aisiais – paskutinę B. Clintono administracijos darbo dieną. Taip, L. Tripp buvo išmesta, tačiau tiktai tada, kai kadenciją baigė prezidentas, kurio reputacijai ji labai pakenkė. Jei būtų buvusi atleista anksčiau, tai reikštų, kad prezidento administracija baudžia žmogų už tai, kad šis vykdė įstatymo ginamą piliečio priedermę.

REKLAMA
REKLAMA

Politinė diversija?

Įdomu, ar atsiras „iešmininkų“, kuriuos nuteis už tai, kad išdavė Pentagono paslaptis? Wikileaks.com paskelbtų dokumentų rinkinys ypatingas tuo, kad pateikiami ir raportai iš mūšio lauko, ir analitiniai tekstai apie Amerikos ir Pakistano santykius. Tokie duomenys nesaugomi vienoje vietoje ir vienoje įstaigoje. Sunku įsivaizduoti, kad vienas žmogus galėtų pavogti įvairius dokumentus ir liktų nepastebėtas.

Galime klausti, kokios jėgos JAV specialiosiose tarnybose ar aukščiausioje valdžioje paviešino duomenis? Ir kokiais tikslais?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt respublikonai nori pakenkti demokratams prieš rinkimus į JAV kongresą lapkričio mėnesį? O gal atvirkščiai? Galbūt visa tai įvykdyta JAV prezidento Baracko Obamos nurodymu planuojant kokius nors karinius ar diplomatinius veiksmus?

Kol kas aiškumo dėl šių klausimų tiek pat, kiek ir dėl Lietuvoje neva veikusio JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slapto kalėjimo. Kodėl buvęs CŽV pareigūnas prašneko apie tai vienai Amerikos televizijai, ir po to visa Lietuvos valstybė sujudo vizginamos uodegos ritmu?

Šaudo taikliai, bet ar teisėtai?

Wikileaks.com dokumentuose gausu detalių apie specialiąsias operacijas. Todėl rezgasi štai koks klausimėlis. Afganistane veikia amerikiečių „mirties eskadronas“, vadinamasis „Task Force 737“, kuris be teismo žudo talibų vadus. Afganistane buvoja ir Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“. Klausiu gana sausai: ar visi Lietuvos karių mirtini šūviai nepažeidžia Lietuvos ir Afganistano įstatymų, tarptautinių konvencijų, kurias pasirašė Lietuva?

Manau, reikėtų ramiai to paklausti ir sulaukti ramaus atsakymo. Geriausia – ne iš wikileaks.com. Mat ligšiolinė lietuviška mada buvo iš aukštų tribūnų garsiai klausti viso pasaulio ir muštis į krūtinę – vos tiktai klausėją apninka „netiesioginiai įtarimai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų